Βουλή: Ξεκινάει η πολιτική «μάχη» για τις παρακολουθήσεις

  0
  13 views

  Στον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου το οποίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις

  με παρακολούθηση του τηλεφώνου του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, αναμένεται καταιγιστικό θα προχωρήσει σήμερα το μεσημέρι η διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή.

  Στην ημερήσια διάταξη τίθενται η σχετική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και η εκκρεμούσα συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Παράλληλα, το πιθανότερο είναι να τεθεί προς συζήτηση και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το πρωί.

  Σε ό,τι αφορά την προ ημερησίας πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της είναι η Παρασκευή 26 Αυγούστου όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα έχουν τη δυνατότητα για μια πρώτη κοινοβουλευτική μάχη σε ένα ζήτημα που απασχόλησε-και συνεχίζει- το πολιτικό σύστημα όλο το προηγούμενο διάστημα. Στη διαδικασία ωστόσο δεν θα μετέχει ο κ. Ανδρουλάκης καθώς δεν είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και αντικαθίσταται από τον Μ. Κατρίνη.

  Στην συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας πάντως, που αναμένεται να προσδιοριστεί για την προσεχή Τετάρτη, υπάρχει διατυπωμένο το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν ο νέος και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ο επικεφαλής της Αρχής του απορρήτου των επικοινωνιών αλλά και ο πρώην ΓΓ. Του πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδης. Ωστόσο προηγείται η ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, του νέου Διοικητή της ΕΥΠ για την διατύπωση γνώμης της επιτροπής. Πρόκειται για διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί σε κάθε περίπτωση προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να υπάρξει- και κατά τα φαινόμενα- μετά το πέρας της τρέχουσας εβδομάδας, έτερη συνεδρίαση όπου θα μπορούσε να ασχοληθεί και με την ουσία του ζητήματος των υποκλοπών και των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

  Σε κάθε περίπτωση εκκρεμεί και η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την σύσταση της εξεταστικής η οποία όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πιθανότητες να συζητηθεί εντός της εβδομάδας. Και αυτό γιατί ενώ πιθανότατα η Χαριλάου Τρικούπη θα την καταθέσει πριν από τη σύγκληση της Διάσκεψης, τα κόμματα όμως δεν θα έχουν προλάβει να τη μελετήσουν- πόσο μάλλον να τοποθετηθούν πολιτικά- με την βουλή να εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο χωρίς να χρειαστεί να «φορτώσει» περεταίρω την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας μετά τη διακοπή των εργασιών του καλοκαιριού. Επί της αρχής τουλάχιστον, εφόσον η πρόταση είναι υπογεγραμμένη από 10 βουλευτές και με βάση την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση που παρέχει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η Βουλή οφείλει να την εγγράψει σε ειδική ημερήσια διάταξη και να τη φέρει στην Ολομέλεια. Εκεί θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και εφόσον στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει λάβει 120 θετικές ψήφους , στηριχθεί δηλαδή από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης- ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει τη στάση του σήμερα το πρωί- θα γίνει πράξη. Από την πλευρά της πλειοψηφίας πάντως δεν έχει γίνει ακόμα σαφής η στάση που προκριθεί αν και θεωρείται βέβαιη η πρόθεση να ελεγχθεί και το προηγούμενο του επίμαχου διαστήματος διακυβέρνησης.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια