«Τσιμπάει» η τιμή στο βαμβάκι αλλά απέχει πολύ από τα θέλω των παραγωγών

  0
  228 views

  Ανοδικά κινείται δειλά-δειλά η τιμή που δίνουν τα εκκοκκιστήρια στους βαμβακοπαραγωγούς, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της συγκομιδής

  κι ενώ προηγηθηκε τη Δευτέρα η διαμαρτυρία των βαμβακοπαραγωγών σε Πλατύκαμπο και Παλαμά και ταυτόχρονα η επίσκεψη αντιπροσωπείας αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

  Έτσι από την πρώτη ψυχρολουσία των 38 με 40 λεπτά το κιλό, πριν από λίγες μέρες, πήγαμε στα 42 λεπτά στο χωράφι ή στα 45 στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, συν το ΦΠΑ, ενώ όσοι παραγωγοί έχουν υπογράψει συμβάσεις με εκκοκκιστήρια για πιστοποιημένο σπόρο λαμβάνουν και 2 με 3 λεπτά επιπλέον. Η ανάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ που υπολογίζει τιμή Λίβερπουλ δίνει με αναγωγή 47 λεπτά το κιλό τις τελευταίες 3 ημέρες, ενώ στη νέα Υόρκη είχαμε υποχώρηση χθες μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας κατά του προέδρου Τραμπ.

  Ασφαλώς οι προσσφερόμενες δεν ειναι τιμές που ικανοποιούν τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν κι ένα πρόσθετο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν, ότι οι δύο βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αύξησαν την υγρασία, άρα με βάση τα συμφωνηθέντα στη διεπαγγελματική θα έχουν και μια απομείωση στην τιμή.

  Ωστόσο ο καιρός φτιάχνει τις προσεχείς ημέρες και θα επιτρέψει τη γενίκευση της συλλογής, μέχρι τα τελη του μήνα για το πρώτο χέρι, έτσι ώστε να μαζευτούν στεγνά τα βαμβάκια.

  Οι στρεμματικές αποδόσεις στον κάμπο, ποικίλλουν ανά περιοχή, αλλά και ανά χωράφι, ανάλογα με τη φροντίδα που κατέβαλε κάθε παραγωγός αλλά σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι είναι ικανοποιητικές και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα περσινά επίπεδα ρεκόρ. Οι βαμβακοπαραγωγοί από τη μεριά τους αναμένουν τα νέα από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης αν θα μπορέσει να γίνει παρέμβαση μέσω ΚΥΑ ώστε να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή τουλάχιστο και η απόδοση σε ίνα καθώς αναμένεται ο υφυπουργός Κώστας Σκρεκας που συναντήθηκε μαζί τους να ενημερώσει τον υπουργό κ. Βορίδη που απουσίαζε.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια