«Ταξίδι ζωής» από τη Βουδαπέστη στα Κανάλια για οικογένεια Ούγγρων

0
22 views

«Ο άνθρωπος χρειάζεται λίγη τρέλα, αλλιώς… Ποτέ δεν τολμάει να κόψει το σκοινί και να ελευθερωθεί», έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στο «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και με αυτό το μότο, ο Tibor Szalkovszky – Γιώργος, η σύζυγός του Χριστίνα και ο μικρός γιος τους Αδάμ, αποφάσισαν να φύγουν από την Βουδαπέστη όπου ζούσαν κι είχαν τη ζωή τους, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα που τόσο αγαπούν και συγκεκριμένα στα Κανάλια για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Μιλάνε στη «Θ» για τη ζωή τους στα Κανάλια από τον Ιούνιο του 2021, για τους ανθρώπους, αλλά και για τις συνθήκες τις οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Ρεπορτάζ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Ο Γιώργος και η Χριστίνα έχουν παιδιά από προηγούμενους γάμους, τα οποία διαμένουν στην Ουγγαρία, ενώ είναι γονείς του μικρού Αδάμ ο οποίος ήρθε να ολοκληρώσει την ευτυχία τους, πριν μερικά χρόνια.

Μικρός Αδάμ
Η απόφαση μεγάλη και σίγουρα όχι εύκολη, αλλά όπως λέει ο Γιώργος «την Ελλάδα την αγαπάμε. Σχεδιάζαμε πολύ καιρό, ότι καλό θα ήταν το παιδί που έχουμε με τη Χριστίνα, να ξεκινήσει το σχολείο στην Ελλάδα. Εξάλλου και η πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία έχει επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν τη χώρα. Πριν από 2 χρόνια αποφασίσαμε να φύγουμε από την Ουγγαρία και να αναζητήσουμε σπίτι στην Ελλάδα».
Ο μικρός Αδάμ κλείνει τα 6 τον Αύγουστο κι όπως αναφέρει το ζευγάρι «η απόκτηση των απαραίτητων εγγράφων από την Ουγγαρία ήταν προβληματική, οπότε δεν μπορούσε να ξεκινήσει το νηπιαγωγείο τον Σεπτέμβριο. Από τις αρχές Ιανουαρίου πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, αλλά μέχρι τότε ήταν ήδη γνωστός σε όλο το χωριό. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά τον λένε με το όνομά του. Ήξερε ήδη παιδιά από την παιδική χαρά και γνώρισε κι άλλα στο νηπιαγωγείο. Είναι πολύ έντονο να βρίσκεται κάθε πρωί σε ελληνόφωνο περιβάλλον. Του είναι αρκετά κουραστικό, αλλά το λατρεύει παρά την κούραση. Είναι δύσκολο να κάνεις φίλους μιλώντας μια άλλη γλώσσα, αλλά τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα. Ο γιος μας αγαπάει πολύ το νέο μας σπίτι. Του αρέσει να περπατά στο χωριό και να είναι κοντά στη θάλασσα. Ο κήπος μας έχει πολλά δένδρα και το απολαμβάνει σκαρφαλώνοντας. Είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, αλλά τη βιώνει θετικά».

Δουλειά – εμπειρία
Ο Γιώργος και η Χριστίνα, γνώριζαν ότι θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες αλλά ήταν σίγουροι ότι όλα θα λυθούν. « Φέραμε τη ζωή μας εδώ με ένα αυτοκίνητο και ένα τρέιλερ» λέει το ζευγάρι.
Ο Γιώργος ηλεκτρολόγος μηχανικός ήταν διευθυντής σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ουγγαρία. Όπως είπε «Ο μισθός μου ήταν υψηλός σε σύγκριση με τις συνθήκες. Έχω πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση τηλεπικοινωνιακών δικτύων», ωστόσο επειδή δεν γνωρίζει ακόμη καλά την ελληνική γλώσσα, αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να αναλάβει μια τέτοια δουλειά στην Ελλάδα.
«Η γυναίκα μου δούλευε με χαμηλό μισθό σε χονδρέμπορο ανταλλακτικών αυτοκινήτων όταν μέναμε στη Βουδαπέστη. Δεν χρειάστηκε να επιστρέψει στη δουλειά μετά τη γέννηση του παιδιού μας. Ο μισθός μου ήταν αρκετός για να ζήσουμε. Ζούσαμε σε ένα οικογενειακό σπίτι σε προάστιο της Βουδαπέστης».

Απάτες – φωτογραφίες σπιτιών
Έχοντας ως δεδομένο ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία στη ζωή, ο Γιώργος και η Χριστίνα έψαχναν σπίτι στην Ελλάδα, αλλά η μοίρα όπως ανέφεραν τους έφερε στη Μαγνησία και στα Κανάλια. «Εδώ μας περίμενε το σπίτι μας» είπαν και συνέχισαν: «Η Πάργα είναι το μέρος που μας αρέσει να πηγαίνουμε διακοπές. Έχουμε πολλούς φίλους εκεί. Ψάχναμε για ένα σπίτι με τους περιορισμένους οικονομικούς μας πόρους στη Συκιά στη χερσόνησο της Σιθωνίας. Ταξιδέψαμε εκεί τον Αύγουστο του 2020 και περιηγηθήκαμε σε πολλά σπίτια. Τότε διαπιστώσαμε ότι οι φωτογραφίες στις διαφημίσεις απατούν πολύ. Καταφέραμε να επιλέξουμε ένα από τα σπίτια, για το οποίο δώσαμε και προκαταβολή. Ξεκίνησε η διαδικασία και επιστρέψαμε στην Ουγγαρία κι αρχές Οκτωβρίου ειδοποιηθήκαμε ότι το σπίτι δεν μπορούσε να νομιμοποιηθεί – ήταν παράνομο και δεν μπορούσαμε να το αγοράσουμε. Δεν υπήρχε άλλο κατοικήσιμο και φτηνό σπίτι στην περιοχή. Ο κτηματομεσίτης προσπάθησε να βοηθήσει, αλλά δεν βρήκε το κατάλληλο σπίτι για εμάς. Αναγκαστήκαμε τότε να ψάξουμε σε όλη την Ελλάδα. Κοιτάξαμε διαφημίσεις και βρήκαμε μια διαφήμιση στα Κανάλια. Η αγγελία περιλάμβανε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας και φωτογραφίες του κτηματομεσίτη. Ο Νίκος είναι ένας συμπαθής Έλληνας και ξέραμε ότι μπορούσαμε να τον εμπιστευτούμε. Η διαφήμιση ήταν επίσης ειλικρινής. Από τις φωτογραφίες του σπιτιού ξέραμε τι να περιμένουμε. Δυστυχώς, με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, δεν μπορέσαμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα. Ο Νίκος μας προειδοποιούσε όλη την ώρα να μην αγοράσουμε σπίτι χωρίς να το δούμε πρώτα και συνεννοηθήκαμε, όταν μπορέσει να ταξιδέψει Κανάλια, να μας τα έδειχνε όλα μέσω video κι έτσι έγινε και διαλέξαμε το σπίτι».

Υποδοχή – φιλοξενία
Τόσο ο Γιώργος όσο και η σύζυγός του Χριστίνα έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα πάρα πολλές φορές. «Στην Ελλάδα έχουμε έρθει πολλές φορές» λέει ο Γιώργος και συνεχίζει «Η γυναίκα μου το 2006, εγώ το 1989, μαζί το 2010. Η Ελλάδα μας έχει συνεπάρει και τους δύο. Επισκεφτήκαμε τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, την Ολυμπιακή Ακτή, την Πάργα, το Φαράγγι Βίκου, το Μικρό Πάπιγκο, την Καβάλα, τη Θάσο, τα Μετέωρα κ.α.».
Το ζευγάρι χαίρεται από τη φιλοξενία των Ελλήνων κι όπως λέει «ο ελληνικός λαός είναι πολύ φιλικός, υποδέχεται τους επισκέπτες με αγάπη και ευθυμία. Πολλοί είπαν ότι είναι διαφορετικό όταν είσαι τουρίστας και άλλο όταν μετακομίζεις εδώ ότι δεν θα είναι καλοί μαζί μας, αλλά εμείς νιώσαμε ότι αυτό δεν ήταν τόσο αλήθεια. Οι άνθρωποι του χωριού ήταν πολύ φιλικοί. Δεν αισθανθήκαμε παρείσακτοι ούτε μια στιγμή. Μόνο θετικές εμπειρίες έχουμε με τους ανθρώπους των Καναλίων. Τον Φεβρουάριο παρατηρήσαμε ότι μας χαμογελούσαν και όσοι μέχρι τότε μόνο μας χαιρετούσαν. Νομίζω ότι κατάλαβαν ότι αν είμαστε εδώ τον χειμώνα, σίγουρα θα μείνουμε. Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός καταλαβαίνω αρκετά πράγματα. Είχα ήδη κάνει μικρές εργασίες συγκόλλησης στο χωριό, επισκεύασα το αλυσοπρίονο του γείτονά μας, στο οποίο με βοήθησε και η γυναίκα μου. Συνήθιζα να επισκευάζω ποδήλατα και μικρές μηχανές. Πάντα έβρισκα δουλειά για μένα στην Ουγγαρία, τώρα είναι λίγο πιο δύσκολο».

Γραφειοκρατία
Ο Γιώργος και η Χριστίνα δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα γραφειοκρατικά θέματα. Όπως επεσήμαναν «υπάρχουν πολλές γραφειοκρατικές παγίδες και στην Ουγγαρία, αλλά ακόμη περισσότερες στην Ελλάδα. Μπορούμε να ζήσουμε με αυτό. Θέλαμε να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση, αλλά έχουμε προβλήματα με αυτό. Η γυναίκα μου τώρα βρήκε δουλειά αρχές Μαρτίου. Εγώ δεν δουλεύω ακόμα. Ο γιος μας άρχισε να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, άρα έχω το πλεονέκτημα να είμαι εγώ στο σπίτι. Δεν είναι μια εύκολη περίοδος στη ζωή μας οικονομικά γιατί κι εγώ προσπαθώ να βρω δουλειά».

Ζωή στην Ελλάδα
Το διάστημα που μένουν στην Ελλάδα, η οικογένεια Szalkovszky, απολαμβάνει όχι μόνο τη φιλοξενία των ανθρώπων, αλλά και τη φύση, το βουνό, τη θάλασσα. Όπως επισημαίνουν «Μας έχουν κάνει εντύπωση τα πάντα. Κυρίως οι άνθρωποι, η ειλικρίνεια, η ανιδιοτέλεια, η φιλία, η αγάπη για τη ζωή. Δεν μπορείς να γνωρίσεις την Ελλάδα μόνο αν πηγαίνεις διακοπές. Τα βουνά, τα χιλιάδες χρώματα είναι όλα καταπληκτικά. Αγαπάμε την πεζοπορία. Έχουμε πολλά ακόμα να δούμε. Επίσης, μας αρέσει πολύ η αρχιτεκτονική. Ακόμη και ερειπωμένα κτίρια είναι όμορφα αρχιτεκτονικά δομημένα».
Ο Γιώργος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα δένδρα που έχουν στον κήπο τους στο νέο σπίτι κι ανθίζουν.
«Από τότε που είμαστε εδώ, έχω μείνει έκπληκτος από τις δικές μου ελιές και αμυγδαλιές στον κήπο μου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τρως τις δικές σου ελιές. Στην Ουγγαρία, τίποτα δεν φυτεύεται σε τέτοιο έδαφος, αλλά εδώ μπορεί να φυτευτεί ο,τιδήποτε. Τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν εκπληκτική γεύση» λέει μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά σε διαφορές και ομοιότητες μεταξύ Ουγγαρίας και Ελλάδας, ο Γιώργος και η Χριστίνα, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ομοιότητες, αλλά πολλές διαφορές. «Υπάρχουν συχνά ακατανόητα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ο ελληνικός λαός σκέφτεται θετικά. Και φτωχός να είναι κάποιος, χαμογελάει. Αγαπούν τη ζωή οι Έλληνες. Βοηθούν ανιδιοτελώς. Δεν είναι καλό να πληγώνεις κανέναν γιατί η οργή των Ελλήνων δεν έχει τέλος» λένε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην Ουγγαρία, όπως υποστηρίζει το ζευγάρι «οι άνθρωποι είναι πολιτικά εχθρικοί μεταξύ τους. Υπάρχει μια ασυμβίβαστη αντίθεση μεταξύ των ψηφοφόρων του κρατικού κόμματος και των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης, η οποία έχει ξεσηκωθεί εδώ και χρόνια κι επομένως, οι Ούγγροι δεν μπορούν πλέον να είναι χαρούμενοι».
Κλείνοντας, ζητήσαμε από την οικογένεια Szalkovszky να στείλουν έναν μήνυμα σε όσους σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα κι όπως απάντησαν «Μη διστάσετε να έρθετε εδώ που θέλετε να ξεκινήσετε μια νέα ζωή. Εάν κάποιος μπορεί να αποδεχτεί τα ήθη και τον πολιτισμό των ντόπιων, θα είναι εύκολο να ενσωματωθεί. Θα κάνει φίλους. Οι Έλληνες είναι πολύ ειλικρινείς και έντιμοι άνθρωποι. Αυτός που έρχεται και είναι ανοιχτός στην αποδοχή των τοπικών εθίμων θα είναι πλουσιότερος σε θετικές εμπειρίες».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.