Στα χέρια των δημάρχων ανοικτά καταστήματα ακόμα και κάθε Κυριακή

0
34 views

Το άνοιγμα της Κερκόπορτας για την εν δυνάμει πλήρη κατάργηση της αργίας της Κυριακής για τον εμπορικό κλάδο και τη χωρίς επιστροφή περαιτέρω απορρύθμιση του χώρου με την εξάντληση μέχρι σημείου …εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βλέπουν πίσω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων, οι φορείς της αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις διατάξεις του, την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα μπορεί να λαμβάνει ο δήμαρχος της κάθε πόλης ή περιοχής, αντί για τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη που ίσχυε ως τώρα. Εφόσον μάλιστα ληφθεί αυτή η απόφαση θα μπορεί να αφορά οποιαδήποτε Κυριακή ακόμα και το σύνολο των Κυριακών.

«Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές», αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη.

Να σημειωθεί ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής Κυριακές:

  • Την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου
  • Τις δύο Κυριακές, πριν την ημέρα των Χριστουγέννων,
  • Την Κυριακή των Βαΐων,
  • Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
  • Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο Μαίου – Οκτωβρίου εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στον Δήμο Αθηναίων και σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού – Άγιος Δημήτριος -Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ορίζεται ότι θα είναι από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές και θα τους χορηγείται επιπλέον υποχρεωτικά μια ημέρα ανάπαυσης σε άλλη ημέρα της ίδιας εβδομάδας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πάντως, η επιχειρηματολογία του δεν κατάφερε να πείσει κανέναν εκ των ενδιαφερομένων φορέων.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.