Ρεύμα: «Κλείδωσε»! Αυτές είναι οι ώρες που θα κόβεται η κατανάλωση

  0
  18 views

  Από τις 9:00-10:00 το πρωί και από τις 18:00-22:00 το βράδυ είναι οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης.

  Η υποχρεωτική μείωση της ενέργειας για όλους θα έχει ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου του 2023 με σκοπό να συγκρατηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και να αντιμετωπιστεί η κρίση ενόψει του χειμώνα.

  Σε συμφωνία ήρθαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Σύνοδό τους με πολιτική απόφαση να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας μέσα από εξοικονόμησή ρεύματος σε ώρες αιχμής, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και τον πιο δύσκολο χειμώνα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ευρώπη..

  Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γίνεται αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα:

  Η ανακοίνωση

  «Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής.

  Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή».

  «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις αρχές του προηγούμενου μήνα προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θέτει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής δηλώνοντας πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι.

  Οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα είναι συνολικά 5, από τις 9 ως τις 10 το πρωί και το τετράωρο 18.00-22.00, οι οποίες καθορίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.
  Ρεύμα: Πώς να γλιτώσετε χρήματα

  Μπορούν οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα στον λογαριασμό του ρεύματος; Και όμως ναι, με απλές και «έξυπνες» κινήσεις με τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού.

  Για να αποφύγετε περισσότερες χρεώσεις από τις εταιρείες παροχή ενέργειας δεν έχετε παρά να αλλάξετε ορισμένες από τις καθημερινές σας συνήθειες.

  Για αρχή βγάλτε από την πρίζα συσκευές με λειτουργία αναμονής όπως η τηλεόραση και το στερεοφωνικό και θα δείτε μείωση κατά 60 ευρώ περίπου τον χρόνο στους λογαριασμούς σας. Επιπρόσθετα επιβάλλεται να βάλετε λαμπτήρες led και φυσικά να τις σβήνετε για όσο διάστημα δεν βρίσκεται σπίτι ή δεν τους χρειάζεστε.

  Ειδικότερα:

  • Κλιματιστικό

  Κερδίζετε τον χρόνο έως και 40% των χρημάτων τους εάν βάζουν τη θερμοκρασία του air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου.

  • Μαγείρεμα

  Κέρδος έως 30 ευρώ θα έχετε στον εκκαθαριστικό λογαριασμού ρεύματος 4μηνου εάν μαγειρεύετε το φαγητό σας σε χαμηλή θερμοκρασία. Aυτό αφορά όσους έχουν καινούργιες κουζίνες. Επίσης, το σκεύος θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια πάνω στην εστία για να μη χάνεται η ενέργεια.

  • Ψυγείο

  Επειδή το ψυγείο δεν μπορεί να βγει από την πρίζα, μην το ανοίγετε άσκοπα, παρά μόνο εάν θέλετε να πάρετε κάτι άμεσα από αυτό.

  • Πλυντήριο ρούχων

  Για να γίνει οικονομία σε νερό και ρεύμα, να χρησιμοποιείται το πλυντήριο σε πλήρη φόρτωση, όσα κιλά παίρνει και τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς.

  • Πλυντήριο πιάτων

  Για τη μέγιστη εξοικονόμηση ρεύματος στο πλυντήριο πιάτων θα πρέπει να χρησιμοποιείτε χαμηλότερη θερμοκρασία και πλήρες φορτίο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε κέρδος έως και 50 ευρώ τον χρόνο.

  • Τηλεόραση

  Να βγάζετε την τηλεόραση από την πρίζα όταν δεν τη χρησιμοποιούν προκειμένου να γλιτώσουν έως και 30 ευρώ τον χρόνο.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια