Παράταση για ακόμη μια καλλιεργητική περίοδο και διεκδίκηση για τροποποίηση του νόμου 4061/12 στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Κάρλας

0
591 views

karla-limni2Δεν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4061/12 για τις εκτάσεις στην Κάρλα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο 2015-2016 στο Νομό Μαγνησίας, καθώς ο Περιφερειάρχης έκανε δεκτή την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου, για τροποποίηση του νόμου και την παραμονή του ίδιου καθεστώτος που ίσχυε μέχρι και τη φετινή καλλιεργητική περίοδο 2014-2015.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τα Κανάλια για τα Θυρανοίξια της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσει από κοντά με την Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους για τα προβλήματα της περιοχής αλλά και για το θέμα των αγροτικών εκτάσεων στην Κάρλα. Ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε πως θα δοθεί παράταση του «μέχρι σήμερα» ισχύοντος καθεστώτος για τα παρακάρλια κτήματα και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, γεγονός που εξυπηρετεί χρονικά, την διεκδίκηση της τροποποίησης του νόμου.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Παρσάς Ευάγγελος, δήλωσε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας: «Πρέπει να ευχαριστήσω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Νασίκα, τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό που αφουγκράστηκε το αίτημα των αγροτών της παρακάρλιας περιοχής.

Η πρόταση που κατέθεσα έπειτα από διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο για το συγκεκριμένο θέμα, σχετικά με την διεκδίκηση από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τροποποίηση του νόμου 4061/12 στις παρακάρλιες εκτάσεις, δεν είναι ανέφικτη και εκφράζει την επιθυμία των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην περιοχή της Κάρλας. Έπειτα από ομόφωνη απόφαση της ολομελείας του Δήμου προτείνεται συγκεκριμένα, η τροποποίηση του νόμου και η παραχώρηση των εκτάσεων με μοριοδοτικά κριτήρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και όχι με δημοπρασία. Αξίζει να σημειωθεί πως θα ήταν άδικο για αυτούς, μέσω δημοπρασίας να αποτελέσουν οι εκτάσεις τσιφλίκια των λίγων. Επίσης άδικο είναι να παραχωρούνται οι εκτάσεις σε αυτούς που δεν έχουν άμεση σχέση με την περιοχή, καθώς οι δικαιούχοι των εκτάσεων από το 1962 είναι κάτοικοι των παρακάρλιων χωριών του Δήμου μας. Από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την δημοπράτηση των εκτάσεων του νομού μας, το 70% αποτελεί ενδιαφερόμενους από το νομό Λάρισας. Θα ήταν άδικο στην εποχή της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, με τα κόστη παραγωγής σε κτηνοτρόφους και αγρότες να βρίσκονται στα ύψη να στερείται από πολλούς το δικαίωμα να συνεχίσουν να έχουν ένα μικρό μερίδιο στα κτήματα της Κάρλας.

Για αυτούς τους λόγους, η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου νοιώθει ικανοποίηση με την εξέλιξη να παραταθεί το ισχύον καθεστώς για ακόμη μια χρονιά, ώστε να υπάρξει και κατάλληλος χρόνος να διεκδικηθεί η τροποποίηση του νόμου 4061/12 ο οποίος δεν εξυπηρετεί συμφέροντα των συνδημοτών μας».

Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου

Ευάγγελος Παρσάς

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.