Παραχώρηση κτημάτων Κάρλας για μεγάλη χρονική διάρκεια σύμφωνα με το Ν.4061/2012

0
724 views

karla-xorafia-papaioannouΌπως όλοι γνωρίζετε η λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962.

Μέχρι τότε οι κάτοικοι των παραλίμνιων οικισμών της Κάρλας (Κανάλια Κεραμίδι Στεφανοβίκειο Ριζόμυλο Κερασιά Κάπουρνα) ζούσαν απ αυτή ασχολούμενοι με το ψάρεμα και συναφή επαγγέλματα.

Αφού αποξηράνθηκε και αποκαλύφθηκαν τεράστιες εκτάσεις οι μέχρι τότε ψαράδες, καραβομαραγκοί κλπ έγιναν αγρότες (τους ονόμασαν ακτήμονες) δίνοντάς τους εκτάσεις στην αποξηραμένη πλέον λίμνη Κάρλα για καλλιέργεια.
Για το Νομό Μαγνησίας αυτές οι εκτάσεις ήταν περίπου 45.000 στρέμματα.
Τα χρόνια περνούσαν και οι κάτοικοι επένδυαν όλο και περισσότερο σε μηχανήματα κλπ προκειμένου να μπορέσουν να καλλιεργήσουν για να ζήσουν.

Επίσης επειδή στα στρέμματα αυτά δεν υπήρχε δυνατότητα άρδευσης καλλιεργούνταν με σιτηρά γι αυτό το λόγο αναπτύχθηκε και η κτηνοτροφία βόσκοντας τα ζώα τους στην Κάρλα για τουλάχιστον 6 μήνες, μετά τον θερισμό και μέχρι την νέα σπορά αλλά και επειδή στην Κάρλα παρήγαγαν τις ζωοτροφές τους.

Ώσπου το 1999 το Κράτος αποφάσισε και πάλι να επαναφέρει τη λίμνη και να αποβάλει για μία ακόμη φορά από μέσα τους αγρότες «ακτήμονες» και κτηνοτρόφους.

Το 2000 άρχισε η κατασκευή των έργων της επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας με τη διαφορά ότι η νέα λίμνη δεν θα έχει τις διαστάσεις της παλιάς αλλά αρκετά μικρότερη (38.000 στρέμματα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν και πάλι περιμετρικά της λίμνης λίγες εναπομείνασες εκτάσεις προς διανομή στους «ακτήμονες». Για το Νομό Μαγνησίας αυτές οι εκτάσεις είναι πλέον 9.390,70 στρέμματα.
Μέχρι το 2012 οι εναπομείνασες αυτές λίγες εκτάσεις διανέμονταν με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια από την αποξήρανση έως σήμερα.

Το 2012 το Κράτος αποφάσισε με το Νόμο 4061 να ορίσει νέο τρόπο παραχώρησης όλων των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων της Χώρας και μέσα σ αυτόν συμπεριλήφθηκαν και οι εναπομείνασες εκτάσεις της Κάρλας.

Επειδή οι εκτάσεις της Κάρλας δεν ήταν όπως οι υπόλοιπες (άγονες – ακαλλιέργητες) εκτάσεις της χώρας αλλά ειδικά στην Κάρλα βρίσκονταν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του έργου της ανασύστασης της λίμνης οι παρακάρλιοι φορείς ζήτησαν και πήραν παράταση της εφαρμογής του Νόμου.

Το αρμόδιο Υπουργείο άκουσε τις προτάσεις των παρακάρλιων φορέων και πρόσθεσε την παράγραφο 13 στο άρθρο 36 του Νόμου που έλεγε ότι ειδικά για την Κάρλα θα γίνει μεν από την αρχή η διανομή αλλά όχι με βάσει το Νόμο 4061 αλλά με βάση την επίμαχη παράγραφο που προστέθηκε εκ των υστέρων. Η διανομή με βάση την παράγραφο εκτός από το χαμηλό τίμημα (5 Ευρώ το στρέμμα) ανέφερε ρητά ότι δεν θα γίνονταν για πάντα αλλά μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια η διανομή θα πρέπει να γίνει με βάση το Νόμο 4061.

Η παράγραφος αυτή εξασφάλιζε αφ ενός χαμηλό τίμημα και αφ ετέρου η διανομή των κτημάτων να γίνει και πάλι στα ίδια συγκεκριμένα παρακάρλια χωριά όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια από την αποξήρανση μέχρι σήμερα. Επίσης υπήρχε και η δέσμευση ότι τα στρέμματα αυτά θα καλλιεργούνταν μόνο με σιτηρά άρα υπήρχε και η εξασφάλιση των κτηνοτρόφων που θα βοσκούσαν στην Κάρλα και πάλι τα κοπάδια τους για τουλάχιστο 6 μήνες.

Τα τρία χρόνια τελείωσαν ή καλύτερα τελειώνουν την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε (μέχρι το καλοκαίρι του 2015) και άρα από τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο Νόμος 4061.
Επειδή τα κτήματα της Κάρλας που πρόκειται να παραχωρηθούν και ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγησίας είναι σχεδόν όλα εντός των ορίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου είχε ζητηθεί από την Περιφέρεια ότι πριν αποφασίσει τον τρόπο που θα τα παραχωρήσει να λάβει υπόψη την άποψη του Δήμου.
Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε ότι τα κτήματα της Κάρλας θα δοθούν με τη μέθοδο της δημοπρασίας.

Το Δήμο Ρήγα Φεραίου είχε απασχολήσει πολλές φορές το θέμα.
Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας ο Δήμος Ρήγα Φεραίου συνεδρίασε και με την ομόφωνη εισηγητική απόφαση 93-7/4/2015 αποφάσισε:

1. Είναι αντίθετος με τη μέθοδο της δημοπρασίας που αποφασίσθηκε είδη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
2. Θα γίνουν ενέργειες έτσι ώστε η νέα διανομή να γίνει με το παλιό καθεστώς και συγκεκριμένα έτσι όπως γινόταν πριν το 2012

Για την απόφαση αυτή του Δήμου Ρήγα Φεραίου έχει είδη ενημερωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναμένεται συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και έχει φέρει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους των χωριών Κανάλια Κεραμίδι Στεφανοβίκειο Ριζόμυλο Κερασιά Κάπουρνα γιατί βλέπουν να διαφαίνεται μία πρόθεση να αποβληθούν από την Κάρλα για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι των παρακάρλιων χωριών δίνοντας την εκμετάλλευση των κτημάτων της Κάρλας στους οικονομικά ισχυρούς γιατί αυτοί και μόνο αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη δημοπρασία.

Στη δημοπρασία δεν υπάρχουν επίσης περιορισμοί όσο αφορά τον τόπο καταγωγής των συμμετεχόντων άρα τα κτήματα θα πάνε οπουδήποτε αλλού εκτός από τους κατοίκους των παρακάρλιων οικισμών.

Είναι γνωστό ότι κάποιοι έσπευσαν μόλις έμαθαν ότι θα μπορούσαν νόμιμα να διεκδικήσουν τα κτήματα της Κάρλας. Πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι οι παρακάρλιοι κάτοικοι παρακολουθούν με αγωνία το θέμα και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μην αφήσουν να χαθεί ούτε στρέμμα. Γιατί είναι σα να θέλουν να βγάλουν σε πλειστηριασμό το σπίτι σου και μάλιστα χωρίς να χρωστάς.

Πρέπει να επισημάνω επίσης ότι ο Νόμος 4061 εκτός από τον τρόπο της δημοπρασίας αναφέρει και άλλους τρόπους ποιο δίκαιους, εξασφαλίζοντας ότι τα κτήματα αυτά θα πάνε και πάλι στους παρακάρλιους ακτήμονες. Επίσης δίδεται η δυνατότητα να υπάρξει δέσμευση της εκμετάλλευσης με σιτηρά έτι ώστε να εξασφαλισθεί και η κτηνοτροφία.

Δεν καταλαβαίνουμε ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη λύση της δημοπρασίας. Από όσους τρόπους αναφέρονται στο Νόμο 4061 είναι ο ποιό άδικος ή καλύτερα είναι αυτός που ευνοεί τους οικονομικά ισχυρότερους.

Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση που αναμένουμε με τους υπεύθυνους θα μπορέσουμε να τους πείσουμε:
1. Να αποσυρθεί άμεσα τον τρόπο της δημοπρασίας
2. Όλοι μαζί (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος, αγρότες, κτηνοτρόφοι) να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.