Πάνω από τα 42 λεπτά το κιλό το βαμβάκι-ανοδικές κινήσεις από μικρά εκκοκκιστήρια

0
56

Τελειώνει σχεδόν η συγκομιδή του βαμβακιού στο θεσσαλικό κάμπο, με τις βαμβακοσυλλεκτικές να «έχουν πάρει φωτιά», ωστόσο αυτό που στην κυριολεξία «καίει» τους παραγωγούς είναι η τιμή, καθώς ακούγεται ότι από Δευτέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τη σύνδεση της τιμής με την ποιότητα… Και αυτό μετά την ενημέρωση που τουέδωσε ο υφυπουργός κ. Σκρέκας μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των δύο Ενωικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας και Λάρισας, την περασμένη Δευτέρα στο υπουργείο και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων σε Πλατύκαμπο και Παλαμά.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία ανοδική κίνηση από μικρά εκκοκκιστήρια που δίνουν τιμή κοντά στα 45 λεπτά στο χωράφι, αλλά οι «μεγάλοι παίχτες» του κλάδου επιμένουν στα 42 λεπτά ή 45 στην πύλη, ενώ όσοι ζητούν ανοιχτή τιμή παίρνουν προκαταβολή 38 λεπτά και τη συμφωνία ότι η τιμή θα κλείσει 31 Δεκεμβρίου.

Η παρέμβαση των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως έφερε τη δέσμευση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα ότι θα αναγράφεται η τιμή ημέρας στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, από Δευτέρα. Οι παραγωγοί επιμένουν ότι δεν πληρώνονται με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την απόδοση σε ίνα και οι εκκοκκιστές από την πλευρά τους αντιτείνουν, ότι όσοι παραγωγοί έχουν μπει σε πρόγραμμα πιστοποίησης λαμβάνουν επιπλέον 2 με 3 λεπτά το κιλό, που αποτελούν το «μπόνους» των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της απόδοσης.
Οι αγρότες στη σύσκεψη τη Δευτέρα στην Αθήνα προσκόμισαν στοιχεία όπου έδειχναν πως δεν πληρώνονται με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την απόδοση σε ίνα
Τονίσθηκε µάλιστα στη συνάντηση στο υπουργείο, ότι το θέµα της υγρασίας για το οποίο κάνουν δειλά συζήτηση οι εκκοκκιστές δεν αρκεί και ίσως θα πρέπει να επανέρθει το καθεστώς του «κυτίου», έτσι ώστε να ξέρει ο παραγωγός τι βαµβάκι παραδίδει, µε ποια ακριβώς χαρακηριστικά (µήκος ίνας, makronair, λευκότητα κ.λ.π.), ώστε να έχει τη δυνατότητα για ανάλογη διαπραγµάτευση µε τα εκκοκκιστήρια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στα δύο μέρη, συνεχίζεται η συγκομιδή με σχετικά ικανοποιητικές αποδόσεις, καθώς οι δύο βροχές της περασμένης εβδομάδας δεν επηρέασαν την ποιότητα και την ποσότητα. Χωράφια φτάνουν στο «πρώτο χέρι» και τα 400 κιλά το στρέμμα, ενώ η ποιότητα τουλάχιστο σε ότι αφορά τη λευκότητα φαίνεται και διά γυμνού οφθαλμού.
Σε ότι αφορά το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί προς το παρόν περεταίρω ανοδικές τάσεις καθώς η διεθνής τιμή Νέας Υόρκης είναι καθηλωμένη στο κανάλι των 60 με 62 σεντς τη λίμπρα, έναντι 70-72 λεπτών την αντίστοιχή περίοδο πέρυσι. Τα εκκοκκιστήρια έχουν προβεί σε προπωλήσεις που φτάνουν τους 80.000 τόνους εκκοκκισμένου, έναντι των 300.000 τόνων που επεξεργάζονται κάθε χρόνο και μεταπωλούν κυρίως σε τουρκικά κλωστήρια και δευτερευόντως σε αιγυπτακά.
Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πώς θα εξελιχθεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, ώστε να τονωθεί η παγκόσμια ζήτηση σε βαμβακερές ίνες που προς το παρόν είναι υποτονική.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.