Πανηγυρίζει το Παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους Καναλίων

0
540 views

agios-xaralampos-kanaliaΤο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καναλίων , με τιμή σας προσκαλούν στις λατρευτικές εκδηλώσεις εν όψει της μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, του οποίου τμήμα του σεπτού λειψάνου φυλάσσεται στην ενορία μας.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου:
7:30 π.μ.- 10:00 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία .

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα .

Ο Πρόεδρος του Εκ/κού Συμβουλίου Αιδ. Αθανάσιος Ι. Σκοπιανός

Από το 1960 που έγινε ξανά ο ναός της Παναγίας οι πιστοί λειτουργούνται εκεί κάθε Κυριακή. Εν τούτοις τα τελευταία 10 χρόνια η Εκ/κή Επιτροπή αποφάσισε να λειτουργεί κι εκεί μία φορά το μήνα. Έτσι λοιπόν έγιναν και σχετικές ενέργειες για την πρώτη ριζική ανακαίνισή του, ώστε να είναι πιο λειτουργικός. Τα εσωτερικά όλα άλλαξαν και κατασκευάστηκαν καινούργια στο ύφος των παλαιών παραδοσιακών ξυλόγλυπτων, όπως αυτά κοσμούν τόσες εκκλησίες του Πηλίου. Ξυλόγλυπτο τέμπλο, καντήλες με λάδι αγνό, οι εικόνες καθαριστήκανε με τη διαδικασία της συντήρησης, καινούρια κουφώματα, δάπεδο καινούργιο, καινούργια προσκυνητάρια ψαλτήρια, στασίδια, χαλιά για το χειμώνα κ.α. Μάλιστα φυλάσσεται και μικρό τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους προς αγιασμό των πιστών.

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους

Δυτικά του χωριού στους πρόποδες της περιοχής που λέγεται «Κούτρια» βρίσκεται κτισμένος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο. Περί του κτισίματος του ναού υπάρχει η εξής θαυμαστή ιστορία. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία στο μισό οικόπεδο υπήρχαν λυγαριές και στο άλλο μισό ήταν κήπος του Στέργιου Πάζιου.

Κάποιος από το Στεφανοβίκειο ονειρεύτηκε τον Άγιο Χαράλαμπο να του λέει ότι στα Κανάλια εκεί που ανταμώνουν τρία ρέματα θέλει να πάει και να πει τους Καναλιώτες πως σ΄ εκείνο το σημείο επιθυμεί να του χτίσουν εκκλησία κι εκείνος θα τους φυλάει από τα λοιμώδη νοσήματα. Λόγω του βάλτου νοσούσαν πολλοί άνθρωποι και στο χωριό. Αφού εξιστόρησε το όνειρο ο Στεφανοβικειώτης σε κάποιους Καναλιώτες, αποφάσισαν να χτίσουν την εκκλησία. Ζήτησαν να δώσει το μισό οικόπεδο ο Πάζιος και με βοήθεια και συμμετοχή όλου του χωριού χτίστηκε η εκκλησία. Μια πέτρινη επιγραφή βρίσκεται εντοιχισμένη στο πίσω μέρος του Ιερού του Ναού, η οποία μαζί με διάφορα πελεκητά γεωμετρικά σχήματα που φέρει, διακρίνεται και ημερομηνία 7 Μαΐου 1899.

Προφανώς θα είναι το έτος έναρξης των εργασιών ανέγερσης του ναού. Εν τούτοις όμως αφού ανεγέρθη στο πρώτο στάδιο σαν οικοδομή, οι παλιοί μέχρι εκεί τη θυμούνται να σταμάτησε περί το 1930 σαν γιαπί. Και μάλιστα εκείνη την περιοχή την έλεγαν στα «Γύφτικα», γιατί εκεί πήγαιναν και σταθμεύανε για να κοιμηθούν διάφοροι γυρολόγοι, γύφτοι, και άλλοι ταξιδευτές που πορεύονταν για το χωριό Κεραμίδι. Όλα αυτά όμως γινόντουσαν μέχρι το 1940. Γιατί όταν έγινε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και οι κατακτητές πάτησαν το πόδι τους και στα Κανάλια προκαλώντας τους βανδαλισμούς που ήθελαν να προξενήσουν προς επιβολή του ναζιστικού καθεστώτος, μία εξ αυτών ήταν και η ανατίναξη του κεντρικού Ιερού Ναού του χωριού αυτού της Παναγίας. Και ως γνωστόν, αφού την ανατίναξαν, τότε λοιπόν οι Καναλιώτες σκέφτηκαν να τελειώσουν τον ημιτελή ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Έτσι κι έκαναν. Μάλιστα λέγεται πως στο οικόπεδο του Πάζιου υπήρχαν λεύκες, οι οποίες κόπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως ξυλεία για την εκκλησία. Φτιάξανε όλες τις ξύλινες κατασκευές του ναού (σκάλα, γυναικωνίτη, τέμπλο, κ.α. ) όλα σανιδένια, και φτωχικά. Μάλιστα τον εγκαινίασαν περί το 1946 με τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό. . Σήμερα δεν υπάρχουν αυτά λόγω ανακαίνισης. Το μόνο που άξιζε να σωθεί είναι οι εικόνες του τέμπλου (οι δεσποτικές & μερικές από τη σειρά του Δωδεκάορτου).

Φέρουν υπογραφή του βολιώτη αγιογράφου Κρωντηρά, ο οποίος διέμενε στο σπίτι του τότε καναλιώτη ιερέως π. Ευστάθιου Τσιαντάρα και σιγά σιγά τις αγιογράφησε κατά παραγγελία των ενοριτών. Φέρουν ημερομηνία από του έτους 1939 έως 1942. Είναι δουλεμένες με χρώματα λαδομπογιάς πάνω σε λαμαρίνα.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.