Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου

  0
  259 views

  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα, που έρχεται να υπενθυμίσει ότι μια από τις φονικότερες επιδημίες

  στην παγκόσμια ιστορία συνεχίζει να υφίσταται, παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπισή της και στην βελτίωση της ζωής των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με το ιό ή νοσούν.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί με τον ιό HIV και πάνω από 32 εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Επίσης τα στοιχεία του 2018 καταγράφουν ότι 37,9 εκατομμύρια είναι φορείς του ιού. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% από αυτά έλαβε αντιρετροϊκή θεραπεία και το 53% έχει επιτύχει την καταστολή του ιού HIV χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης τρίτων.

  Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019, έχουν καταγραφεί στον ΕΟΔΥ 17.909 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,54% άνδρες). Από το σύνολο αυτών των ατόμων, 4.306 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.523 βρίσκονται σε αντιρετροϊκή αγωγή. Ο δε συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2963.

  Η στρατηγική που προωθεί ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών UNAIDS για την αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται στον άνθρωπο και στις αρχές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιδιώκεται η ριζική μείωση των νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV και των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό, η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων που ζούνε με τον ιό.

  Το φετινό σύνθημα του οργανισμού είναι «Οι κοινωνίες κάνουν τη διαφορά».  Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS  έχει ως στόχο να αποτελέσει μια σημαντική πλατφόρμα, προκειμένου να τονιστεί ο ρόλος των κοινοτήτων στην εξάλειψη της επιδημίας, σε μια εποχή όπου η μειωμένη χρηματοδότηση και η συρρίκνωση των κονδυλίων θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών.

  Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί και πλέον στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη των στόχων του 2020. Την ίδια ώρα οι μισοί από τους νέους ασθενείς έχουν ακόμη ανεπαρκή πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες.

  Οι στόχοι αυτοί συνοψίζονται στο τρίπτυχο: 90% των ασθενών διαγνωσμένοι- 90% των διαγνωσμένων ασθενών σε θεραπεία- 90% των ασθενών υπό θεραπεία με χαμηλό (μη μετρήσιμο, όπως ονομάζεται επιστημονικά) ιικό φορτίο.

  Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιέστερων και ασφαλέστερων στάσεων ζωής, ο περιφερειακός εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας της Βόρειας Ελλάδας, έχει προγραμματίσει για 19η συνεχόμενη χρονιά, σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης.

  Στην πλατεία Αγίας Σοφίας και ώρα 12:00 – 19:00, θα πραγματοποιείται ενημέρωση του γενικού πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της, σε θέματα που αφορούν στον HIV/AIDS και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ε.Ο.Δ.Υ. και των συμμετεχόντων φορέων.

  Παράλληλα, μουσικοί και χορευτικοί συντελεστές, όπως η χορευτική ομάδα SALSA του ΑΠΘ στις 14:30 και στις 18:00 και η ομάδα κρουστών Paranaue, θα στείλουν το μήνυμα της ημέρας μέσα από τις δικές τους παραστάσεις.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια