Mail, τηλέφωνα, κατασχέσεις – Πρέσινγκ σε 670.000 οφειλέτες για μικροποσά

Mail, τηλέφωνα, κατασχέσεις – Πρέσινγκ σε 670.000 οφειλέτες για μικροποσά

Αντιμέτωποι με ένα προειδοποιητικό ηλεκτρονικό μήνυμα βρίσκονται ήδη κάποιοι από τους περίπου 670.000 φορολογούμενους, που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ως τις 31 Ιουλίου και πλέον έχουν 15 ημέρες στη διάθεση τους προκειμένου να τακτοποιήσουν την οφειλή τους αν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Από την ΑΑΔΕ περιμένουν να δουν τα τελικά στοιχεία για τις πληρωμές του προηγούμενου μήνα, καθώς εκτιμάται ότι πολλοί πλήρωσαν κυριολεκτικά στο παρά 1’ της εκπνοής της προθεσμίας, με αποτέλεσμα η τραπεζική διαδικασία να ολοκληρώνεται εκπρόθεσμα (πληρωμές που έγιναν το απόγευμα της 31ης Ιουλίου, εμφανίζονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα). Ωστόσο ακόμα κι έτσι, οι διαδικασίες εντοπισμού και ειδοποίησης-προειδοποίησης των οφειλετών είναι, πλέον, αυτοματοποιημένες, με στόχο εντός του Φθινοπώρου η αυτοματοποίηση να έχει καλύψει και τις διαδικασίες των κατασχέσεων.

Βασικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι η συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και η είσπραξη τουλάχιστον 35% των εν λόγω οφειλών. Με βάση αυτό το δεδομένο, από τους 670.000 που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση, το βάρος θα πέσει στους περίπου 335.000 λαμβάνοντας υπόψιν το οικονομικό τους προφίλ, προκειμένου να μπουν στα ταμεία τουλάχιστον τα 120 εκατ. ευρώ από τα περίπου 350 εκατ. ευρώ που έμειναν απλήρωτα.

Πέρα από τα προειδοποιητικά ηλεκτρονικά μηνύματα, που θα πυκνώσουν, η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης θα διενεργήσει τουλάχιστον 97.000 τηλεφωνικές επικοινωνίες, που θα έχουν τη μορφή υπενθύμισης αφενός των προβλεπόμενων φορολογικών υποχρεώσεων (υποβολή δηλώσεων) αφετέρου την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες από την αρχή του έτους υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ ευρώ.

Το τρίτο στάδιο, μετά από τα e-mail και τα τηλεφωνήματα, είναι η αποστολή των αρχείων με τους… άτακτους στις αρμόδιες υπηρεσίες για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Αυτή τη στιγμή, στη «μαύρη» λίστα βρίσκονταν πάνω από 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, εκ των οποίων πάνω από 951.000 έχουν υποστεί κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, ακόμα και για μικρά χρέη, αφού η άτυπη οδηγία για «πάγωμα» των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων (καταθέσεις, ενοίκια) αφορά μόνο σε οφειλές ως 500 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών και μάλιστα με τη μορφή ορόσημου ή βασικών παραδοτέων, παράλληλα με τα φορολογικά μέτρα που “τρέχουν” από τον Ιούλιο του 2015 ήτοι με την πρώτη μείωση του αφορολογήτου, τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά, τη διατήρηση του εισπρακτικού στόχου του ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα των 2,650 δισ ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.