Mε μεγάλη επιτυχία η ημερίδα για κτηνοτρόφους και αγρότες στο Βελεστίνο.

0
486 views

nasikas-dimitris-Mε μεγάλη επιτυχία καθώς μαζική ήταν η παρουσία αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής και των φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου η ημερίδα παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μελά και του αντιπροέδρου του ΕΛ.Γ.Α. Αργ. Μποντού για τη νέα ΚΑΠ 2014- 2020.

Μέσα από τη συζήτηση που έγινε για τη νέα ΚΑΠ τέθηκαν ζητήματα για το ποιοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι δικαιούνται ενισχύσεις και τι υποχρεώσεις θα έχουν στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2015-2020, τι ποσά θα λαμβάνουν πλέον, όσοι μέχρι τώρα έπαιρναν ενισχύσεις αλλά και ποιες ενισχύσεις θα λαμβάνουν οι νεοεισερχόμενοι σε γεωργία και κτηνοτροφία και πως θα κατανέμονται τα Δικαιώματα, ποιες καλλιέργειες ή εκτροφές θα λαμβάνουν ενισχύσεις και ποιες όχι και σε ποια προϊόντα και γιατί θα δίνονται συνδεδεμένες ενισχύσεις .

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας χαιρετίζοντας την ημερίδα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει η νέα ΚΑΠ να εγγυάται την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα, τονίζοντας ότι μόνο αν πληροί και τις τρεις αυτές συνθήκες η ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου θα στέκεται πραγματικά στα πόδια της, χωρίς να υπονομεύεται ούτε από φυσικούς ούτε από ανθρώπινους παράγοντες μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της αγροτικής οικονομίας.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου ανέφερε επίσης ότι για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από τη νέα ΚΑΠ θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη, ρεαλιστική, αλλά και αποφασιστική παρέμβαση στο θέμα του κόστους παραγωγής όπως το πετρέλαιο, ρεύμα, φορολογία που αποτελούν το μεγάλο βραχνά και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία στρατηγική έτσι ώστε να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την αγροτική οικονομία και κατ’ επέκταση για την ύπαιθρο που στηρίζεται κατά βάση στον πρωτογενή τομέα.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας εξάλλου με αφορμή τη συγκεκριμένη ημερίδα έθεσε το ζήτημα της λήψης μέτρων που θα ανακουφίσουν άμεσα τους κτηνοτρόφους που «χειμάζονται» εξαιτίας του καταρροικού πυρετού.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημ. Νασίκας καθημερινά καταγράφονται νεκρά ζώα κτηνοτρόφων στα διοικητικά όρια του Δήμου Ρήγα Φεραίου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων της περιοχής.

«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα έτσι ώστε να αρχίσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις αφενός και αφετέρου πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη όσων χάνουν ζωικό κεφάλαιο καθώς είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι τοπική κτηνοτροφία θέλει στήριξη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου εκφράζοντας την αγωνία και τον προβληματισμό των κτηνοτρόφων που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση για την ΚΑΠ που έκανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος που κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων το οποίο όπως τόνισε θα πρέπει να υιοθετηθεί αμέσως από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να στηριχθεί ο αγροκτηνοτροφικός τομέας.

Για το πλαίσιο Εθνικών Επιλογών για τη νέα Κ.Α.Π. 2015-2020 μίλησε στην ημερίδα ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δημ. Μελάς, ενώ για τη διαχείριση Κινδύνου και Ασφάλιση Καλλιεργειών από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στα πλαίσια της νέας Κ.Α.Π. 2015-2020 μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Αργύρης Μποντός.
Το πλαίσιο της ΚΑΠ 2015-2020 ανέλυσε εξάλλου ο κ. Κουτσομήτρος Σωτήρης, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και μέλος του Δ.Σ. ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ” κ. Σπύρος Μάμαλης καθώς επίσης και οι βουλευτές Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Πάρις Μουτσινάς οι οποίοι μεταξύ άλλων δήλωσαν ότι θα συνδράμουν κοινοβουλευτικά έτσι ώστε οι δράσεις της νέας ΚΑΠ να λειτουργήσουν υπέρ του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Με τηλεγραφήματα χαιρέτησαν την ημερίδα η βουλευτής Ζ. Μακρή και ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαλασίδης.

Επίσης παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Γεώργιος Κίτσιος & Γεώργιος Καλτσογιάννης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος και ο Πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βελεστίνου κ. Δημήτριος Πάσχος, ο αγροτοσυνδικαλιστής και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φερών κ. Δημήτριος Σπαθής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρήστος Παπαρούνας, Δημήτριος Παλληκάρης, Ευάγγελος Παρσάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Κορώνας, Νικόλαος Πρίντζος, Σταύρος Χατζής, Χαράλαμπος Πάσχος, Μαργαρίτης Μπαρτζιάλης. Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βελεστίνου κ. Γεώργιος Παπατόλιας, ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Βελεστίνου κ. Γεώργιος Χατζής, καθώς και οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Στεφανοβικείου Ακριβούσης Βασίλειος, Μικρού Περιβολακίου Σδρούλιας Μιχαήλ, Αγίου Γεωργίου Φερών Νασιάκος Αθανάσιος, Αερινού Μπλέτσας Κωνσταντίνος, οι Τοπικού Σύμβουλοι της Τ.Κ. Περιβλέπτου Μαυροειδής Αθανάσιος & Τσιάτσιος Ηλίας. Τέλος οι Γεροβασίλης Γαρύφαλλος, πρώην Δήμαρχος Βελεστίνου, Παναγιώτου Δημήτριος, πρώην Δημ. Σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου, Αραμπατζής Χαράλαμπος, πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Ρήγα Φεραίου, Χρισταντώνης Αθανάσιος, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου και Μαργαριτόπουλος Δημήτριος, πρώην Πρόεδρος ΔΕΥΑΡΦ.

Δελτίο Τύπου Δήμου Ρήγα Φεραίου

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια