«Η οικονομική ασφυξία που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία έχει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη»

  0
  9 views

  “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την ακρίβεια, επιλέγει να ενισχύσει την αισχροκέρδεια. Δεν είναι θέμα ανικανότητας της κυβέρνησης η αντιμετώπιση των κρίσεων που βιώνουμε. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πιστεύει στη δημόσια ρύθμιση, είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία ιδεοληπτική. Γι’ αυτό η οικονομική ασφυξία έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη”.

  Τα ανωτέρω τόνισε στον ρ/στ του Real FM ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, και υπογράμμισε: “Η ΝΔ προκαλεί ασφυξία όχι μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά στην κοινωνική πλειοψηφία, αρνούμενη να λάβει μέτρα τα οποία προβλέπονται μέχρι και από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν! Εκτός αν νομίζουμε ότι η Κομισιόν έχει γίνει κάποιο σοβιέτ! Γι’ αυτό απαιτείται άμεσα πολιτική αλλαγή”.

  “Όταν η Κομισιόν μιλά για ουρανοκατέβατα κέρδη και η ΡΑΕ και ο κ. Μητσοτάκης ακόμη τα ψάχνουν, μιλάμε ξεκάθαρα για κάλυψη της αισχροκέρδειας. Αυτό ακριβώς σημαίνει η φράση ότι ‘υπάρχουν κλεφτόδεντρα’. Όταν μέσα σε λίγους μήνες υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας και η ΝΔ επιλέγει όχι μόνο να μην τα φορολογήσει, αλλά να μην κάνει καν ελέγχους, τότε είναι ξεκάθαρο ότι τις στηρίζει”, συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου, σημειώνοντας πως “ούτε καν για το γεγονός ότι εταιρείες ενέργειας αλλάζουν τα συμβόλαια από σταθερά σε κυμαινόμενα χωρίς καν να έχουν ενημερώσει τους καταναλωτές δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση”.

  Προς επίρρωση του επιχειρήματος ότι η ΝΔ βρίσκει χρήματα μόνο για τους λίγους και ισχυρούς, ο Ν. Ηλιόπουλος υπενθύμισε: “Το 2019 η ΔΕΗ είχε 27 διευθυντές και η ΝΔ τους έκανε 105, είχε 60 βοηθούς διευθυντών και σήμερα έχει 250. Η ΔΕΗ δεν χρεοκόπησε την περίοδο 2015-2019, όταν μάλιστα μείωσε κατά 1 δισ. ευρώ τον δανεισμό της και κράτησε σταθερά τα τιμολόγια για τους πολίτες”.

  Ο Νάσος Ηλιόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι “επιπλέον δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, που έχει ήδη γίνει σε μια σειρά από χώρες στην ΕΕ”. “Το κόστος γι΄αυτό θα ήταν 1,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί από τις τρέχουσες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ειδικά όσο υπάρχει η ρήτρα διαφυγής. Αρκεί μόνο να θυμίσω ότι η επιλογή για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν επιδοτήσει την ακρίβεια στα καύσιμα”, είπε και συμπλήρωσε: “Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κοστίσει 3 δισ. ευρώ περικοπές για τους συνταξιούχους και χαμηλοσυνταξιούχους”.

  Ο εκπρόσωπος Τύπου έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου: “Οι συμπολίτες μας σήμερα δεν βγάζουν το μήνα. Η Ελλάδα έχει το 2ο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ στις 27 χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ. Όταν το 2018 αυξήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε ο υποκατώτατος και η κατανάλωση αυξήθηκε και η οικονομία κινήθηκε. Ακόμη, πρέπει άμεσα να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας, και να προβεί η κυβέρνηση σε στοχευμένες παρεμβάσεις στον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα. Με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και με βάση το γεγονός ότι ακόμη ισχύουν οι ρήτρες διαφυγής αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει”.

  Όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη περί μη αλλαγής του εκλογικού νόμου και περί ενδεχομένου συνεργασιών, ο Ν. Ηλιόπουλος σχολίασε πως “αποτυπώνουν την κυβερνητική φθορά”. “Η κυβέρνηση χάνει με πολύ μεγάλη ταχύτητα την εκλογική της επιρροή για αντικειμενικούς λόγους. Για την ακρίβεια που πνίγει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, και για την πανδημία”, κατέληξε.

  Print Friendly, PDF & Email

  Σχόλια

  σχόλια