Απαγόρευση κυκλοφορίας, μετακινήσεις και lockdown – Η επιστροφή του εφιάλτη με το Φθινόπωρο

0
152

Απαγόρευση κυκλοφορίας, μετακίνηση εκτός νομού, κλειστά σχολεία και μαγαζιά και ένα νέο καθολικό lockdown όχι μόνο φοβίζει και υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών, αλλά ταυχόχρονα σπάει το μέτωπο των εμβολιασμένων.

Οπως δείχνει η νέα έρευνα της KAPA RESEARCH η κυβέρνηση θα πρέπει να το σκεφτεί πολλές φορές μέχρι το lockdown, την απαγόρευση κυκλοφορίας, τη μετακίνηση εκτός νομού και τα λουκέτα σε μαγαζιά και σχολεία, καθώς δημιουργούνται για την ίδια σοβαρά προβλήματα.

Καταρχήν οι πολίτες ξεκαθαρίζουν ότι το πρώτο κριτήριο για την ψήφο τους είναι η οικονομία, ενώ σε μια κίνηση lockdown «σπάει» το μέτωπο των εμβολιασμένων.

Το δείχνει ξεκάθαρα η έρευνα, καθώς στο ερώτημα για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το μέτωπο των εμβολιασμένων σπάει στη μέση και καταγράφεται έντονη διαφωνία.

Το Φθινόπωρο προμηνύεται δύσκολο και ο Χειμώνας θα φέρει ακόμα πιο δύσκολες αποφάσεις για νέα μέτρα με πολύ πιθανά μίνι lockdown, αφού η μετάλλαξη Δέλτα έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων και έχει αυξήσει την πίεση στο ΕΣΥ. Ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει την αναστολή όλων των κανονικών αδειών των υγειονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι νεωτέρας, απόφαση που αντανακλά την κατάσταση που επικρατεί.

Από 1η Σεπτεμβρίου τα νοσοκομεία μπαίνουν σε μια νέα πραγματικότητα, καθώς αδειάζουν από όσους δεν έκαναν το εμβόλιο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ορισμένα νησιά και τουριστικού προορισμοί είδαν τον εφιάλτη της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα να επιστρέφει, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ συναγερμός για σταθερή επιδείνωση συνεχίζει να υπάρχει για Νάξο, Ικαρία, Ηλεία, Άνδρο και Καβάλα.

Όσο όμως οι τουριστικοί προορισμοί θα αδειάζουν, οι ταξιδιώτες θα επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, μεταφέροντας το πρόβλημα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την κυβέρνηση να καλείται σύντομα να αποφασίσει αν θα ανακοινώσει ή όχι μέτρα μίνι lockdown.

Οι αρνητές του εμβολίου, πορεύονται με γνώμονα την οργή και με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της πολιτείας κι ο αντιεμβολιασμός έχει γι αυτούς χαρακτήρα αντίστασης. Η ελπίδα να μεταπειστούν οι ανεμβολίαστοι εντοπίζεται στους προσωπικούς γιατρούς και φαρμακοποιούς. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων, από την έρευνα της Καπαresearch, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1203 ατόμων στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Μετακίνηση εκτός νομού

Αλλαγές στις μετακινήσεις και τα ταξίδια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Μία μεγάλη αλλαγή που ανακοινώθηκε είναι στη μετακίνηση εκτός νομού με ΚΤΕΛ, όπου θα χρειάζεται πλέον rapid test 48 ωρών για το ταξίδι, ενώ μέχρι σήμερα ισχύει μόνο η χρήση μάσκας.

Όλοι οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες από 12 ετών (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) θα πρέπει να έχουν rapid test 48 ώρες, ενώ τα παιδιά 5-12 ετών θα ταξιδεύουν με self test.

Και εδώ θα υπάρξει αλλαγή, καθώς όσοι ταξιδεύουν και δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα πρέπει να πληρώνουν στο εξής το τεστ με κόστος 10 ευρώ, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αφού οι δημόσιες δομές θα κάνουν δωρεάν ελέγχους μόνο σε εμβολιασμένους.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.