Πολύ κοντά στην ανακοίνωση επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλειο, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliatv.gr, η κυβέρνηση και τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται το προσεχές διάστημα (πιθανόν μέχρι τα τέλη Νοέμβρη) να τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει επιστροφή 13 ευρώ περίπου το στρέμμα για τις ποτιστικές καλλιέργειες και 6 ευρώ το στρέμμα για τις ξηρικές.

Τα χρήματα της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου δεν θα τα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι αγρότες και όσοι έχουν τα χωράφια τους σε αγρανάπαυση. Επίσης ένας τρόπος διασταύρωσης θα είναι με βάση τα τιμολόγια που θα καταθέτουν οι αγρότες από την πώληση των προϊόντων τους θέλοντας έτσι με τον τρόπο αυτό το ΥΠΟΟΙΚ να χτυπήσει και την παραοικονομία στα αγροτικά προϊόντα.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Το συνολικό ποσό που θα εκταμιεύεται ετησίως για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από τα 120 μέχρι τα 150 εκατομ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ώριμο αίτημα του αγροτικού κινήματος, αλλά και για μία προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που την είχε ανακοινώσει το Μάη του 2019 στην προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισ,

Επίσης είχε δεσμευτεί από το Σεπτέμρβη του 2018 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτηση που του είχαμε θέσει στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, ότι θα το μελετήσει καθώς είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους Έλληνες αγρότες που φουλάρουν με 1,4 ευρώ πετρέλαιο, έναντι 70 λεπτών το λίτρο κατά μέσο όρο των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Δείτε εδώ τι είχε απαντήσει το Σεπτέμβρη του 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση του Γιάννη Κολλάτου:

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.