Κτηματολόγιο: Δέκα απαντήσεις σε SOS ερωτήσεις

0
241 views

Για την αποφυγή της ταλαιπωρίας, είναι σωστό να έχει προηγηθεί τη σωστή προετοιμασία των πολιτών. Σύμφωνα με την πρόταση από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καλό είναι οι πολίτες να πηγαίνουν προετοιμασμένοι και έχοντας συμπληρώσει τη δήλωση Κτηματολογίου, με απλά φωτοαντίγραφα των δικαιολογητικών και έχοντας εντοπίσει με οποιονδήποτε τρόπο την περιουσία τους.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν οι πολίτες, καλό θα ήταν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και να πιστοποιήσουν ότι όντως η περιοχή τους εξυπηρετείται καθώς ορισμένες περιοχές δεν εξυπηρετούνται.

Ακολουθούν 10 απαντήσεις SOS σε πολύ συχνά ερωτήματα:

Ενωμένα Φροντιστήρια

1. Δεν έχω τίτλους ιδιοκτησίας γιατί το χωράφι παραχωρήθηκε δια λόγου. Τι κάνω;

Το δηλώνετε κανονικά στο Κτηματολόγιο με κατάθεση οποιουδήποτε εγγράφου- αποδεικτικού στοιχείου. Που να αποδεικνύει 20ετή χρήση. Πχ(λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης , πράξη αναγνώρισης ορίων κ.τ.λ.)

2. Πως δηλώνω ακίνητο από κληρονομιά;

Κάθε κληρονόμος δηλώνει το μερίδιο του στο ακίνητο , ακόμα κι αν δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς. Συγκεριμένα υποβάλλονται:

1)Κληρονομιά με διαθήκη: Τίτλος κληρονομούμενου, ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο δημοσιευμένης διαθήκης, πιστοποιητικό μη δημοσιευμένης άλλης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.

2) Κληρονομιά χωρίς διαθήκη: Τίτλος κληρονομούμενου( αν υπάρχει), ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.

3. Έχω πολλά χωράφια και δεν μπορώ να πληρώσω τόσα για τα τοπογραφικά. Τι κάνω;

Η σύνταξη του σύγχρονου τοπογραφικού είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για την προστασία από κάθε αμφισβήτηση ορίων. Αλλά υπάρχει και η δυνατότητα του κατά προσέγγιση εντοπισμού:

α) μέσω της υπηρεσίας «Θέασης Ορθοφωτογραφιών» από τον ιστότοπο ktimatologio.gr

β) να καταθέσει τις συντεταγμένες του ΟΣΔΕ, γ) να δώσει συντεταγμένες μέσω gps ή μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που παρέχει δωρεάν το Κτηματολόγιο.

4. Αν πάω τα δικαιολογητικά στο Γαλάτσι , θα μου συμπληρώσουν την αίτηση-δήλωση;

Όχι. Οι υπάλληλοι του γραφείου μπορούν να δώσουν οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση αλλά δεν έχουν την ευθύνη για την περιουσία του αιτούντος. Εκτός αυτού, θα ήταν μία χρονοβόρος διαδικασία. Το γραφείο κτηματογράφησης παραλαμβάνει συμπληρωμένη τη δήλωση και στη συνέχεια υπολογίζει το παράβολο που πρέπει να πληρωθεί.

5. Έχω αυθαίρετο αλλά δεν το έχω νομιμοποιήσει ακόμα. Δηλώνονται τα αυθαίρετα;

Στο Κτηματολόγιο δηλώνουμε ό,τι είναι νόμιμο. Μπορεί, βέβαια να δηλώσει κανείς ό,τι θέλει. Αλλά το Κτηματολόγιο δεν νομιμοποιεί αλλά καταγράφει.

6. Έχω την επικαρπία σε ένα σπίτι. Γιατί να το δηλώσω και να πληρώσω αφού ανήκει στο παιδί μου και έχει την ψιλή κυριότητα;

Η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό πρέπει να το δηλώσουν.

7. Τι γίνεται όταν υπάρχει συγκυριότητα;

Όταν ένα ακίνητο ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτομα, τότε δηλώνει ο καθένας το ποσοστό του.

8. Ποιος κάνει δήλωση όταν υπάρχει δουλεία;

Στην περίπτωση αυτή κάνουν δήλωση στο Κτηματολόγιο και οι δύο συμβαλλόμενοι

9. Συνένωσα δύο χωράφια και τώρα έχω ένα ενιαίο. Το δηλώνω ως ένα χωράφι;

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν η συνένωση προκύπτει από συμβολαιογραφική πράξη η οποία έχεςι ματαγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο.

10. Όσοι είχαμε δηλώσει τα σπίτια μας στην Αθήνα προν από 10 χρόνια, θα τα ξαναδηλώσουμε και θα τα ξαναπληρώσουμε;

Όχι. Όσοι τα έχουν δηλώσει , δεν θα το ξανακάνουν. Ειδικά για τον δήμο της Αθήνας, σε έναν μήνα θα γίνει η προανάρτηση.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.