kemevo-jpg
3.052 Ελληνες και ξένοι επισκέπτες στο Μουσείο λιμναίου πολιτισμού Κάρλας

Περισσότερα από 3.000 άτομα επισκέφθηκαν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕΜΕΒΟ, στο διάστημα μεταξύ του Απριλίου του 2015 και του αντίστοιχου μήνα του 2016.

Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες είναι μαθητές, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις περιοχής της Λάρισας και της Μαγνησίας, αλλά και Καρδίτσας, Τρικάλων, Αττικής, Κατερίνης, Δράμας από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι εκπονούν ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου Καναλίων.

Παράλληλα υπάρχει συνεργασία και με φοιτητές για την εκπόνηση εργασιών με θέμα τη λίμνη Κάρλα σε ατομικές ή ομαδικές με το Πανεπιστήμιο επισκέψεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπεύθυνοι του ΚΕΜΕΒΟ έχουν δεχτεί ομάδες φοιτητών στα πλαίσια προγραμμάτων ERASMUS από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Από το παραπάνω σύνολο επισκεπτών (3.052) το ένα τέταρτο περίπου ήταν ενήλικες από τη Μαγνησία, την Αττική και τις Σέρρες. Ανήκουν σε παραδοσιακούς συλλόγους (π.χ. λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γ. Ολύμπιος») που θέλουν να γνωρίσουν την παράδοση της Κάρλας ή σε Ορειβατικούς ομίλους (π.χ. Παν, Φυσιολάτρης Νίκαιας Αττικής) ή σε φυσιολατρικούς («Διαδρομές στο Ελληνικό τοπίο», Mediteranian Garden Society) ή σε οικολογικές οργανώσεις (μέλη του Πανελλήνιου δικτύου οικολογικών οργανώσεων – Ορνιθολογική Εταιρεία) που ενδιαφέρονται για τη φύση και το περιβάλλον της Κάρλας. Ακόμα, είναι Πρόσκοποι και όμιλοι Φίλων, όπως της Εθνικής Τράπεζας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί σύλλογοι επισκέφθηκαν για δεύτερη ή τρίτη φορά το Μουσείο Λιμναίου πολιτισμού Κάρλας, με νέα ή και ίδια κάποιες φορές μέλη.

Παράλληλα όμως, επισκέπτονται το Μουσείο και φίλοι του πολιτισμού, οι οποίοι προέρχονται από άλλες χώρες και συντελούν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην προβολή του πολιτισμού της Κάρλας έξω από τα σύνορά μας.

Πρόκειται για μαθητές ευρωπαϊκών κυρίως χωρών που επισκέπτονται τον παραπάνω χώρο στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών και φοιτητές και καθηγητές Πανεπιστημίων στο πλαίσιο προγραμμάτων ERASMUS. Παράλληλα, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σχετικών με λίμνης Ευρώπης επισκέφθηκαν το Μουσείο εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και εκπρόσωποι Φορέων τοπικής Αυτοδιοίκησης, Γαλλίας, Μάλτας, Ιταλίας Ουγγαρίας, Κύπρου, Ισλανδίας και άλλων χωρών.

Επίσης, σύλλογοι – παραρτήματα διεθνών οργανισμών που έχουν έδρα στην Αθήνα (π.χ. Mediteranian Garden Society) με μέλη από όλον τον κόσμο. Στις επισκέψεις αυτές η ξενάγηση στο Μουσείο γίνεται στα αγγλικά.

Ακόμα, το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. φροντίζοντας για την προβολή του πολιτισμού της Κάρλας με άρθρα του συμμετέχει σε ιστοσελίδες που στοχεύουν στην ενημέρωση ξένων επισκεπτών (π.χ. www.hellenickalesma.gr), καθώς και σε ημερίδες προώθησης του οικοτουρισμού (π.χ. ημερίδα Μαΐου 2015, Εταιρεία NCC – Nature Conservation consultants).

Οπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Σωτήρης Γκανάτσιος «στόχος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. είναι η προσέλκυση όλο και περισσοτέρων ξένων επισκεπτών στην περιοχή της Κάρλας, επιδιώκοντας συνεργασία με τον δήμο Βόλου, κυρίως ενόψει της άφιξης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου».

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»
  Αγαπητοί φίλοι επισκεφτήκαμε την λίμνη και το μουσείο στα κανάλια την Κυριακή 8/5/2016.
  Πολλά συγχαρητήρια στον πρόεδρο κύριο Γκανάτσιο και σε όλους αυτούς που έχουν προσφέρει για την ανασύσταση της λίμνης αλλά και στον αγώνα τον σημερινό για να υπάρχει η λίμνη.
  Πρέπει να υπάρχει ενας διαρκείας αγώνας για να γίνει η λίμνη “ΛΙΜΝΗ”.
  Πέραν του να κατηγορούμε αυτούς που είναι εναντίον της λίμνης
  (και σίγουρα είναι πολλοί) να δούμε και τι κάνουμε εμείς που αγαπάμε την λίμνη.
  Από την ομορφιά της λίμνης έχουν να κερδίσουν Αγ.Γεώργιος, Βελεστίνο, Στεφανοβίκειο, Καλαμάκι, Κανάλια, Κερασιά και πολλοί ακόμη.
  Πρέπει να υπάρξει ανθρώπινη πνοή στην λίμνη και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα.
  Κάνεις τον γύρο της λίμνης και δεν υπάρχει μια ταβέρνα να φας με θέα την λίμνη.
  Δεν υπάρχει μια καφετέρια να πιείς έναν καφέ με θέα την λίμνη.
  Ο δρόμος από τα Κανάλια προς Καλαμάκι είναι γεμάτος λακούβες.
  Το παρατηρητήριο πουλιών παρ’ όλο που φτιάξανε τα τζάμια είναι σε μαύρα χάλια.
  Δεν υπάρχει ένα κιόσκι να καθίσει στον ίσκιο του ο διαβάτης πουθενά.
  Δεν φταίει για όλα αυτά η οικονομική κρίση.
  Φταίει η κρίση του μυαλού μας που δεν μας αφήνει να δούμε το κέρδος από μια όμορφη λίμνη.
  Γιατί το θυρόφραγμα είναι συνέχεια ανοικτό ;
  Γιατί δεν υπάρχει ένας ασφαλτόδρομος γύρο από την λίμνη ;
  Γιατί ο δρόμος προς Καλαμάκι είναι χάλια ;
  Γιατί δεν υπάρχουν κιόσκια και καθίσματα ;
  Γιατί οι κάτοικοι των γύρω χωριών αδιαφορούν ;
  Γιατί δεν υπάρχει ενα φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι στην λίμνη ;
  Γιατί δεν πιέζουμε την περιφέρεια (συνέχεια) να ρίξει νερό στην λίμνη και να κλείσει το θυρόφραγμα ;
  Γιατί αφήνουμε τους βοσκούς με τα γελάδια και τα γουρούνια να βρωμίζουν την λίμνη ;
  Τόσα και άλλα τόσα γιατί θα μπορούσαμε να πούμε.
  Θ μπορούσαμε να πούμε τελικά
  «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
  ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ
  ΒΟΛΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.