71 χρόνια από το πυρπόληση της Άνω και Κάτω Κερασιάς (βίντεο)

0
1.869 views

kerasia194471 χρόνια από την πυρπόληση της Άνω και Κάτω Κερασιάς

Σήμερα 4η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης για το χωριό μας

Πέρασαν 71 χρόνια από την καταστροφή του χωριού μας και αν και χρειάστηκαν τόσα χρόνια οι κάτοικοι να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να στηριχθούν στα πόδια τους, δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν. Το μαρτυρούν τα ερείπια της Άνω Κερασιάς μαζί με τους μεγαλύτερους σε ηλικία Κερασιώτες πού μας διηγούνται χρόνια τώρα τη φρίκη του πολέμου.

Μέχρι το 1944 η Κερασιά αποτελούνταν από δύο χωριά, την Κάτω και την Άνω Κερασιά (έδρα του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ).

Η Άνω Κερασιά ήταν το κυρίως χωριό, στην Κάτω Κερασιά οι κάτοικοι έμεναν κατά τους χειμερινούς μήνες. Κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Γερμανικού Στρατού από τις 28/03/1944 έως 4/4/1944 και τα δύο χωριά (Άνω και Κάτω) έγιναν παρανάλωμα του πυρός, με πολλά ανθρώπινα θύματα. Το ολοκαύτωμα και η δίωξη από τους Γερμανούς υπήρξαν εξοντωτικές για τους κατοίκους, ώστε από τότε οι υλικές ζημιές να είναι εμφανείς μέχρι σήμερα .

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις παρακάτω καταστροφές.
Κάτω Κερασιά:
• 125 διώροφες λιθόκτιστες και πλακοσκέπαστες οικίες μαζί με έπιπλα,οικοσκευές,κτηνοτροφηκά και γεωργικά εργαλεία.
• Ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου καθώς και ένα εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη (λιθόκτιστοι και πλακοσκέπαστοι).
• Το Δημοτικό Σχολείο (δωρεά ευεργέτη Συγγρού).
• Το διώροφο Κοινοτικό Κατάστημα.
• Η πλατεία του χωριού ανασκαμμένη από τα τάνκς.
• Μεγάλες ζημιές στην πέτρινη τοξωτή γέφυρα.

Άνω Κερασιά:
• 120 διώροφες λιθόκτιστες και πλακοσκέπαστες οικίες μαζί με έπιπλα και κ.λ.π.
• Ο Ιερός ναός των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και τρία ξωκλήσια.
• Το Δημοτικό Σχολείο.
• Το Κοινοτικό Κατάστημα και η πλατεία του χωριού,ζημιές στη τοξωτή γέφυρα.
• 400 οικόσιτα ζώα, αιγοπρόβατα και βοοειδή, 900 αιγοπρόβατα.

Η Κερασιά κέντρο της αντίστασης της Μαγνησίας και έδρα του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Η μεγάλη συμβολή των κατοίκων του χωριού.
Η Κερασιά ήταν στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης το χωριό που συγκένρωσε τους περισσότερους αντάρτες αλλά και τη διοίκηση του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Ο προσφιλέστερος τόπος των αγωνιστών και το πρώτο τους στέκι οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν έπαιρνε ο καθένας στη συνέχεια.\r\n\r\n Αναφερόμαστε στην

Πάνω Κερασιά,όχι προσιτή ιδιαίτερα εκείνη την εποχή που δεν συνδέοταν με αυτοκινητόδρομο.Αυτή ακριβώς η θέση της Κερασιάς ήταν ασφαλώς ο βασικός λόγος για να γίνει το πρώτο λημέρι των ανταρτών.Αλλά ένας επιπλέον λόγος ήταν και το γεγονός ότι οι κάτοικοι του χωριού δέχθηκαν πρόθυμα τον Αγώνα και διέθεσαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντα τους για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΕΛΑΣ.

Σε σπίτια Κερασιωτών, είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου συντάγματος ,το αναρρωτήριο,η Επιμελητεία,η Συμμαχική Αποστολή, το Συνεργείο Ραπτικής κ.α Τα μαγειρεία ήταν εγκατεστημένα κοντά στη βρύση του χωριού.Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής είχαν εγκατασταθεί τα πρώτα συνεργεία επισκευής όπλων. Στα υψίπεδα “Σουβάλα” και “Γούρα” είχαν δημιουργηθεί τα έμπεδα για την εκπαίδευση των ανταρτών.

Γενικότερα η Άνω Κερασιά στα χρόνια 43 και 44 είχε εντατική ζωή σε εικοσιτετράωρη βάση. Οι κάτοικοι ήταν αφοσιωμένοι στον Αγώνα και τα σπίτια τους ορθάνοιχτα ,οι γυναίκες ακούραστες για την εξυπηρέτηση των ανταρτών. Να ράβουν, να πλένουν και να στεγνώνουν ρούχα.Να ζυμώνουν ,να μαγειρεύουν και να ξεψειρίζουν. Αγόγγυστα στη δουλειά και τα σπίτια στη διάθεση του αγώνα,καθώς επίσης και τα ζώα τους.

Τα καραβάνια ξεκινούσαν από το Κουλούρι Βενέτου. Εκεί φορτώνονταν τα εφόδια για τις αντάρτικες μονάδες, περνούσαν από την Πάνω Κερασιά και μετά διοχετεύονταν στην υπόλοιπη Θεσσαλία.

Σημαντική ήταν και η προσφορά της Μονής Φλαμπουρίου, με τον ηγούμενο Δωσίθεο Μαχαιρίτσα. Αυτός υπέδειξε στους αντάρτες τη θρυλική “Σπηλιά” όπου εγκατάσταθηκε ένα μέρος του συνεργείου των οπλοδιορθωτών. Η κύρια δύναμή του ήταν τότε στο Βένετο.

Επίσης για μια περίοδο ήταν εγκατεστημένη η διοίκηση του Συντάγματος. Το ίδιο συνέβη και με τη Μονή Σουρβιάς όπου ήταν εγκατεστειμένα τα τυπογραφεία.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών
Το φούντωμα του αντάρτικου στο Πήλιο και το μαζικό ξεσήκωμα του λαού ήταν βασική αιτία που ανάγκασε τους κατακτητές να πραματοποιήσουν το χτένισμα της περιοχής του Πηλίου.Το Πήλιο είχε ξεχωριστή στρατηγική θέση λόγω κα του Αιγαίου. Μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πίνδο το αντάρτικο του Πηλίου θα αντιμετωπίσει με τη σειρά του, τις απεγνωσμένες προσπάθειες των Γερμανών για να εξουδετερώσουν. Σκοπός τους ήταν να διαλύσουν την οργάνωση, να καταστρέψουν τις αποθήκες κι τα ορμητήρια και να εξουδετερώσουν την αντάρτικη δύναμη του 54ου Συντάγματος.

Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν στο Βόλο με απόλυτη μυστικότητα, μια μεραρχία με διοικητή Γερμανό Στρατηγό αποτελούμενη από 5.000 περίπου στρατιώτες, πολλά πυροβόλα και 3 αεροπλάνα. Ο βασικός στόχος των γερμανικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων ήταν η Άνω και Κάτω Κερασιά.

Εκείνη την περίοδο στην Άνω Κερασιά βρισκόταν το δεύτερο τάγμα του 54ου Συντάγματος έχντας επικεφαλής ως στρατιωτικό τον Γ.Σπυριδάκη και καπετάνιο τον Α.Οικονομίδη.

Οι Γερμανοί στην Κερασιά (31/3/1944)
Στις 31 του Μάρτη 1944, αρχίζουν από το πρωί γερμανικές ανιχνεύσεις προς την Κάτω Κερασιά. Μεγάλη φάλαγγα από 125 αυτοκίνητα ακολουθεί. Στην είσοδο του χωριού αντάρτικες νάρκες τοποθετημένες έγκαιρα απο το λόχο μηχανικού, τινάζουν 3 αυτοκίνητα Γερμανών. Η προσπάθεια για το μάζεμα των υπόλοιπων στοιχίζει τη ζωή σε 20 Γερμανούς.

Όλα δείχνουν πως τα Κοκκινόγια έχουν σειρά. Τα Κοκκινόγια είναι μια τοποθεσία που βρίσκεται υψηλότερα της Άνω Κερασιάς σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δυσμενείς, το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Από τα χαράματα της 2/4/44 οι Γερμανοί κινούνται για το χτένισμα της περιοχής απο 3 κατευθύνσεις. Δύο αεροπλάνα και 8 πυροβόλα βομβαρδίζουν συνεχώς τα Κοκκινόγια.

Οι αντάρτες χρησιμοποιούν για παραλλαγή λευκά σεντόνια για να αποκρύπτουν τα πολυβόλα απο τις επιθέσεις των αεροπλάνων.
Το τμήμα που επιτίθεται ανατολικά απο το ύψωμα της Χιονότρυπας καθηλώνεται απο το πολυβόλο του Μιχ. Πλατίκα με χειριστές τους Ρώσους Αλεξέι Καρένωφ και Πιότρ Ροκανώφ. Ο εχθρός καταφέρνει να πλησιάσει απο τις δυο άλλες κατευθύνσεις τις αντάρτικες θέσεις.

Εδώ, δεν έχουν τώρα θέση τα βαριά όπλα…..Τώρα δουλεύει το αυτόματο, η χειροβομβίδα και το μαχαίρι….. Για να βαφτεί το χιόνι κατακόκκινο, γεμάτο πτώματα, ματωμένες γάζες και βαμπάκια βαμμένα με ιώδιο. Όλη τη μέρα οι ντουφεκιές και οι ριπές των αυτόματων, οι φονικές εκρήξεις των χειροβομβίδων, οι φωνές οδύνης των τραυματιών και τα ουρλιαχτά των Γερμανών από τις θανάσιμες μαχαιριές των ανταρτών, θα σκορπούν το άγριο θανατικό της σκληρής πάλης που θα αντιβοίσει σε όλες τις γύρω χαράδρες και πλαγιές του παρθένου τοπίου. Το πολύ όμως αίμα που χύθηκε, θα διακόψει τη γερμανική επίθεση για να επιστρέψουν τελικά οι επιδρομείς στις βάσεις τους,λεηλατώντας, πυρπολώντας και καταστρέφοντας στο γυρισμό τους στις 4/4/1944 τα δύο χωριά της Άνω και Κάτω Κερασιάς …

Και ενώ ακόμα οι αιματόβρεχτοι επιδρομείς θα βρίσκονται στην Κάτω Κερασιά κατακαίοντας και λεηλατώντας τα πάντα, στην Άνω Κερασιά θα μαζευτούν στη φτωχική καμένη εκκλησία μερικοί δυστυχισμένοι νοικοκυραίοι και λίγοι ακόμα αντάρτες που βρέθηκαν εδώ την ώρα αυτή για να προσευχηθούν σε μια συγκινητική λειτουργία, που έγινε πάνω στις στάχτες του Ναού των Αγίων Αποστόλων.

Στην Κάτω Κερασιά, οι φλόγες, οι καπνοί και οι μακάβριοι συριγμοί των πυρπολημένων σπιτιών της βασανισμένης αυτής γής, απλώνονται σε ολόκληρο το χωριό, ερημώνοντας τα πάντα.

Η μάχη στα Κοκκινόγια είναι μια από τις σημαντικότερες που δόθηκε από το Αντάρτικο της Θεσσαλίας και χαρακτηρίστηκε δικαίως “θρίαμβος για τα Θεσσαλικά αντάρτικα όπλα” 27 παλικάρια του συντάγματος πρόσεραν το αίμα τους στη μάχη, οι Γερμανοί είχαν πάνω από 100 νεκρούς.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι απο αφηγήσεις, του Παναγιώτη Μανώλη, επίτιμου Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιωτών.
Από το βιβλίο του Ηλία Λεφούση «Η Κερασιά του Βόλου»
Από το βιβλίο του Στουρνάρα «Φλόγες της Μαγνησίας»
Από το βιβλίο τουΧαρ. Αλεξάνδρου «Μεραρχία Πινερόλο»
Πηγή: Αντωνία Χασιώτη, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Κερασιάς

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.