100 + χρόνια συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

0
4

Στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, ιδρύθηκε το 1916 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, από 199 κατοίκους της περιοχής που εκπροσωπούσαν όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Η εκπόνηση του εμπορικού σήματος «ZAGORIN», 70 χρόνια μετά την ίδρυση του Συνεταιρισμού, έκανε πασίγνωστη την Οργάνωση και έδωσε ταυτότητα στα προϊόντα. Έπειτα από 80 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, το 1996, τα μήλα του Συνεταιρισμού ήταν τα πρώτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατοχυρώθηκαν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε η επικόλληση της γνωστής ωοειδούς ετικέτας με το εμπορικό σήμα, σε κάθε φρούτο ξεχωριστά. Πλέον όλα τα μήλα και τα παραγόμενα προϊόντα επιφέρουν αυτοκόλλητο  γνησιότητας με το εμπορικό σήμα. Ειδικό αυτοκόλλητο με το εμπορικό σήμα επικολλάται στα βιολογικής καλλιέργειας προϊόντα.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Ο Συνεταιρισμός σήμερα,  διακινεί το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων από το 99% των καλλιεργητών της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς. Εξυπηρετεί συνολικά περισσότερα από 800 μέλη. Τα Π.Ο.Π. μήλα Ζαγοράς Πηλίου με το εμπορικό σήμα ZAGORIN, χαρακτηρίζουν  τη περιοχή σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.

Το κύριο προϊόν της Οργάνωσης είναι τα μήλα, εκ των οποίων η κύρια ποικιλία είναι η starkingdelicious. Παράλληλα καλλιεργούνται και διακινούνται μήλα των ποικιλιών goldendelicious, φιρίκια, gala, fuji, reinetteduCanada, και jonagold. Διακινεί επίσης κάστανα, αχλάδια, κεράσια, ακτινίδια και άλλα προϊόντα από δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής.

Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή (πολυφαινόλες) και φυτικές ίνες. Έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Μια σειρά μελετών αποδεικνύει τις θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στην υγεία, όπως είναι η καταπολέμηση των φλεγμονών, η προστασία της καρδιάς και η καλή λειτουργία των πνευμόνων. Επιπλέον, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη A και το β- καροτένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ, το κάλιο που περιέχονται  στο μήλο, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής και αντιθρομβωτικής του ικανότητας. Παράλληλα, τα μήλα ως φρούτα, έχουν κατά μέσο όρο  80 θερμίδες και περίπου 84% νερό, συνεπώς η κατανάλωσή τους συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή, απαραίτητη για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το μήλο συστήνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιάτρων, ως η πρώτη στερεά τροφή που εισάγεται στο διαιτολόγιο των βρεφών.

Όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται υποχρεωτικά με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης ή εναλλακτικά  της βιολογικής διαχείρισης της παραγωγής. Ο Συνεταιρισμός ακολουθεί όλα τα σύγχρονα πρότυπα πιστοποίησης όπως το AGRO 2, το GLOBALGAP/G.R.A.S.P. και το ISO 22000 αλλά και ιδιωτικά πρότυπα που έχουν δημιουργήσει αλυσίδες του αγροδιατροφικού τομέα. Η ευρεία δραστηριότητά του Συνεταιρισμού σε κοινωνικό και οργανωτικό επίπεδο όπως και τα αποτελέσματά της, επέφερε 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης, τη καταχώρηση στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς  της Ελλάδας.

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.