Τρ. Παπαϊωάννου: Χάος με τα φωτοβολταϊκά

0
1096

Επανέρχομαι για μια ακόμη φορά στο θέμα με αφορμή την προσεχή 110η συνεδρίαση του Φορέα διαχείρισης Κάρλας στον οποίο είμαι ακόμη μέλος του ΔΣ.

Και λέω ακόμη γιατί ως γνωστό εδώ και μερικούς μήνες ο υπουργός με Νόμο μας έχει καταργήσει (όλους τους Φορείς) και αντ’ αυτών θα κάνει έναν μεγάλο στην Αθήνα για να «κουμαντάρει» από εκεί τα σοβαρά αυτά περιβαλλοντικά θέματα. Καταλαβαίνει κανείς τι έχει να γίνει. Εδώ γίνεται τώρα που έχει εμάς που μη έχοντας στα χέρια μας νομικό πλαίσιο αναγκαζόμαστε να γνωμοδοτούμε θετικά για όλες αυτές τις κατασκευές των φωτοβολταϊκών με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να αγναντεύουμε ένα κάμπο γεμάτο «λαμπογιάλια» που λένε και στο χωριό μου.

Η συνεδρίαση θα γίνει φυσικά με τηλεδιάσκεψη (λόγω των μέτρων) με 154 θέματα εκ των οποίων τα 143 είναι γνωμοδοτήσεις για κατασκευή φωτοβολταϊκών στην Θεσσαλική πεδιάδα (ανατολικά της Λάρισας). Καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται σ ολόκληρη τη χώρα. Στο συμβούλιο της Δευτέρας θα εξετάσουμε αιτήματα για να καλυφθούν ακόμη περίπου 4.000 στρέμματα με πάνελ φωτοβολταϊκών, δυναμικότητας 160.000 ΚW. Αν σκεφθείτε ότι εδώ και 2 περίπου χρόνια σε κάθε συνεδρίαση «περνάμε» ανάλογο όγκο εγκρίσεων καταλαβαίνεται ότι σε λίγο δεν θα μείνει σπιθαμή γης ακάλυπτη.

Επιτρέψτε μου τώρα μια απλή και κατανοητή οικονομική ανάλυση (καθότι λογιστής στο επάγγελμα): Για να κατασκευασθούν όλα αυτά τα πάρκα φωτοβολταϊκών (του συγκεκριμένου συμβουλίου) οι ιδιώτες θα δαπανήσουν περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 150 θα είναι για τα πάνελ που όλα θα έρθουν από το εξωτερικό (εισαγωγές) διότι εμείς δεν κατασκευάζουμε ούτε καρφίτσες.

Όταν λειτουργήσουν όλα αυτά θα δώσουν ακαθάριστα έσοδα στους ιδιώτες επενδυτές περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για περίπου 25 χρόνια που υπολογίζεται ο χρόνος ζωής τους. Δηλαδή στα 10 χρόνια οι επενδυτές θα έχουν κάνει απόσβεση και στα επόμενα 15 θα κερδίσουν 240 εκατομμύρια ευρώ. Να θυμίσω ότι το κόστος συντήρησης καθώς και οι δαπάνες σε εργατικό δυναμικό είναι μηδαμινές.

Ερώτηση 1: Αν σε κάποιες φάσεις το ρεύμα που χρειαζόμαστε για κατανάλωση είναι λιγότερο από αυτό που παράγουν τα πάρκα τι θα γίνει; Μην αγχώνεστε υπάρχει απάντηση. Όλα έχουν μελετηθεί υπέρ των ιδιωτών επενδυτών. Οι ιδιώτες υπογράφουν συμβάσεις με τη ΔΕΗ που λένε ότι πρώτα θα αγοράζει το δικό τους ρεύμα και μετά από αλλού για να διασφαλίζονται οι πωλήσεις των ιδιωτών.

Ερώτηση 2: Υπογράψαμε συμφωνία με την ΕΕ ότι μέχρι το 2030 θα παράγουμε το 30% του ρεύματος με ΑΠΕ. Γνωρίζει το Υπουργείο που βρισκόμαστε με τις αιτήσεις μέχρι σήμερα για τζάμια στα χωράφια και έλικες στα βουνά και πόσο ρεύμα θα παράγουν αυτά ή θέλουμε με τη μία να το φτάσουμε στο 100% με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε εξωγήινη χώρα;

Ερώτηση 3: Πέρασε από το νου κανενός Υπουργού να σκεφθεί ότι πρέπει να βάλει κανόνες, να νομοθετήσει τις επιτρεπτές πυκνότητες των πάρκων, να χωροθετήσει τις περιοχές στη χώρα έτσι ώστε να μην τοποθετούνται επενδύσεις σε εύφορες εκτάσεις ή πλησίον των περιοχών με έντονα περιβαλλοντικά θέματα; Ψιλά γράμματα.

Ερώτηση 4: Πέρασε από το νου κανενός Υπουργού να δώσει κίνητρα και χρηματοδοτήσεις στους Δήμους να κατασκευάσουν πρώτοι από όλους τέτοια πάρκα για να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται έτσι ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν τέλη για τον ηλεκτροφωτισμό; Ακόμη ποιο ψιλά γράμματα.

Ερώτηση 5: Έδωσαν κίνητρα σε ελληνικές εταιρείες να κατασκευάσουν ελληνικά πάνελ για να μην φύγουν όλα τα χρήματα μας σε εισαγωγές ή μήπως υπογραψαμε καμιά συμφωνία με τους Γερμανούς να αγοράσουμε από αυτούς για να υποδηλωθούμε ακόμη περισσότερο; Απ ότι φαίνεται μάλλον το δεύτερο ισχύει.

Θέλετε να συνεχίσω τις ερωτοαπαντήσεις ή σας φτάνουν αυτές;

Άντε μια τελευταία:

Ποιος νομίζετε ότι φταίει για όλα αυτά που μας συμβαίνουν αν δεν φταίμε εμείς οι ίδιοι μ αυτούς που ψηφίζουμε τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο;

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.