Τρείς σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο το Βελεστίνο αισθητές σε όλη τη Μαγνησία

0
552 views

velestino-seismosΤρείς σεισμικές δονήσεις, μέτριας έντασης, ταρακούνησαν για τα καλά τη Μαγνησία, καθώς το επίκεντρο ήταν στο Βελεστίνο.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα και ήταν έντασης 3,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ

Το μεσημέρι, και συγκεκριμένα στις 2:59:52 μμ, στην  τοποθεσία: 26.1χλμ Νοτιοδυτικά από το Βόλο και με μέγεθος: 3,8 Ρίχτερ, συνέβη νέα δόνηση, με εστιακό Βάθος 15(χλμ.) και γεωγ. Πλάτος, Μήκος: 39,33 , 22,64.
Κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα και συγκεκριμένα 2:59:53 μμ στην τοποθεσία: 25.4χλμ Νοτιοδυτικά απ΄το Βόλο σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ
με εστιακό Βάθος 2 χλμ. και γεωγ. Πλάτος, Μήκος: 39,27 , 22,67
Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 8 χλμ. δυτικά του Βελεστίνου και 20 χλμ. δυτικά του Βόλου.

Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, ασθενέστερης όμως έντασης, σύμφωνα με τους σεισμολόγους του Σταθμού Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη του Εγκέλαδου και μάλιστα με επίκεντρο το Βελεστίνο, προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό στην ευρύτερη περιοχή, με αφορμή και το ρήγμα στην περιοχή Ριζομύλου, που τα τελευταία χρόνια δείχνει «ανενεργό».

Σεισμικές δονήσεις μέτριας έντασης με το ίδιο επίκεντρο (περιοχή Βελεστίνου) έχουν να καταγραφούν από το 2009.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση ρηγμάτων στη θεσσαλική πεδιάδα, η γη συνεχίζει να ανοίγει, με τα ρήγματα να επεκτείνονται αυτή την φορά στον κάμπο της Λάρισας, απειλώντας χωριά και καλλιέργειες. Το ρήγμα έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς το βάθος του σε ορισμένα σημεία φτάνει ακόμη και τα 2 μέτρα.

Συγκεκριμένα, το 2009 είχε προκληθεί αναστάτωση από την επανεμφάνιση του ρήγματος στο Κιλελέρ και τότε δεν άφησε ανέπαφους και τους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών, οι οποίοι εδώ και χρόνια γίνονται μάρτυρες ρηγμάτων, ενώ τότε και στο Ριζόμυλο ζημιές από τα ρήγματα είχαν εμφανιστεί στα μισά περίπου σπίτια, φαινόμενο το οποίο προκαλούνταν από τις καταστροφικές συνέπειες της ξηρασίας και της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Τα ρήγματα αυτά στον άξονα Λάρισας – Βόλου είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η εξήγηση για την εμφάνισή τους αποδίδονταν στην υπεράντληση του υπόγειου υδροφορέα, από τη λειτουργία κυρίως δεκάδων χιλιάδων αρδευτικών γεωτρήσεων, οι οποίες με την ανοχή της Πολιτείας ανορύχθηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Η ρηγμάτωση του εδάφους, η υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων και τα φαινόμενα ερημοποίησης, είναι συνέπειες της ίδιας «ληστρικής επιδρομής», με ορατά πλέον αποτελέσματα.

Οι κάτοικοι στο Ριζόμυλο και τα υπόλοιπα παρακάρλια χωριά παραμένουν προβληματισμένοι, εκτιμώντας πως ρήγματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και στην περιοχή της Μαγνησίας και σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσουν τα σπίτια τους.

Στη Μαγνησία, τουλάχιστον αναγκαιότητα αποτελεί η υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών έργων στην περιοχή, για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Ταχυδρόμος

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.