Τράπεζες: “Κούρεμα” ακόμα και 80% στα δάνεια – Ποιους αφορά

Τράπεζες: “Κούρεμα” ακόμα και 80% στα δάνεια – Ποιους αφορά

Οι αλλαγές οι οποίες συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών τροποποίησαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη

επί το αυστηρότερο.

Περίπου 150.000 δανειολήπτες θα πρέπει να «ζυγίσουν» τι τους συμφέρει τελικά. Να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη ή να προχωρήσουν σε μια διαπραγμάτευση με τις ίδιες τις τράπεζες που χρωστούν.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους προτείνουν γενναία «κουρέματα» αντίστοιχα με αυτά των δικαστηρίων. Τα ιδρύματα έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 20%. Έτσι φαίνονται έτοιμες για ρύθμιση δανείων ύψος 17,5% δισεκατομμυρίων και στη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται και κούρεμα.

Μάλιστα τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πως οι δανειολήπτες αποφεύγουν να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη και γίνεται μια προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών τους με την ίδια την τράπεζα. Η «στροφή» των δανειοληπτών έχει να κάνει με τις δελεαστικές προσφορές των ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις των τραπεζών αφορούν σε όσους βρίσκονται στον προθάλαμο του Νόμου Κατσέλη. Η μείωση που θα προτείνουν οι τράπεζες ξεκινάει από 50% και μπορεί να φτάσει, κατά περίπτωση, και το 80%. Ουσιαστικά οι τράπεζες θα δώσουν στους δανειολήπτες μια τελευταία ευκαιρία να μειώσουν την οφειλή τους ξεκινώντας παράλληλα την εξυπηρέτηση του δανείου τους.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 31 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019 αποφάσισαν να συμβιβαστούν για την εύρεση λύσης με τους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Η συμφωνία αφορά ώστε η τελική πρόταση να δίνεται συνολικά στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, έχοντας γνώση του δικόγραφου, στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε «γενναία» ρύθμιση.

Εκτός ρύθμισης και διαλόγου μένουν όσοι δανειολήπτες έχουν αιτηθεί ένταξη στο Νόμο Κατσέλη και ανήκουν στην τάξη των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.