Το σημερινό σχολείο κατευθύνεται στο πουθενά!

0
488 views

sxoleioΓράφει η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά, Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός

1.Δεν παρέχει στα παιδιά γνώσεις ,αλλά συγκεκριμένη ύλη την οποία κόβουμε και ράβουμε στα μέτρα των πανελλαδικών εξετάσεων!

2.Σημείο αναφοράς είναι η βαθμολογία ,γι αυτό πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 15-20.  

3.Δεν μπορεί να αφομοιώσει τις συχνές αλλαγές, άλλο σύστημα στην Α’,  άλλo στη Γ’ Λυκείου.

4.Τα θέματα της παιδείας δεν αντιμετωπίζονται με νέες μεθόδους ιδωμένες με παλιά μάτια!

5.Ο διδάσκων ,δεν μπορεί να ξεφύγει από την παλιά μετωπική διδασκαλία με 25-30 εφήβους σε 30 τετραγωνικά ,τρεις σειρές θρανία και έδρα στο ίδιο ύψος με αυτά!

6.Αντί το σχολείο να επιτελέσει το ρόλο του ,ανοιχτό στην κοινωνία το διπλοκλειδώνουμε, όχι άδικα,
γιατί δεν υπάρχουν φύλακες .

7.Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδώσει ο εκπαιδευτικός μπαίνοντας συνεχώς ,5-6 ώρες σε διαφορετικά τμήματα , διδάσκοντας μαθήματα κατεύθυνσης! Πρέπει να επιβάλλει την τάξη, να εξετάσει-σπάνια θα μιλήσει κάποιος-να υπενθυμίσει στους μαθητές τις εξετάσεις και τη βαθμολογία για να τους” συγκινήσει” και οι περισσότεροι νυσταλέοι ,πεινασμένοι, θεονήστικοι λόγω φτώχειας να θέλουν να ακουμπήσουν το κεφάλι στην τσάντα για να αντέξουν!

8.Μη μας λέτε φιλοσοφίες για κριτική σκέψη, πνεύμα συλλογικής προσπάθειας, συμμετοχή στην οργάνωση της σχολικής ζωής, καλλιέργεια της τέχνης, αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου που δεν έχουν.

9.Με παλιές συνταγές και νέα προγράμματα χωρίς επιμόρφωση τι να προσφέρει ο εξηντάρης εκπαιδευτικός ,μήπως νομίζετε ότι είναι βενζινοκίνητος και πηγαίνει ;Τι απαίτηση δηλαδή έχετε ,όταν τον υποχρεώνετε να διδάξει παραπάνω ώρες, να διορθώσει γραπτά και να ασχοληθεί επισταμένως και με τις απουσίες των μαθητών! Τι να προσφέρει ο εκπαιδευτικός που διαγκωνίζεται σε ένα μόνο γραφείο με άλλους τριάντα και με τι κεφάλι να μπει στην τάξη;

10 .Αγνοείτε την ουσία της εκπαίδευσης που αφορά στη μάθηση αλλά με γεμάτο στομάχι, με χαρτζιλίκι για ένα κουλούρι αδερφέ, με παιδοψυχολόγους και ανθρωπιστική παιδεία. Μοχλός του κοινωνικού μετασχηματισμού η παιδεία κι αν θέλετε να αλλάξει κάτι ,σταματήστε τα πειράματα! Οι νέοι, θέλουν εμείς δεν μπορούμε γιατί προχειρολογούμε!

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια