Το πανηγύρι στο Στεφανοβικείο (κάτι από τα παλιά)

Το πανηγύρι στο Στεφανοβικείο (κάτι από τα παλιά)

Το Στεφανοβίκειο μέχρι το 1977 γιόρταζε σαν πολιούχο του χωριού τον Άγιο Νικόλαο τον Νέο, Ο Άγιος Νικόλαος καταγόταν από την Καππαδοκία και μαρτύρησε στα Βούναινα (χωριό της Λάρισας).

Το πανηγύρι γινόταν στις 8 και 9 Μαΐου. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’20 γιορταζόταν την ίδια μέρα και το έθιμο των ιπποδρομιών.

Τα αγόρια του χωριού με τα άλογά τους, ξεκινούσαν συνήθως από το Καραγάτσι (Ναός Αναλήψεως) την ιπποδρομία τους με έντονο συναγωνισμό μέχρι την παλαιά εκκλησία του χωριού (Ναός Παμμέγιστων Ταξιαρχών). Όποιος έφτανε 1ος έπαιρνε το αγιασμένο μαντήλι από τον παπά.

Τα ανύπαντρα κορίτσια του συγκεντρώνονταν σε κάποιο σημείο του χωριού, το λεγόμενο χοροστάσι όπου και τραγουδούσαν και χόρευαν κάποια τοπικά τραγούδια όπως «Γαρυφαλλιά μου πράσινη» & «Μπέτε κορίτσια στο χορό».

Στις 8 Μαΐου 2016 έγινε μια μικρή αναβίωση του παλαιού πανηγυριού του χωριού.

Ακολουθούν κάποια βίντεο με τα παραδοσιακά τραγούδια που χόρεψαν παιδιά του Μορφωτικού Συλλόγου «Αριστοτέλης».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Αναζήτηση

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο Σύνδεση

Τηλέφωνα Επικοινωνίας