Το έθιμο της θυσίας του ταύρου αναβίωσε στο Κεραμίδι

Το έθιμο της θυσίας του ταύρου αναβίωσε στο Κεραμίδι

Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι του Κεραμιδίου Μαγνησίας κάθε χρόνο τιμούν τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, τηρώντας ένα πατροπαράδοτο έθιμο.

Ανήμερα της Γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσφέρουν στην εκκλησία μεγάλες ποσότητες σφάγιων από αιγοπρόβατα και μοσχάρια, περίπου 700 κιλά, διατηρώντας έτσι το έθιμο της θυσίας των αμνών στη Χάρη του Αγίου.
Από την προηγούμενη ημέρα αρχίζει η προετοιμασία του μαγειρέματος των κρεάτων με τη συνδρομή των κατοίκων του χωριού.

Το «φαγητό του Αγίου», όπως αποκαλείται, είναι μια παλιά συνταγή, που χάνεται η προέλευσή της στα βάθη των χρόνων και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Επιγραμματικά η συνταγή αποτελείται από κομμάτια κρεάτων, ψιλοκομμένα κρεμμύδια σοταρισμένα με ελαιόλαδο, διάφορα μπαχαρικά, βούτυρο, σιτάρι κομμένο, ντομάτα «πελτέ» και άλλα υλικά.

Όλα αυτά μαγειρεύονται σε 20 παραδοσιακά μεγάλα καζάνια στη φωτιά, με παραδοσιακό τρόπο, από περίπου 25 άνδρες και γυναίκες, υπό την καθοδήγηση των παλαιοτέρων και με τη «Χάρη» του Αγίου φτιάχνεται το λεγόμενο «πλιγούρι».

Κατά τις 12 το μεσημέρι, ανήμερα της γιορτής, χτυπάει η καμπάνα της εκκλησίας σε ένδειξη ότι το φαγητό του Αγίου είναι έτοιμο, καλώντας έτσι τους κατοίκους του χωριού, καθώς και τους επισκέπτες του, να προσέλθουν στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας, ώστε να τους μοιραστεί το φαγητό.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου εκτός εάν το Πάσχα είναι αργότερα, οπότε το πανηγύρι μεταφέρεται για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδιού το έθιμο αναβίωσε προχθές με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στη συνέχεια η νεοσύστατη παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου παρουσίασε τραγούδια από διάφορες γωνιές της Ελλάδος και στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν κεραμιδιώτικα τραγούδια από τους ηλικιωμένους και τη χορωδία, τα οποία και χόρεψαν τμήματα του Συλλόγου. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι μουσικολόγοι δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Αναζήτηση

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο Σύνδεση

Τηλέφωνα Επικοινωνίας