Τι να κάνετε αν σας καλέσουν εισπρακτικές εταιρείες για οφειλές

0
133 views

Έξαρση σημειώνουν οι καταγγελίες δανειοληπτών για τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες με παράνομες μεθόδους τούς παρενοχλούν τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται νέα νομοθετική ρύθμιση για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών.

Το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση βάζει ανώτατο ημερήσιο επιτρεπόμενο πλαφόν τηλεφωνημάτων από τις εισπρακτικές, συμπεριλαμβάνοντας και όσες δεν απαντά ο οφειλέτης, τις αναπάντητες, όριο που όταν μια εταιρεία το ξεπερνά, θα της επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

Χιλιάδες οφειλέτες δέχονται επίμονες κλήσεις από εισπρακτικές ακόμη και όταν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Με το νέο πλαίσιο φιλοδοξεί να βάλει τάξη, πολλώ δε μάλλον όταν η νομοθεσία δεν ορίζει κανένα πλαφόν στα τηλεφωνήματα που μπορεί να δεχτούν.

Τα πρόστιμα σε εισπρακτικές εταιρείες

Στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ειδικότερα επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις συνολικού ύψους 46.000 ευρώ σε τέσσερις ανώνυμες εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις («εισπρακτικές εταιρείες») για παραβάσεις του Νόμου 3758/2009.

Οι παραβάσεις αφορούσαν:

  • όχληση οφειλετών πριν την πάροδο των δέκα ημερών από την ημέρα που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους
  • όχληση οφειλετών με κλήσεις σε τηλέφωνο εργασίας
  • παρέκκλιση από τις εντολές του δανειστή
  • παραπλανητική πληροφόρηση
  • επίδειξη προσβλητικής συμπεριφοράς κατά την τηλεφωνική επικοινωνία

Σημειώνεται ότι σε φλέγον ζήτημα έχει αναδειχθεί η υπόθεση της δράσης των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες στην προσπάθεια άντλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ασκούν σκληρές πιέσεις σε υπερχρεωμένους καταναλωτές.

Οι εταιρείες αυτές έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το 2009, ωστόσο οι καταγγελίες που αφορούν τις πρακτικές τους έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Η επιβολή τσουχτερών προστίμων δεν φαίνεται να περιόρισε τη δράση τους, ενώ το νομοθετικό κενό εκμεταλλεύθηκε πληθώρα δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται πλέον στον χώρο.

Οι συμβουλές από την ΕΚΠΟΙΖΩ

Όταν επικοινωνούν μαζί σας εταιρείες ενημέρωσης, θα πρέπει, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ:

  • Να σας καλούν 1 φορά ανά δύο ημέρες ή πιο αραιά
  • Να σας καλούν κατά τις εργάσιμες ημέρες 9:00 – 20:00
  • Να εμφανίζεται ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης. Να μην σας καλούν δηλαδή με “απόκρυψη”
  • Ο υπάλληλος της εταιρείας να αναφέρει το ονοματεπώνυμό του, την ιδιότητά του, την επωνυμία της εταιρείας, τον αριθμό μητρώου με τον οποίο έχει καταχωρηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο, καθώς και το σκοπό της επικοινωνίας
Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια