Τι κρύβεται πίσω από την προεκλογική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ;

0
521 views

enfiaΣ’ έναν ασφυκτικό κλοιό πρωτοφανούς φορολογικής αφαίμαξης θα βρεθούν εγκλωβισμένοι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εάν εφαρμοστεί στην πράξη η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αποδίδει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ το χρόνο. Συγκεκριμένα, αν συμβεί αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ,

τότε περίπου 115.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν κατά μέσο όρο ποσά της τάξεως των 12.000 ευρώ ετησίως ο καθένας προκειμένου το Δημόσιο να εισπράττει κάθε χρόνο έσοδα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ από το νέο ΦΜΑΠ του κ. Τσίπρα! Ουσιαστικά οι άτυχοι αυτοί φορολογούμενοι θα βαφτιστούν «μεγαλοϊδιοκτήτες» και θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια απόπειρα δήμευσης της περιουσίας τους!

Δύο δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Περιφέρεια Αθηνών, Ν. Παππάς, ο οποίος τυγχάνει να είναι και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του κόμματος Αλ. Τσίπρα, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από φέτος και θα αντικατασταθεί από τον ΦΜΑΠ, με συνέπεια το Δημόσιο να εισπράξει φέτος από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας 1,4 δισ. ευρώ, αντί 3,4 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί με τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ λιγότερα!

Ο κ. Παππάς απέφυγε να διευκρινίσει ποιο θα είναι το όριο αξίας πάνω από το οποίο η ακίνητη περιουσία θα χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη» και θα φορολογείται. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αυτό θα είναι μεγαλύτερο ή ίσο με τις 400.000 ευρώ και θα αφορά τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας μιας οικογένειας, δηλαδή δεν θα είναι ατομικό όριο. Επιπλέον, για την επιβολή του φόρου, η φορολογητέα αξία των ακινήτων κάθε οικογένειας δεν θα υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες, αλλά με βάση νέες αντικειμενικές, μειωμένες κοντά στα επίπεδα των πραγματικών τιμών για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι κάτω από το αφορολόγητο όριο του νέου φόρου θα βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι θα απαλλάσσονται, όμως όσοι έχουν την ατυχία να κατέχουν ακίνητα αξίας πάνω από το όριο αυτό θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια απόπειρα δήμευσης της περιουσίας τους!

Κι αυτό διότι με βάση τα σημερινά στατιστικά στοιχεία τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 που υποβλήθηκαν το 2014, αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ έχουν μόλις 174.824 φορολογούμενοι επί συνόλου 5.569.336. Αν όμως μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες τότε οι φορολογούμενοι με αστική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα είναι πολύ λιγότεροι. Υπολογίζεται, συγκεκριμένα, ότι με μια μέση μείωση αντικειμενικών αξιών κατά 20% οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζονται να κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ θα περιοριστούν περίπου στους 115.000!

Δεδομένου τώρα ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παππά, τα έσοδα που θα εισπράττονται από το νέο φόρο θα ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ ετησίως, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα καλούνται κάθε χρόνο να πληρώνουν κατά μέσο όρο εξωφρενικά ποσά της τάξεως των 12.000 ευρώ για να μην πέσει έξω ο Κρατικός Προϋπολογισμός!

Κάτι τέτοιο προφανώς είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη και πολύ σύντομα οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα έσοδα που είναι δυνατό να εισπραχθούν από τους ήδη υπερφορολογημένους ιδιοκτήτες ακινήτων με την επιβολή ενός νέου ΦΜΑΠ.

Αντίδραση ΠΟΜΙΔΑ

Σημειώνεται ότι η εξαγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασής του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η Ομοσπονδία είχε επισημάνει ότι «οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επιβολή νέου “προοδευτικού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ)” δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μας φανεί πραγματικός “παράδεισος” σε σχέση με την “κόλαση” ενός “προοδευτικότερου” και “δικαιότερου” ΦΜΑΠ σαν αυτόν που σκιαγράφησε ο κ. πρόεδρος…»!

Η ΠΟΜΙΔΑ επεσήμανε, ειδικότερα, ότι τυχόν εφαρμογή του ΦΜΑΠ θα σημάνει «νέα και μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στη μεσαία ακίνητη περιουσία». Υπογράμμισε επίσης ότι: «Οταν ακούμε ότι ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο, αλλά δεν ακούμε τίποτε για τα κλιμάκια ούτε τους “προοδευτικούς” φορολογικούς συντελεστές τους, ξέρουμε καλά ότι οι ήδη σήμερα βαρύτατα φορολογούμενοι ιδιοκτήτες, εκτός από το διπλό ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί σε βάρος τους, θα επιβαρυνθούν και με το φόρο των αφορολόγητων, δηλαδή θα υπάρξει αναπόφευκτος πολλαπλασιασμός του φορολογικού τους βάρους, που θα είναι αδύνατο να καταβάλουν, με ό,τι καταστροφικό θα συνεπάγεται αυτό σε βάρος των ιδίων, της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των δημοσίων εσόδων»!

Καταλήγοντας τότε στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΜΙΔΑ επεσήμανε: «Oσοι είμαστε υποψήφιοι για το δρόμο των κατασχέσεων και της φυλακής από ένα τέτοιο φόρο, ένα μόνον μπορούμε να πούμε προς τον κ. Τσίπρα: «ΧΑΙΡΕ ΚΑΙΣΑΡ, ΟΙ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ!!!».

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια