Τι ισχύει και τι αλλάζει τελικά στην θεμελίωση πρόωρης σύνταξης.

0
602 views

tsixlisΓράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης
Δικηγόρος Αθηνών
Κύμα εξόδου ασφαλισμένων στη σύνταξη πυροδοτούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ…

Περισσότερο εκτεθειμένες σε μια αιφνίδια αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι οι γυναίκες που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο πριν από το 1993, καθώς στην πλειονότητά τους απέχουν από τις ηλικίες εξόδου που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία και είναι μεταξύ 52 και 55 ετών εφόσον συμπληρώνουν την 25ετία έως το 2012 (με πραγματικό ή και πλασματικό χρόνο ασφάλισης) και μέσα στα έτη 2011 και 2012 είχαν ανήλικο παιδί.Με την κατάργηση των κινήτρων πρόωρης εξόδου, όσοι αποχωρούν με εθελουσία δεν θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη με χαμηλά όρια ηλικίας, γιατί θα απαγορευθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Στην ουσία θα είναι άνεργοι και εν αναμονή συνταξιούχοι.

Με την επιστολή του υπουργού οικονομικών προς τους εταίρους, η κυβέρνηση δεσμέυεται στην υλοποίηση πολιτικών για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Συγκεκριμένα,η κυβέρνηση δεσμέυεται στην εδραίωση μίας στενής σχέσης μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και του εισοδήματος, εξορθολογισμό των παροχών, ενίσχυση των κινήτρων που δηλώνουν την αμοιβόμενη εργασία και παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους ηλικίας πενήντα εώς εξήντα πέντε ετών,έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν καταργούνται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα γυναικών με ανήλικα τέκνα, ατόμων με ειδικές ανάγκες και εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.Ενώ,δεν έχει διευκρινιστεί εάν η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης,αφορά και τους αγρότες.

Κατά καιρούς έχει τεθεί το ζήτημα της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων,λόγω της προνομιακής μεταχείρισης συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων.Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί εξαρχής γνώριζαν ότι θεμελιώνουν πρόωρα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους,με βάση την τότε ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων κάτω των 62 και 67 ετών για μειωμένη και πλήρη σύνταξη και νέο ασφαλιστικό με σαρωτικές αλλαγές φέρνει η επιστολή της κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει στο τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2015, με την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Το «πρώτο κύμα» έρχεται με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ενστόλους και τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Ανάλογες ρυθμίσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα Ταμεία, καθώς όπως αναφέρεται στο επίμαχο κείμενο, η εξάλειψη των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης θα αφορά «στο σύνολο της οικονομίας».

Αμεσα, δηλαδή από την ψήφιση των μέτρων, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν ως το 2012, από πραγματικό ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης, την 25ετία (αν πρόκειται για το Δημόσιο) ή την 35ετία (αν πρόκειται για υπαλλήλους τραπεζών), καθώς ένα από τα μέτρα φραγής της πρόωρης εξόδου θα είναι η κατάργηση της αναδρομικής εξαγοράς πλασματικών ετών που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να συμπληρώσουν ως το 2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και έτσι να κατοχυρώσουν και να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με όρια ηλικίας χαμηλότερα των 62 και 67.

Οι ογδόντα χιλιάδες εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ανησυχούν μετά την «επαναφορά» της συζήτησης για τις πρόωρες συντάξεις. Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών γίνεται αναφορά στην «εξάλειψη “παραθύρων” και κινήτρων που αυξάνουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα». Στο «επίκεντρο» βρίσκονται ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Από 1 η Ιανουαρίου 2013 ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας με την έξοδο να γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή στα 62 με μειωμένη (ή εναλλακτικά στα 62 με πλήρη αλλά με 40 έτη ασφάλισης). Ωστόσο δεν θα επηρεαστούν μητέρες με ανήλικα (είναι περίπου 35.000 σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα), εργαζόμενοι στα βαρέα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα υπάρξουν διαφορετικές λύσεις ανά ταμείο. Στα ειδικά ταμεία στόχος είναι να σταματήσουν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που κυρίως υλοποιούν οι τράπεζες.

Στο ΙΚΑ θα δοθούν οικονομικά κίνητρα με στόχο να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι άνεργοι να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας και να μη βγουν στη σύνταξη. Εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται στο Δημόσιο, ενώ ειδικοί στο ασφαλιστικό αναφέρουν πως επί τάπητος θα μπορούσε να τεθεί το “πέναλτι” που είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα άλλα ταμεία.

Συγκεκριμένα για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα έως και το 2010, το «πέναλτι» στο Δημόσιο είναι 4,5% τον χρόνο, ενώ για τους υπόλοιπους ασφαλισμένοι είναι 6%. Στόχος είναι με επιμέρους παρεμβάσεις να μειωθεί ο αριθμός των πρόωρων συντάξεων. Τυχόν παρεμβάσεις στην ηλικία συνταξιοδότησης, θα εφαρμοστούν πιθανότατα με τη μέθοδο της αύξησης του ορίου κατά ένα εξάμηνο. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να τροποποιηθούν διατάξεις που επιτρέπουν τη θεμελίωση δικαιώματος με τα έτη ασφάλισης (π.χ. 25ετία στο Δημόσιο), ώστε να απαιτείται ταυτόχρονα και η ύπαρξη του ορίου ηλικίας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα εξόδου πριν από τα 65 είναι οι εξής: Δημόσιο:

Το δικαίωμα θεμελιώνεται με 25ετία και η <<έξοδος>> γίνεται όποτε εξασφαλίσει ο ασφαλισμένος το κατά περίπτωση όριο. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

Αντρες: Σε περίπτωση που συμπληρώνουν 25ειία μέχρι το τέλος του 2010 μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 60 (πλήρης στα 65). Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν τη διετία 2011-2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια. Συγκεκριμένα, αν η 25ετία συμπληρώθηκε το 2011, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται μειωμένη σύνταξη στα 56 και πλήρη στα 61. Αν ο απαιτούμενος χρόνος συμπληρώθηκε το 2012, πρέπει να είναι 58 ετών για μειωμένη και 61 για πλήρη.

Γυναίκες στο Δημόσιο: Με 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55. Για τις ασφαλισμένες που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012, ισχύει ότι αναφέρθηκε για τους άντρες.

Τρίτεκνοι με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης: Η θεμελίωση γίνεται με 20ετία και εφόσον το 2011 έχουν συμπληρωθεί 5 έτη στην ασφάλιση του Δημοσίου. Διασώζονται όσοι το 2011 είχαν 21 έτη και έφτασαν πλέον τα 52. Επίσης γλιτώνουν όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα το 2012 και έφτασαν πλέον 23 συνολικά έτη και το 55ο έτος. Ασφαλισμένοι με 35ετία μέχρι και το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 58. Για θεμελίωση το 2011 πρέπει να έχουν κλείσει το 58ο έτος και 36 έτη, ενώ για το 2012 χρειάζονται 37 έτη και να έχει πλέον συμπληρωθεί το 59ο έτος. Το δικαίωμα θεμελιώνεται με 25ετία.

Ειδικά Ταμεία: Βασικές διατάξεις: Αντρες που μέχρι το τέλος του 2012 είχαν 25ετία και το 60ό έτος δικαιούνται μειωμένη σύνταξη (πλήρης δίνεται στα 65). Γυναίκες με 25ετία μέχρι το τέλοε του 2012 και το 60ό έτος δικαιούνται πλήρη σύνταξη (στα 55 μειωμένη). Τρίτεκνες μητέρες με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης: Για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 δεν υπάρχει όριο. Επίσης διασώζονται όσες γυναίκες το 2011είχαν 20ετία και πλέον έφτασαν τα 21 έτη και το 52ο έτος. Επίσης γλιτώνουν μητέρες που θεμελίωσαν δικαίωμα το 2012 και έφτασαν πλέον 23 συνολικά έτη και το 55ο έτος. Ασφαλισμένοι με 35ετία μέχρι και το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 58. Για θεμελίωση το 2011 πρέπει να έχουν κλείσει το 58ο έτο5 και 36 έτη, ενώ για το 2012 χρειάζονται 37 έτη και να έχει πλέον συμπληρωθεί το 59ο έτος.

Τέλος,Θα εκσυγχρονιστούν τα επιδόματα, θα ενισχυθούν τα κίνητρα για τη δήλωση εργασίας και θα παρασχεθεί στοχευμένη βοήθεια σε υπαλλήλους ηλικίας 50-65 ετών, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος Εγγυημένου Εισοδήματος.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.