Τι αλλάζει με το νέο κατώτατο μισθό – Οι ανησυχίες και οι προσδοκίες

Τι αλλάζει με το νέο κατώτατο μισθό – Οι ανησυχίες και οι προσδοκίες

Με πρόδηλη την ανησυχία για το ενδεχόμενο να πληγούν μικρές κυρίως επιχειρήσεις, σε τομείς που δεν καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη υποδέχτηκαν οι εργοδοτικοί φορείς την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έστω κι αν οι αντιδράσεις τους δημοσίως ήταν συγκρατημένες και συνδεδεμένες με την ανάγκη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας δεν παραλείπουν στο περιθώριο να σημειώνουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη αύξηση της μερικής απασχόλησης και της μαύρης εργασίας.

Πάντως ανοικτά λόγω του έντονου συμβολισμού της κίνησης, πέρα από την καταγραφή της ανησυχίας για τη βιωσιμότητά της, οι εργοδότες δεν προχώρησαν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μια οικονομία όπως η ελληνική, και άρα θα συμβάλλει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Επιπλέον αναφέρεται το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που μετά την έξοδό της από το μνημόνιο προχώρησε σε τέσσερις διαδοχικές ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού χωρίς αυτό καθόλου να επηρεάσει την πτωτική τάση της ανεργίας. όσοι εργοδότες αμείβουν εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, θα πρέπει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου να τροποποιήσουν τις αποδοχές των εργαζόμενων στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που αποφασίστηκε ουσιαστική αύξηση ήταν το 2009 . Το 2012 με απόφαση της τότε συγκυβέρνησης, ο κατώτατος μειώθηκε κατά  22% και κατά 32% για τους νέους. Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να επηρεάσει άμεσα περίπου 880.000 εργαζόμενους, 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και 280.000 πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΑΕΔ. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι αυξήσεις περιμένουμε να δούμε σε όλο το εύρος της μισθολογικής κλίμακας.

Όσοι, δε,  έχουν θεμελιωμένες τριετίες, ο μισθός τους προσαυξάνεται στη βάση του νέου κατώτατου.  Παράλληλα, αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ τα οποία συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού. Τα επιδόματα αυτά λαμβάνουν περίπου 280.000 πολίτες.  Αναλυτικά τα επιδόματα που επηρεάζονται: ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, μακροκρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό, ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας, ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, αφερεγγυότητας του εργοδότη, διαθεσιμότητας, παροχή προστασίας της μητρότητας, μαθητείας, ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ, πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης, ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων, ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών, επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών –  αδελφών νοσοκόμων – δασεργατών -ρητινοσυλλεκτών, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ & τ. ΟΑΕΕ, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ, άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι, προγράμματα απασχόλησης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας,

Το βασικό επίδομα ανεργίας για μισθωτούς διαμορφώνεται στα 400€, από 360€ που είναι σήμερα. Με σχετική Υπουργική θα αναπροσαρμοστεί και το βοήθημα ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων.

Το επίδομα μητρότητας, το οποίο είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό αναπροσαρμόζεται στα 650€, ενώ το εποχικό επίδομα διαμορφώνεται ανάλογα με την ειδικότητα από 508.20€ έως και 1016.40€ (το αντίστοιχα φάσμα τιμών μέχρι τώρα ήταν από τα 458.15€ έως τα 916.3€).

Τέλος ως αποτέλεσμα οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών θα αυξηθούν ενώ ερώτημα είναι τι θα γίνει με το αφορολόγητο αν και η κυβέρνηση τονίζει ότι και πάλι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό μένουν κάτω από το όριο του αφορολόγητου για το 2019, άρα δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Αναζήτηση

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο Σύνδεση

Τηλέφωνα Επικοινωνίας