Την τροποποίηση του Νόμου 4061/12 και διεκδίκηση από κοινού με την Περιφέρεια θα εισηγηθεί επιτροπή του Δήμου Ρήγα Φεραίου για την χρήση των αγροτικών εκτάσεων στην Κάρλα

0
502 views

karla-limni2Ενώ “τρέχει” η διαδικασία να βρεθούν ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές για την παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων της Κάρλας στην Μαγνησία με δημοπρασία που ανακοίνωσε η Περιφέρεια, τις επόμενες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου θα αποφασίσει να οριστεί επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των παρακάρλιων χωριών με σκοπό να εισηγηθεί στον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και στην Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυδρίνη, να διεκδικηθεί από κοινού με τη Περιφέρεια η τροποποίηση του νόμου 4061/12.

Η πρόταση για την τροποποίηση του νόμου που θα εισηγηθούν από κοινού η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα αιτείται την παραμονή του ίδιου καθεστώτος που ίσχυε μέχρι το 2012 που ψηφίστηκε ο νόμος, για την παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων της Κάρλας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από την καλλιεργητική περίοδο 2015-2016 καθώς από την περίοδο 2012-2013 είχε παραταθεί για 3 έτη. Οι παρακάρλιες εκτάσεις αποτελούν ειδική περίπτωση καθώς με την αποξήρανση της λίμνης το 1962, δικαιούχοι των εκτάσεων για αγροτική χρήση ορίστηκαν ακτήμονες και τέως αλιείς. Με την δημιουργία των αγροτικών συνεταιρισμών έπειτα, στα χωριά της Κάρλας, η νομαρχία από το 1962 μέχρι το 2010 και η περιφέρεια αργότερα μέχρι την φετινή καλλιεργητική περίοδο 2014-2015, παραχωρούσε τις εκτάσεις να καλλιεργηθούν, είτε σε ομάδες που απαρτίζονταν από τα μέλη των συνεταιρισμών (δικαιούχοι από το 1962) είτε στους ίδιους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς για να τις καλλιεργήσουν προς όφελος των μελών τους.

Την πρόταση για τροποποίηση του νόμου και την διεκδίκηση αυτής, από κοινού με την Περιφέρεια, κατέθεσε έπειτα από διαβουλεύσεις και πολλές προτάσεις που συζητήθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Παρσάς, αρμόδιος και για τα αγροτικά θέματα του Δήμου. Η πρόταση του στηρίχθηκε ομόφωνα από όλες τις εκλεγμένες παρατάξεις και με παρουσία όλων των προέδρων των τοπικών συμβουλίων των παρακάρλιων χωριών. Οι πρόεδροι των χωριών, δήλωσαν ικανοποίηση καθώς έτσι πιστεύουν πως θα αποκατασταθεί η αδικία, όπου με την αναδιάρθρωση των δικαιούχων στα κτήματα της Κάρλας το 2012, που δόθηκε παράταση, πολλοί έπαψαν να δικαιούνται εκτάσεις.

Ο Δήμαρχος κ. Νασίκας εξέφρασε και αυτός με την σειρά του την ικανοποίηση του, που οι διαβουλεύσεις κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου σύσσωμος, θα μεταφέρει το αίτημα των δικαιούχων στον Περιφερειάρχη, και ελπίζει στη συνεργασία του για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ευάγγελος Παρσάς
Αντιδήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια