Σχόλιο του Βασίλη Νουλέζα, Δικηγόρου. Έχουμε Σύνταγμα.

Κοινωνική και συνταγματική μεταρρύθμιση.

Σχόλιο του Βασίλη Νουλέζα, Δικηγόρου. Έχουμε Σύνταγμα.

Σύνταγμα – Βουλή

Εσχάτως όλοι γράφουν για την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος 1975/1986/2001 που τροποποιήθηκε και το 2008. Χωρίς διαβούλευση ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση συτό είναι τουλάχιστον ανεδαφικό και ανέφικτο σε περίοδο κλιμάκωσης της κοινωνικής έντασης και κοινοβουλευτικού διχασμού μετά το διερευνώμενο σκάνδαλο Νovartis.
Είναι συνταγματική προτεραιότητα η αναθεώρηση του Συντάγματος ή η πιστότερη εφαρμογή του;

Ποιές διατάξεις χρήζουν αναθεώρησης; Έχουν συμφωνήσει οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου;

Η εγκατάσταση μετά το 1986 μιας Πρωθυπουργοκεντρικής Δημοκρατίας με ότι αυτό συνεπάγεται έχει ολέθριες συνέπειες στην λειτουργία του πολιτεύματος κατά κοινή παραδοχή. Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, δλδ του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα και ρυθμιστή του πολιτεύμστος μόνον αρνητικές συνέπειες είχε, κατήντησε ο ΠτΔ να αποτελεί τον επικυρωτή νομοθετικών προχειροτήτων ή ακροτήτων ΠΔ η ΠΝΠ που εξυπηρετούν αμιγώς πολιτικές σκοπιμότητες..

Αυτή η παραδοξότητα κυριάρχησε με υπεύθυνες όλες ανεξαιρέτως τις μεταπολιτευτικές Κυβερνήσεις Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο με τα μνημονιακά νομοθετικά εκτρώματα μιάς και δεν έχει θεσπισθεί Συνταγματικό Δικαστήριο. Άμεση προτεραιότητα η καθιέρωση του κατά το γερμανικό πρότυπο Bundesverfassungsgericht ώστε οπιαδήποτε αμφισβήτηση περί συνταγμστικότητας μα επιλύεται χωρίς χρονοτριβή.

Η παρούσα Κυβέρνηση έχει απαξιώσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για αμφιβόλου συνταγμστικότητας ή νομιμότητας νομοθετήματα της. Χωρίς την απαραίτητη αληθινή συναίνεση ομόνοια και διάλογο, διαβούλευση με την κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει καμία Αναθεώρηση.

Η τροποποίηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη Υπουργών είναι επιβεβλημένη για την ισονομία καθώς επίσης και του τρόπου εκλογής του ΠτΔ απευθείας απο τον λαό.
Η ουσιαστική αναθεώρηση πρέπει να είναι επωφελής για την ίδια την Δημοκρατία και την κοινωνία.

Η κοινωνία χρειάζεται λειτουργικό Σύνταγμα και κράτος δικαίου χωρίς αγκυλώσεις, ανισότητες και στρεβλώσεις. Περιορισμό βουλευτικών προνομίων, μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα και ευνομία. Να μην εξυπητετήσουν συνταγματικές παρεμβάσεις πολιτικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς. Είναι έκδηλες οι εγγενείς αδυναμίες του Συντάγματος να ανταποκριθεί στις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της χώρας.

Δεν θα διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα με μια συνταγματική αναθεώρηση όπως ορισμένοι αισιοδοξούν. Η ανάφειξη ηγεσίας στηνΔικαιοσύνη, στα ΝΠΔΔ, η διάλυση της βουλής με επίκληση εθνικού θέματος τα όρια της βουλευτικής αδυλίας είναι ζητήμστα που πρέπει να ρυθμιστούν.

Δεν νομίζω η παρούσα πολιτική συγκυρία μιας Ελλάδας υποθηκευμένης εποπτευόμενης είναι η καταλληλότερη για την πολιτική τάξη για μία νηφάλια και επιτυχή αναθεώρηση, μεταρρύθμιση του συνταγματικού κειμένου που είναι μία εξαιρετικά σοβαρή διαδικασία και αποτελεί τον θεμελιώδη νόμο του κράτους.

Βασίλειος Δ. Νουλέζας
Δικηγόρος

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.