Στο όριο λειτουργίας οι περιφέρειες λόγω υποχρηματοδότησης

0
33 views

Επιστολή του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών

Ελλάδας, Κ. Αγοραστού, για την οικονομική ασφυξία στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.
Ο περιορισμός των πόρων από την Πολιτεία προς την Αυτοδιοίκηση στα χρόνια της κρίσης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η υποχρηματοδότηση μάλιστα συνεχίζεται σε βαθμό, που οι περιφέρειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη και το μόνο χρήμα που μπορούν να αξιοποιήσουν είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.΄

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Στην επιστολή του ο κ. Αγοραστός ζητά τη διατήρηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (πού να μιλήσει για αύξηση…) για τη χρηματοδότηση των περιφερειών και την απόδοση των κονδυλίων ως τον Νοέμβριο.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πόροι της Πολιτείας προς τις περιφέρειες έχουν μειωθεί σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμη και το 60%. Το διάστημα 2011 – 2017 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αντί να είναι 6,374 δισ. ευρώ, τελικά ήταν 3,896. Περίπου δηλαδή τα μισά. Το 2016 δεν έγινε καμιά κατανομή επενδυτικών πόρων προς τις περιφέρειες και το 2017 δόθηκαν και για τις 13 περιφέρειες της χώρας 32 εκ. ευρώ κυρίως για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, ποσό που θεωρείται ότι δεν καλύπτει ούτε καν στοιχειώδεις ανάγκες.

Ο κ. Αγοραστός στην επιστολή του κάνει λόγο για οικονομικό αδιέξοδο, ενώ όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των περιφερειών τονίζουν ότι με τόσο μεγάλες περικοπές δεν μπορεί να γίνει κρίσιμο έργο και φυσικά κανένας σοβαρός προγραμματισμός. «Οι ανάγκες δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο. Είναι αστείο με αυτά τα ποσά να μιλάμε και για ανάπτυξη. Οι περιφέρειες τα φέρνουν βόλτα και κάνουν έργο μόνο με ευρωπαϊκά κονδύλια κι εφόσον τα πηγαίνουν καλά με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που αναλογεί σε καθεμιά», τόνισαν στη Voria.gr.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.