Στη χωματερή λόγω έλλειψης ρευστού 100 τόνοι μήλα Πηλίου

0
534 views

milaΟ συνεταιρισμός Πηλίου οδήγησε στη χωματερή 100 τόνους μήλα, που έμεναν αδιάθετα.
Σοβαρό πλήγμα στη ρευστότητα της αγροτικής οικονομίας εξακολουθεί να προκαλεί η συνέχιση της αργίας των τραπεζών, καθώς οι αγρότες αδυνατούν να εισπράξουν τις επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία έχουν ενταχθεί, ενώ την ίδια

ώρα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής στην αγορά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων, που αναγκάστηκε να οδηγήσει από τα ψυγεία του στη χωματερή 100 τόνους μήλα, καθώς η περίοδος ψύξης είχε λήξει και τα μήλα παρέμεναν αδιάθετα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Γιάννη Διανελλάκη, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών το συντομότερο δυνατό, οι αγρότες επιχειρηματίες θα οδηγηθούν σε ολοκληρωτική καταστροφή. «Με κλειστές τις τράπεζες, οι αγρότες δεν μπορούν να δανειστούν ή να διακινήσουν ρευστό, αν θεωρήσουμε ότι είχαν στη διάθεσή τους. Τα πάντα είναι στον αέρα», τόνισε. Εκτός από τους 100 τόνους μήλα που κατέληξαν στην χωματερή καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τους εμπόρους, σοβαρή ανησυχία υπάρχει και για την ελιά.

Ο κ. Διανελλάκης εκτίμησε ότι φέτος θα είναι μια άσχημη χρονιά και η μικρή παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου, που αναμένεται, θα διατεθεί μέσω χονδρεμπόρων σε Ιταλία και Ισπανία για τυποποίηση και διάθεση στην αγορά. «Εμείς έχουμε μείνει πολύ πίσω και το πρόγραμμα του 1,5 δις στο οποίο έχουμε ενταχθεί, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας για να μπορούμε να τυποποιήσουμε το λάδι και την ελιά, έχει παγώσει».

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι αγρότες της περιοχής περιμένουν να εισπράξουν τις επιδοτήσεις από τα προγράμματα ΠΟΠ, Νέων Αγροτών, Βιολογικών Προϊόντων αλλά και την εξισωτική αποζημίωση για τις μειονεκτικές ορεινές περιοχές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το Νομό Μαγνησίας στο πρόγραμμα των Βιολογικών Προϊόντων οφείλονται οι δόσεις του 2013, του 2014 και του 2015 που «τρέχει».

Για το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης, σε κάθε αγρότη του ορεινού όγκου του Πηλίου, οφείλεται ποσό από 200-1000 ευρώ, ενώ επιπλέον δεν έχουν δοθεί τα χρήματα για το πετρέλαιο κίνησης. «Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα καταβληθούν και αν θα φορολογηθούν ή θα περικοπούν, όμως υπάρχει η διαβεβαίωση του υπουργείου είναι ότι καμία από τις επιδοτήσεις δεν πρόκειται να χαθεί, καθώς πρόκειται για δεσμευμένα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας στις αρχές του χρόνου». Επιπλέον, ο Διανελλάκης ανέφερε ότι τα δύο δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα ΟΣΔΕ θα δοθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. Όμως, τις πιστώσεις από τα προγράμματα Βιολογικών Προϊόντων, Νέων Αγροτών, ΠΟΠ και τις εξισωτικές αποζημιώσεις, τις διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα αποθεματικά το οποίου «λέγεται» ότι πήρε η κυβέρνηση για να πληρώσει κάποια από τις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου ανέφερε ότι εκκρεμεί η αποζημίωση για την αφορία του 2013 που είναι περίπου 50 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί η περιοχή μας και στο πρόγραμμα αφορίας του 2015, εφόσον δεν αναμένεται να υπάρξει ικανοποιητική παραγωγή.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση στη μνήμη του Φώτη Κόντογλου. Κυριακή 12.7.15 στο Ναό του Αγ. Νικολάου Καναλίων
Επόμενο άρθροΈρχεται φόρος «ΦΩΤΙΑ» στα ΙΧ – Ποιοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη
Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον εαυτό του... Ας γνωριστούμε με τον Καυστικό λοιπόν. Με λένε Γιάννη και ανήκω στην γενιά των σαρανταπεντάρηδων. Έχω δυο μεγάλες αγάπες στην ζωή μου, την πένα μου και τις εξερευνήσεις. Ωστόσο, η επιστήμη του ελέγχου του νου ήταν πάντα το στοίχημα με τον εαυτό μου. Από τότε που με θυμάμαι, ήθελα απλά να κρίνω τα κοινά με τον δικό μου τρόπο - και τα κατάφερα. Διάβασα πολύ, θυσίασα πράγματα, προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα, και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, δεν σταματώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, να παρακολουθώ ανελλιπώς τα δρώμενα σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να τα σχολιάζω με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Ευχαριστώ τους ιδιοκτήτες του karlanews για την αποδοχή τους. Ευχαριστώ επίσης προκαταβολικά όλους εσάς που θυσιάζετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε τις απόψεις μου.