Στα ίδια 317 εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία στη Μαγνησία

0
408 views

Με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές των τελευταίων εκλογών

Στα 317 εκλογικά τμήματα της Μαγνησίας στα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου οι βουλευτικές εκλογές, θα πραγματοποιεί την Κυριακή το δημοψήφισμα.

«Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1 παρ.1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’64), κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 η διαδικασία πραγματοποιείται αυτοδικαίως με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και με τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και αναπληρωτές αυτών, που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Για το διορισμό και την ενημέρωση των διοριζόμενων στις εφορευτικές επιτροπές, δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση ή επίδοση απόφασης», αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών η οποία αναλύθηκε το πρωί σε σύσκεψη των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Ελληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη επισημαίνει ότι οι διαδικασίες προετοιμασίας υλοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου. «Εχουμε μια τελευταία εκκρεμότητα με τους ειδικούς καταλόγους των ένστολων αλλά νομίζω πως αύριο όλοι οι κατάλογοι θα είναι πλήρεις.

Πρέπει να επισημάνουμε προς τους συμπολίτες, ότι η διαδικασία της προσεχούς Κυριακής, θα διέπεται από το ίδιο θεσμικό και νομικό πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών όπως η προσέλευση των ψηφοφόρων, η συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα καθήκοντα των εφόρων  ο καθορισμός των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας και ο εφοδιασμός τους με ψηφοδέλτια, εκλογικούς φακέλους, σάκους, κάλπες και ειδικά διαχωρίσματα ψηφοφορίας (παραβάν), η έκδοση του προγράμματος ψηφοφορίας και η παραλαβή του εκλογικού υλικού από τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής.

Η μοναδική διαφορά με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αφορά τα τρία τμήματα ετεροδημοτών (αμιγή) που λειτουργούσαν στο Βόλο και την προσεχή Κυριακή ΔΕΝ θα λειτουργήσουν καθώς οι ετεροδημότες έχουν κατανεμηθεί σε κάποια από τα υπόλοιπα 317 εκλογικά τμήματα».

 

Πρώτο το ΟΧΙ

Στη διάθεση των εκλογών την Κυριακή, θα είναι δύο ψηφοδέλτια. Ενα λευκό κι ένα στο οποίο θα αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων. «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο EUROGROUP της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «REFORMS FOR THE COMPLETION OF THE CURRENT PROGRAMME AND BEYOND» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «PRELIMINARY DEBT SUSTAINABILITY ANALYSIS” (Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Στη δεξιά στήλη από την ερώτηση, ο ψηφοφόρος καλείται με στυλό να τοποθετηθεί ως εξής: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ, ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΝΑΙ.

Η σειρά με την οποία προτείνονται οι απαντήσεις, δηλαδή πρώτα τα ΟΧΙ και πιο κάτω το ΝΑΙ, προκάλεσε ήδη αντιδράσεις και εξετάζεται η προοπτική να διαχωριστεί το ψηφοδέλτιο σε δύο, ένα με το ΝΑΙ κι ένα με το ΟΧΙ.

 

Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα

Στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ετσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια, όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν οι ετεροδημότες που έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έως την 30η Απριλίου 2015, καθώς το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β” αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.

 

Οι 18άρηδες

Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια