Σκουρλέτης-Κόμματα: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν – Ανοίγει θέμα απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές

Σκουρλέτης-Κόμματα: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν – Ανοίγει θέμα απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές

«Οχυρωμένοι» πίσω από τις θέσεις τους προσήλθαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη συνάντηση που προκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με θέμα την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Αττική («υπόλοιπο») και η Β’ Αθηνών, με βάση την σχετικής πρότασης που έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΣ και η Κυβέρνηση.

Στην σύσκεψη τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων πρόταξαν τις θέσεις τους, με ελάχιστη διάθεση για συναίνεση όπως αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις τους, με τον κ. Σκουρλέτη πάντως να ρίχνει ξανά την πρόταση για την εφαρμογή απλής αναλογικής από τις επόμενες εθνικές εκλογές, στοχεύοντας κυρίως στην συγκατάθεση του «Κινήματος Αλλαγής».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Πουλάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.

Τα πολιτικά κόμματα της Βουλής εκπροσωπήθηκαν ως εξής: Από τον ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Κατερίνα Κνήτου. Από τη Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής και Τομεάρχης Υπουργείου Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η βουλευτής και επικεφαλής των Τομέων Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Από το Ποτάμι, ο βουλευτής, Γιώργος Αμυράς και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το στέλεχος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μπουλμέτης.

Δεν συμμετείχε το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ δεν είχε προκληθεί η Χρυσή Αυγή.

Μετά την συνάντηση στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι συμμετείχαν πέντε κόμματα. Ανέφερε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών «έχουν στόχο να περιορίσουν όλες τις εκείνες τις «ευκαιρίες» που δημιουργούν παθογένειες στο πολιτικό σύστημα».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο Εξωτερικό και υπολογίζονται σε 500.000 αρκεί όπως δήλωσε: «Να γίνει με εμπεριστατωμένο τρόπο, συμβατό με το Σύνταγμα».

Ο ίδιος πάντως με αιχμηρό τρόπο σημείωσε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης «δεν έγιναν κατανοητές», υποστήριξε ότι η στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είναι «υπεκφυγές» και ανοίγοντας και πάλι ζήτημα απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές, σημείωσε ότι στη συνάντηση έθεσε το θέμα και κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση.

Από την πλευρά του, ο Μ. Βορίδης, τόνισε ότι η ΝΔ ζητά μόνο την ύπαρξη ενιαίας ρύθμισης ώστε να ψηφιστούν ταυτοχρόνως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών -ιδίως της Β’ Αθήνας- και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας στο εξωτερικό.

Επίσης ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι η ΝΔ δεν συζητά «αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών μέχρι τις εκλογές» και ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά τίποτα πάνω σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Από την πλευρά της, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε ότι κατέθεσε μια συνολική πρόταση για «κατάτμηση των Περιφερειών, αναλογικότερη κατανομή των εδρών και κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών».

Η ίδια υποστήριξε ότι είδε θετικά ο υπουργός την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη

«Είναι θετικό ότι από τα επτά κόμματα που είχαμε καλέσει, τα πέντε αισθάνθηκαν την ανάγκη να βρεθούμε σήμερα εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών για να συζητήσουμε το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθήνας.

Εμείς από μεριάς μας παρουσιάσαμε μία εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, που ήδη μπορεί να την γνωρίζετε, έχει πάνω-κάτω δοθεί στη δημοσιότητα, η οποία περιλαμβάνει την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. Ο στόχος μας είναι ένας: Να δώσουμε ένα σήμα ότι πρέπει σε αυτή την “mega” Περιφέρεια να αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Και από κει και ύστερα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις ευκαιρίες -που γεννιούνται σε αυτές τις μεγάλες εκλογικές Περιφέρειες- για να αναπτύσσονται διάφορες παθογένειες, οι οποίες χαρακτηρίζουν δυστυχώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες.

Από την πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων και κυρίως εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, συνδέθηκε αυτή η πρόταση όπως ίσως ήδη γνωρίζετε με την ανάγκη να πάμε σε μία ρύθμιση για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Κάναμε για άλλη μία φορά σαφές ότι εμείς δεν είμαστε εξ’ αρχής αντίθετοι σε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε με έναν εμπεριστατωμένο και συστηματικό τρόπο, ο οποίος να είναι συμβατός και με το Σύνταγμα, αλλά να λύνει και μία σειρά από διαδικαστικά ζητήματα. Αυτό δεν έγινε κατανοητό, τουλάχιστον από μεριάς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τα θεωρεί αυτά τα δύο ζητήματα αναπόσπαστα.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής και με τις δύο εκπροσωπήσεις του, αναφέρθηκαν και στο θέμα του εκλογικού νόμου. Τους αντιστρέψαμε λίγο το ερώτημα και τους είπαμε: Τι θα λέγατε αν εμείς θέταμε ως προϋπόθεση για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, να συμφωνήσετε με την πρόταση που ήδη είναι νόμος του Κράτους, της απλής αναλογικής που θα ισχύσει τις μεθεπόμενες εκλογές, και να ζητούσαμε να ψηφιστεί τώρα με αυξημένη πλειοψηφία, για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές; Θα ήταν προφανώς μία αιτία για να μη συμφωνήσουμε σε τίποτα.

Για εμάς λοιπόν είναι σαφές: Σε ό,τι έχει ωριμάσει, σε ό,τι λειτουργεί εξυγιαντικά για το πολιτικό σύστημα, μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές, είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις”. Νομίζω πως πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πρώτα από όλα στους ψηφοφόρους: Δεν μπορούμε κανένα κόμμα και όλοι μαζί, να είμαστε όμηροι οποιωνδήποτε πολιτικών βαρωνιών. Τα πράγματα είναι σαφή, η πρόταση είναι σαφής, θα έρθει στην Βουλή και ο καθένας, τελικά, θα πάρει τις ευθύνες του και θα τοποθετηθεί απέναντι στον ελληνικό λαό.»

Για το θέμα της ψήφου των ομογενών

«Αν θέλετε να μιλήσουμε επί της ουσίας, πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό σε σχέση με το Σύνταγμα. Για παράδειγμα, αν πάρουμε την περίπτωση από την εμπειρία που έχουμε για τους ετεροδημότες, εκεί υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση των αντίστοιχων εκλογικών τμημάτων και είναι γνωστό ότι οι ετεροδημότες δεν χάνουν το δικαίωμα του σταυρού. Ψηφίζουν για τον τοπικό Βουλευτή τους, της εκλογικής τους Περιφέρειας. Εδώ πώς θα γίνεται; Ένα ερώτημα το οποίο κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει και εδώ φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο προετοιμασμένοι και οι υπόλοιποι. Θα ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι μόνο ως ψηφοφόροι για την Επικράτεια; Και θα στερήσουμε αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα για το δικαίωμα του σταυρού; Σας λέω λοιπόν κάποια ερωτήματα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά. Δεν είναι τεχνικά ζητήματα. Θα μπορούσα να σας πω κι άλλα που υπάρχουν και για αυτό υπάρχει η ανάγκη να το συζητήσουμε το θέμα. Εμείς δεν το αρνούμαστε αυτό.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια, τους χιλιάδες νέους επιστήμονες και οικονομικούς μετανάστες: Εκλαμβάνω ίσως αυτή την προσχηματική -ή μπορεί να και ειλικρινής τοποθέτηση- του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, για να τους διευκολύνουμε ώστε να ψηφίσουν, τελικά ως μια αυτοκριτική. Γιατί οι δικές τους πολιτικές είναι που τους έδιωξαν από τη χώρα».

Για το μπόνους βουλευτικών εδρών

«Νομίζω ότι είμαστε απόλυτα σαφείς. Η πρότασή μας είναι η απλή αναλογική, όπως κατατέθηκε. Είναι ήδη νόμος του Κράτους, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και μακάρι αυτοί οι οποίοι τότε δεν το είχαν ψηφίσει, τώρα να επανατοποθετηθούν και να δημιουργήσουν τους όρους για να το επαναφέρουμε. Αν θέλαμε να υπονομεύσουμε –επαναλαμβάνω- την πρόταση για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, θα το είχαμε συνδέσει με αυτό. Θεωρούμε ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν χωριστά» .


www.aftodioikisi.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.