Σκέψεις και προτάσεις για την ανάδειξη των παλιότερων κτισμάτων στο Ριζόμυλο

0
891 views

ekklisia-rizomilos-bokasΣκέψεις και προτάσεις για την ανάδειξη των παλιότερων κτισμάτων στο Ριζόμυλο:

1)Για την Παλιά Βρύση του Σχολείου μας στο Ριζόμυλο,
2) Το Αρτεσιανό στην Κεντρική Πλατεία,
3)Την κατασκευή Μικρογραφίας των Μύλων του Ριζομύλου.

1) Την παλιά βρύση του Σχολείου Ριζομύλου, τη θυμούνται οι  παλιότεροι σαν ένα σημείο αναφοράς του χωριού μας.
Όλα τα παιδιά του χωριού , έπαιξαν γύρω και μέσα σ’ αυτή.
Ξεδιψούσε όλους τους κατοίκους του χωριού και κυρίως τους μαθητές, με το αρτεσιανό νερό της.

Πριν αρκετά χρόνια, όμως είχε έλθει η Ανάπτυξη στο χωριό μας και σχεδόν όλα τα παλιά κτίσματα του Ριζομύλου, γκρεμίστηκαν για να πάρουν τη θέση τους άλλα πιο σύγχρονα κτίρια.

Ένα από τα θύματα της εξέλιξης ήταν και η παλιά βρύση στην αυλή του Σχολείου μας. Μπαζώθηκε, χάλασε το τμήμα που ήταν πάνω από την επιφάνεια και εκεί που ήταν η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΒΡΥΣΗ, είναι τώρα κυβόλιθοι (σύγχρονοι βεβαίως, βεβαίως, σύμφωνα και με την εποχή !!!)
Όμως επειδή στο χωριό μας, έχουν μείνει ελάχιστα κτίρια – σημεία αναφοράς για τον τόπο μας, προτείνω να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια για την ανάδειξη της βρύσης του Σχολείου μας και την ανακατασκευή των τμημάτων που έχουν καταστραφεί παλιότερα, από τα δόντια ενός κάποιου JCB.

Θα ήθελα λοιπόν όλοι όσοι έχουν στοιχεία, φωτογραφίες κλπ για την ΠΑΛΙΑ ΠΕΤΡΙΝΗ ΒΡΥΣΗ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ, να τα συγκεντρώσουν, για να έχουμε αρκετό υλικό, προκειμένου να γίνει μια ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ και ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ των γκρεμισμένων τμημάτων της.

Για το υλικό αυτό, το οποίο θα σκαναριστεί και θα επιστραφεί στον καθένα σας, μπορείτε επικοινωνείτε μαζί μου ή με τον κο Αποστολη Παπαϊωάννου.

Ήδη οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις γύρω από τα παραπάνω έγιναν σήμερα. ΑΣ ΑΝΑΣΚΟΥΜΠΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και όποια άλλα στοιχεί ΤΗΣ ΠΕΤΡΙΝΗΣ ΒΡΥΣΗΣ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να αφήσουμε μια Παρακαταθήκη στα παιδιά μας.

Η ΠΑΛΙΑ ΠΕΤΡΙΝΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ που φαίνεται στην ΜΑΚΕΤΑ, των φωτογραφιών, έγινε πριν κάποια χρόνια μετά από πολλές συζητήσεις με γείτονες του Σχολείου, φίλους και γενικά με πολλούς κατοίκους του χωριού μας.

Πιστεύω ότι, βλέποντάς την, κάτι όμορφο θα σκιρτήσει μέσα μας και θα μας ωθήσει να προσπαθήσουμε για την Επανακατασκευή της !!!

2) Για το Αρτεσιανό στην κεντρική πλατεία του Ριζομύλου, μπορούμε να αναδείξουμε τη θέση του, σύμφωνα με παλιές φωτογραφίες που πιθανόν υπάρχουν. Οι Παλιότεροι, σίγουρα θα θυμούνται ότι μόλις άλλαζε ο Χρόνος, οι κάτοικοι του χωριού πηγαίναν στο Αρτεσιανό (Τώρα ανάμεσα στην Παιδική Χαρά και το ΚΑΠΗ Ριζομύλου), για να πιουν το πρώτο νερό του χρόνου.

3) Επειδή πριν αρκετά χρόνια, η Εξέλιξη και η Ανάπτυξη, είχαν περάσει φουριόζες από το χωριό μας, πήραν μαζί τους και τους Δύο Μύλους, που ήταν μέσα στον Οικισμό του Ριζομύλου και τώρα δεν υπάρχει κάτι στα σημεία που αυτοί οι μύλοι υπήρχαν.

Πρότασή μου λοιπόν είναι να γίνει ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ των ΜΥΛΩΝ, της Περιοχής γύρω από αυτούς καθώς και του αυλακιού που έφερνε το νερό από την Υπέρεια Κρήνη (Κεφαλόβρυσο), όπως αυτή η περιοχή είναι αποτυπωμένη σε παλιό χάρτη του Ριζομύλου του έτους 1911 !!!

Η Μικρογραφία αυτή να γίνει , είτε στο Δημοτικό Άλσος ανατολικά του οικισμού του Ριζομύλου ,(δίπλα στην αποθήκη του Συνεταιρισμού), είτε στην Κεντρική Πλατεία του χωριού μας.
Αυτές τις προτάσεις, γίνονται για να προσπαθήσουμε όλοι μας να αναδείξουμε κάποια σημεία της Μεγάλης Ιστορίας του χωριού μας Ριζόμυλου.

Ευχαριστώ τον φίλο μου Αποστόλη Παπαϊωάννου για την αμέριστη συμπαράσταση του και την άμεση ευαισθητοποίηση του, να ξεκινήσει την προσπάθεια για την υλοποίηση των παραπάνω.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΘ. ΜΠΟΚΑΣ 18-11-2014

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια