ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Ποιοι μπορούν να βγουν στη ΣΥΝΤΑΞΗ ακόμα και στα 50 έτη;

0
610 views

sintaxiΤη δυνατότητα να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη ακόμη και κατά 17 χρόνια θα έχουν περί το 1,2 εκατ. γονείς στους οποίους δίνεται μια τελευταία ευκαιρία να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν.

Οι τελευταίοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τον πλασματικό χρόνο λόγω τέκνων, είτε για προσαύξηση του συντάξιμου χρόνου είτε για να κατοχυρώσουν την έξοδο με ανήλικο παιδί ακόμη και από τα 50, σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους μέχρι το 1992 ασφαλισμένους του Δημοσίου του ΙΚΑ, των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών, Τύπου) και του Ταμείου Νομικών.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” για παράδειγμα, στο Δημόσιο, μια γυναίκα υπάλληλος που προσλήφθηκε μετά το 1983 και είναι σήμερα 50 ετών μπορεί να αναγνωρίσει ως συντάξιμο το χρόνο των παιδιών ώστε να συμπληρώσει 25ετία ως το 2010 και τότε το παιδί της ήταν ανήλικο τότε μπορεί να πάρει σύνταξη στα 50 της, έστω και αν το όριο εξόδου είναι στα 67. Βγαίνει δηλαδή ως και 17 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη.

Στα Ειδικά Ταμεία, η έξοδος με ανήλικο παιδί έρχεται επίσης από τα 50 για πλήρη σύνταξη, με προϋπόθεση οι ασφαλισμένες να έχουν 25ετία ως το 2010 με ανήλικο παιδί.

Στο ΙΚΑ οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν από το 1993 και συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2010 με ανήλικο παιδί, βγαίνουν επίσης στα 50 αλλά με μειωμένη σύνταξη ως και 30%, εκτός αν περιμένουν να πιάσουν τα 55 για πλήρη σύνταξη.

Οι γονείς που θα αξιοποιήσουν το χρόνο λόγω τέκνων μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγουν κερδισμένοι καθώς με το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζεται για το καλοκαίρι, οι πόρτες εξόδου από τα 50 και τα 55 θα κλείσουν οριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια