Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Γιατί αρχίζει να ακούγεται το σενάριο των εκλογών;

0
408 views

ekloges-paravanΕάν οι «διαρροές» είναι περισσότερες από 12 και χαθεί η δεδηλωμένη, τότε ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να δρομολογήσει εξελίξεις – Απουσία Βαρουφάκη – Πιθανές διαρροές από τις μικρότερες αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς οι πιθανές διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία

για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται, στο προσκήνιο έρχονται σενάρια εκλογών, που είναι απόρροια της αποστροφής του πρωθυπουργού ότι “δεν θα ανεχθεί απώλεια δεδηλωμένης, σε συνδυασμό με τη δήλωσή του ότι “δεν θα γίνω Παπαδήμος”.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή δεν θα πάει σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, αλλά θα δρομολογήσει διαδικασίες για πρόωρες εκλογές, όσο κι αν τα πράγματα περιπλέκονται, αφού θα πρέπει ενδιαμέσως να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι με τα μέτρα της συμφωνίας.

Ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης που προφασίστηκε οικογενειακούς λόγους και η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, η οποία στην ομιλία της επικαλέστηκε τον Κολοκοτρώνη.

Επίσης, τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ -οι κ.κ. Χαϊκάλης, Ξουλίδου, Κατανάς και Νίκος Μαυραγάνης- άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης.

Εξ αυτών εκτιμάται ότι ένας εώς δύο μπορεί να επιμείνουν μέχρι το τέλος παρά την στάση του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος είπε: «Δεν σας λέω τι να κάνετε. Είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε κατά συνείδηση. Σας λέω όμως ότι εγώ θα στηρίξω τη συμφωνία, γιατί δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα να διαλυθεί».

Πιθανές διαρροές θα υπάρξουν από τις μικρότερες αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου από την ΚΟΑ του κ. Ρούντι Ρινάλντι στην ομιλία του στη Βουλή δεν άφησε αμφιβολίες για την απόφασή του. Από την ίδια τάση ίσως υπάρξουν ακόμη δύο βουλευτές που θα καταψηφίσουν. Παρομοίως και από τη ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλλου οι κυρίες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

Πάντως ο κύριος κορμός της Αριστερής Πλατφόρμας αποφάσισε στην μεταμεσονύχτια συνεδρίαση να υπερψηφίσει. Οι άνθρωποι του προέδρου που από χθες κάνουν προσπάθεια αφενός να καταγράψουν τις πιθανές διαφοροποιήσεις και αφετέρου να αποτρέψουν όσους μπορούν είναι ακόμη αισιόδοξοι ότι οι διαρροές θα περιοριστούν σε λιγότερες από δέκα.

Παράλληλα, καθώς η ηγεσία δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση αυξάνει την πίεση επαναφέροντας με διαρροές την προσφυγή στις κάλπες, από την στιγμή που χαθεί η δεδηλωμένη.

Η αποστροφή του κ. Τσίπρα ήταν πολιτική και όχι διαδικαστική αφού στη νυχτερινή συνεδρίαση το Σώμα θα αποφασίσει για την συμφωνία με τους εταίρους και όχι για την παραμονή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, εάν οι διαρροές είναι περισσότερες από 12 και χαθεί η δεδηλωμένη, τότε ο κ. Τσίπρας όπως άφησε να εννοηθεί φέρεται αποφασισμένος να δρομολογήσει εξελίξεις. Άλλωστε ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει Παπαδήμος που σημαίνει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

Φυσικά θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις έχοντας την ισχυρή πλειοψηφία της Βουλής που θα του δώσουν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης ώστε να ολοκληρώσει την συμφωνία.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας όμως θα βρεθεί μπροστά στο ουσιαστικό πρόβλημα. Φυσικά μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο κόμμα του. Το κρίσιμο όμως θα είναι να περάσουν από τη Βουλή μία σειρά νομοσχέδια με βαρύ περιεχόμενο που θα αφορούν τα προαπαιτούμενα.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν και θα συναινέσουν σε μία σειρά μέτρα που θα επιβάλλουν περικοπές και νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Μέσα από αυτό το πρίσμα ενδεχόμενη απώλεια της δεδηλωμένης -με την πολιτική πάντα ερμηνεία της σημερινής ψήφου- θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Πάντως, σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές αυτές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αφού τον Αύγουστο είναι δύσκολο.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΕίσαι ελεύθερος επαγγελματίας; Θα καλοπεράσεις – Δες τι θα αλλάξει στις εισφορές του ΟΑΕΕ
Επόμενο άρθροΙ.Χ. βγήκε από το δρόμο στο 304 ΠΕΒ
Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον εαυτό του... Ας γνωριστούμε με τον Καυστικό λοιπόν. Με λένε Γιάννη και ανήκω στην γενιά των σαρανταπεντάρηδων. Έχω δυο μεγάλες αγάπες στην ζωή μου, την πένα μου και τις εξερευνήσεις. Ωστόσο, η επιστήμη του ελέγχου του νου ήταν πάντα το στοίχημα με τον εαυτό μου. Από τότε που με θυμάμαι, ήθελα απλά να κρίνω τα κοινά με τον δικό μου τρόπο - και τα κατάφερα. Διάβασα πολύ, θυσίασα πράγματα, προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα, και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, δεν σταματώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, να παρακολουθώ ανελλιπώς τα δρώμενα σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να τα σχολιάζω με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Ευχαριστώ τους ιδιοκτήτες του karlanews για την αποδοχή τους. Ευχαριστώ επίσης προκαταβολικά όλους εσάς που θυσιάζετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε τις απόψεις μου.