Πώς τα social media και η τηλεόραση προκαλούν κατάθλιψη στους νέους

Πώς τα social media και η τηλεόραση προκαλούν κατάθλιψη στους νέους

Οι έφηβοι συνδέονται στο διαδίκτυο ή βλέπουν τηλεόραση ακόμα και όταν κάνουν διακοπές.
Ωστόσο, καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν ότι ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές τροφοδοτούν με ανασφάλεια τους νεαρούς χρήστες και γι’ αυτό θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, επίσης, ότι οι έφηβοι περνούν, κατά μέσο όρο εννέα ώρες την ημέρα online και ταυτόχρονα τα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ νέων ανθρώπων έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η νέα μελέτη εξέτασε ως «δυνητικό δείκτη» κατάθλιψης τις αλλαγές στον χρόνο που περνούν οι έφηβοι μπροστά στις οθόνες, χωρίς να εστιάσουν συγκεκριμένα στο είδος της οθόνης, όπως συνέβαινε με άλλες μελέτες στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 4.000 εφήβους, ηλικίας από 12 έως 16 ετών για τέσσερα χρόνια, καθ’ όλη δηλαδή τη διάρκεια του γυμνασίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι κάθε χρόνο οι έφηβοι σπαταλούσαν ολοένα περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολουθούσαν περισσότερες ώρες τηλεόραση απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος. Μετά το τέλος κάθε έτους εμφάνισαν επίσης, κατά μέσο όρο, περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μελαγχολίας. Επίσης, ενώ ο χρόνος που αφιέρωναν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσίασε ελαφρά μείωση έτος με το έτος, ο αντίστοιχος στον υπολογιστή παρέμεινε σταθερός. Κάθε δε ώρα που οι έφηβοι σπαταλούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στην τηλεόραση εμφανίζονταν περισσότερο μελαγχολικοί.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό συνέβαινε γιατί ο χρόνος που οι έφηβοι περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούσε την αρνητική σύγκριση τους με άλλους χρήστες και παράλληλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τηλεόραση μεταδίδουν πληθώρα καταθλιπτικού περιεχομένου.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Αναζήτηση

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο Σύνδεση

Τηλέφωνα Επικοινωνίας