Προτάσεις της Μείζονος Αντιπολίτευσης για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου

0
535 views

antipolitefsi-nea1η ΠΡΟΤΑΣΗ : ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ

Βασίζεται στο δίπτυχο:
Α) ΜΟΥΣΕΙΟ-ΣΠΙΤΙ ΡΗΓΑ
Β) ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

E ι σ α γ ω γ ή 

Ο τόπος μας έχει την τύχη και την χάρη , να είναι αφ’ενός μεν μια περιοχή με τεράστια αρχαιολογική κληρονομιά, αφ’ετέρου δε να είναι η γενέτειρα του μεγάλου βάρδου της ελευθερίας Ρήγα. Έχει πλέον ωριμάσει καιρός, βασιζόμενοι στα έργα υποδομής που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια, να επενδύσουμε σοβαρά στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Οι δύο προαναφερθέντες άξονες ανάπτυξης σε συνδυασμό με την αγροτική κυρίως ταυτότητα του πληθυσμού της περιοχής- λόγω της ύπαρξης της Υπέρειας Κρήνης – μπορούν να προσφέρουν τεράστια πλεονεκτήματα στην δημιουργία δύο πολιτισμικών χώρων, ικανών να δώσουν τις απαραίτητες προυποθέσεις για αλματώδη άνοδο της επισκεψιμότητας της έδρας του Δήμου μας.

Α. ΜΟΥΣΕΙΟ – ΣΠΙΤΙ ΡΗΓΑ.

Προτείνουμε την στέγασή του στο νεόδμητο κτίριο που χρηματοδοτήθηκε και κατασκεύασθηκε γι αυτό το λόγο, έμπροσθεν της Υπέρειας Κρήνης. Συγχρόνως προτείνουμε την σύσταση Διοικούσας Επιτροπής (επταμελής) αποτελούμενη από τον Δήμαρχο ή τον εκάστοτε αντιδήμαρχο στον τομέα του πολιτισμού, δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Θα πρέπει να προβούμε στην άμεση προώθηση της εργολαβίας, της μελέτης
εξοπλισμού του κτιρίου. Κατόπιν στην μεταφορά όλων των βιβλίων, έργων τέχνης όσων αφορούν τον Ρήγα και φυσικά την αυθεντική Χάρτα του Ρήγα που αυτή τη στιγμή στεγάζεται προσωρινά στο γραφείο Δημάρχου. Επίσης μεταφορά όλων των εκθεμάτων που έχουν σχέση με τον Ρήγα, από την αίθουσα ”Νίκος Γεωργαλιός” του πνευματικού κέντρου. Σημαντική βοήθεια σ’αυτόν τον τομέα μπορεί να προσφέρει η Επιστημονική Εταιρία Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα της οποίας θα πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή.

Συγχρόνως η Διοικούσα Επιτροπή να έρθει σε επαφή και να αναθέσει άμεσα στον υιό του αείμνηστου Παύλου Βρέλη, ή σε κάποιους μαθητές της Σχολής Καλών Τεχνών με την οποία συνεργάζονται ,την κατασκευή κέρινων ομοιωμάτων του Ρήγα και των συντρόφων του, τα οποία και θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, εντός του κτιρίου. Η μεταφορά, αξιολόγηση και τοποθέτηση των εκθεμάτων θα γίνει από εξειδικευμένο επιστήμονα δημιουργίας μουσειακών χώρων, σε συνεργασία με την Διοικούσα Επιτροπή.

Στην ανατολική πτέρυγα του κτιρίου, προτείνουμε την λειτουργία τουριστικού περιπτέρου με εκθέματα και αναμνηστικά που μπορεί να έχουν σχέση με το Ρήγα και το Βελεστίνο. Τα αντικείμενα αυτά θα κατασκευασθούν από εταιρείες που ασχολούνται σχετικά, κατόπιν πανελλήνιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Την διαχείριση του περιπτέρου θα έχουν υπάλληλοι του Δήμου που θα αποσπασθούν στο Μουσείο και θα υπόκεινται στον έλεγχο της Διοικούσας Επιτροπής.

Στο χώρο του οικοπέδου της οικίας του Ρήγα, προτείνουμε την εγκατάσταση ξύλινου (λόγω αρχαιολογίας) περιπτέρου όπου θα λειτουργεί βιβλίο επισκεπτών όπου και θα τους προτείνεται η κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Ρήγα από εκπρόσωπο της εκάστοτε αποστολής, έναντι συμβολικού τιμήματος αγοράς του στεφάνου.

Παράλληλα προτείνουμε την ανακατασκευή του τύμβου όπισθεν της προτομής του Ρήγα, με τοποθέτηση μαρμάρινων κεφαλών και πλακών σε κάθε ”σώμα” των συντρόφων του Ρήγα. Επίσης θα πρέπει να γίνει μερική διαπλάτυνση των δρόμων, στο σταυροδρόμι του οικοπέδου ώστε να διευκολύνεται η στάθμευση των λεωφορείων που θα αποβιβαζονται οι επισκέπτες. Η επιβίβασή τους θα λαμβάνει χώρα έμπροσθεν του προτεινόμενου χώρου για την κατασκευή του Μουσείου Γεωργικών εργαλείων(αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου).

Οι επιβάτες θα ακολουθούν πεζή την διαδρομή:Ιστορική τοποθεσία του Σπιτιού του Ρήγα-Μουσείο Ρήγα-Ρολόι Βελεστίνου-λόφος Αδριάντα του Ρήγα και με διέλευσή τους από τον πεζόδρομο Ρ.Φεραίου θα μεταβαίνουν στον χώρο επιβίβασης.

Στον λόφο του Αδριάντα του Ρήγα προτείνουμε την εγκατάσταση ξύλινου περιπτέρου με λειτουργία ανάλογη του προαναφερθέντος στον ιστορικό χώρο του Σπιτιού του Ρήγα. Επίσης προτείνουμε στην νότια πλευρά, όπισθεν του αδριάντα, να τοποθετηθούν μαρμάρινες στήλες όπου στην κεντρική εξ’ αυτών, θα χαραχθεί η υπογραφή του Ρήγα. Στις στήλες αυτές θα μπορούν οι επισκέπτες να βάζουν με ανεξίτηλο μαρκαδόρο την υπογραφή τους καθώς και την ημερομηνία επίσκεψή τους.

Β. ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

Προτείνουμε τη σύσταση Διοικούσας Επιτροπής(επταμελής) αποτελούμενη από τον Δήμαρχο ή τον εκάστοτε αντιδήμαρχο στον τομέα του πολιτισμού, δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να μεριμνήσει για την άμεση μετεγκατάσταση του Μουσείου από τον υπό κατεδάφιση χώρο που στεγάζονται σήμερα, στις αποθήκες της ΕΑΣ Βόλου στην είσοδο της κωμόπολης μας. Σ’αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα επαφή με το Δ.Σ. της ΕΑΣ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία κατάλληλη να αποφέρει δεκαετή τροχιά ανάπτυξης στην επισκεψιμότητα της περιοχής. Σε ενδεχόμενο να μην τελεσφορήσουν οι επαφές, προτείνουμε – ως εναλλακτική λύση τις αποθήκες του ΓΠΣ Βελεστίνου με τις κατάλληλες επεμβάσεις από πλευράς Δήμου, σχεδιασμένες από την τεχνική υπηρεσία.

Και σ’αυτή την περίπτωση, η Διοικούσα Επιτροπή θα πρέπει να συνεργασθεί με τους κατάλληλους διακοσμητές μουσειακών χώρων ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και στα δύο προτεινόμενα μέρη, υπάρχει χώρος περιφραγμένος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων των επισκεπτών καθώς και για την τοποθέτηση των ογκωδέστερων μηχανημάτων και εργαλείων.

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ζητηθεί η αρωγή των πολιτών που πρωτοστάτησαν στην περισυλλογή και συντήρηση όλων των εκθεμάτων στο ξεκίνημα της σύστασης του Μουσείου, καθώς η εμπειρία τους θεωρείται πολύτιμη.

Σ’αυτά μπορούν να προστεθούν ως πολλαπλές εφαρμογές επίσκεψης, οι ήδη αξιοποιημένοι αρχαιολογικοί χώροι του Βελεστίνου, (ναός Θαυλίου Διός, θολωτοί τάφοι, αρχαία αγορά) σε συνεργασία με την ΙΓ’ εφορία κλασικών αρχαιοτήτων.

Με την κατάλληλη οργάνωση και λεπτομερή ενημέρωση όλων των σχολείων της ηπειρωτικής Ελλάδας( φυλλάδια,ιστότοποι για κάθε μουσείο χωριστά κ.λ.π.), υπολογίζεται ότι από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας τους και σε πλήρη ανάπτυξη του πλάνου αυτού είναι εφικτό να αγγίξουμε καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, περί τους 10.000 επισκέπτες. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, μπορεί να αλλάξει άρδην την τοπική οικονομία και ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης: Πάσχος Στ. Χαράλαμπος

Τα μέλη :
Γάτος Σπύρος
Πρασάς Θανάσης
Κουντούρης Παναγιώτης
Πρίτζου-Βισβίκη Αρετή
Κουσκουρίδας Μιχάλης
Γάτος Νίκος
Κορώνας Λάμπρος
Κατσίμπαλης Γιώργος
Μαργαρίτης Μπλέτσας Κώστας
Μπατζιάκας Γιάννης
Νασιάκος Θανάσης
Πανομάτης Κώστας

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.