Τηλέφωνα Επικοινωνίας και καταγγελιών

Πρέπει οι Συνδυασμοί να θεωρήσουν τα Βιβλία Εσόδων-Εξόδων και τα Εισιτήρια Εκδηλώσεων; Εγκύκλιος ΑΑΔΕ

Πρέπει οι Συνδυασμοί να θεωρήσουν τα Βιβλία Εσόδων-Εξόδων και τα Εισιτήρια Εκδηλώσεων; Εγκύκλιος ΑΑΔΕ

“Εξαιρετικώς επείγουσα” Εγκύκλιο δημοσίευσε την 10η Απριλίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με αντικείμενο τη θεώρηση των ειδικών Βιβλίων εσόδων-εξόδων και των εισιτηρίων εκδηλώσεων που διατίθενται από τους Συνδυασμούς στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, αναφέρει ότι η Εγκύκλιος εκδόθηκε « με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί » και διευκρινίζει τα κάτωθι:

« 1. Με τις διατάξεις της παρ.1 του αρ.9 του ν.3870/2010 ορίζεται ότι οι Συνδυασμοί τηρούν ειδικό βιβλίο στο οποίο καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των Συνδυασμών, κατά την προεκλογική περίοδο. Το βιβλίο εσόδων-εξόδων θεωρείται, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από την αρμόδια Α΄ Δ.Ο.Υ. της έδρας της Περιφέρειας, προκειμένου για τις Περιφερειακές Εκλογές και από την Α΄ Δ.Ο.Υ. της έδρας του οικείου Δήμου, για τις Δημοτικές Εκλογές.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ.5 του αρ.1 του ν.3870/2010 ορίζεται ότι οι Συνδυασμοί μπορεί να διαθέτουν διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων. Κάθε διπλότυπο εισιτήριο αριθμείται και θεωρείται από τη Δ.Ο.Υ. της έδρας της Περιφέρειας ή του οικείου Δήμου, στο στέλεχος δε αυτού αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητος (Α.Δ.Τ.) ή ο αριθμός διαβατηρίου του προσώπου στο οποίο διατίθεται.

3. Επισημαίνεται, ότι το ειδικό βιβλίο, καθώς και τα διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων των υπόψη περιπτώσεων δεν προβλέπονται από φορολογικές διατάξεις.

4. Περαιτέρω, από 1-1-2014 καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης οποιουδήποτε φορολογικού βιβλίου και στοιχείου που προβλεπόταν από τις διατάξεις του ν.4093/2012 (Κ.Φ.Α.Σ.) και των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού ή του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), καθώς και του ν.1809/1988, περί φορολογικών μηχανισμών.

Επίσης, από τις ισχύουσες διατάξεις του ν.4308/2014 (Ε.Λ.Π.), δεν προβλέπεται θεώρηση των λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) από τη φορολογική αρχή.

5. Ενόψει των προαναφερομένων, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θεωρούντα διπλότυπα εισιτήρια για τις υπόψη εκδηλώσεις καθώς και το ειδικό βιβλίο (εσόδων – εξόδων) που προσκομίζουν οι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Συνδυασμοί, δεδομένου ότι η θεώρησή αυτών προβλέπεται για μη φορολογικούς σκοπούς από ειδικές διατάξεις (ν.3870/2010), είτε με τη χρήση διατρητικών μηχανών, είτε με τη θέση της σφραγίδας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.»

Η αριθμ. “Ο ΔΕΛ Ζ 1053078 ΕΞ/ 9.4.2019”Εγκύκλιος είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο Σύνδεση