Που βάζουν τα λεφτά τους όσοι κάνουν αναλήψεις από τις τράπεζες τις τελευταίες ημέρες;

0
664 views

money1Δεν επιλέγουν όλοι όσοι σηκώνουν τα χρήματά τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς να τα χώσουν κάτω από το στρώμα φοβούμενοι ότι θα έρθουν χειρότερες ημέρες. Υπάρχουν αρκετοί -και κυρίως αυτοί που έχουν τα περισσότερα- οι οποίοι επιλέγουν επενδυτικά προϊόντα τα οποία, κατά την εκτίμησή τους, θα τους προσφέρουν είτε μεγαλύτερη ασφάλεια είτε και πιθανή κέρδη λόγω των σκαμπανεβασμάτων που υπάρχουν στις αγορές.

Καταφύγιο σε γερμανικά ομόλογα, όπως και σε ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναζητούν τις τελευταίες ημέρες αρκετοί Ελληνες καταθέτες, εν όψει των εκλογών. Είναι εκείνοι που φοβούνται την επιστροφή στη δραχμή. Ενώ όσοι επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδη από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου , εν όψει της ανακοίνωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα.

Ωστόσο όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, η ανάληψη καταθέσεων δεν έχει τα χαρακτηριστικά του 2012. Τότε η πλειοψηφία των καταθετών έβγαζε τα χρήματα από την Ελλάδα. Σήμερα έχουν στραφεί σε άλλου τύπου επενδύσεις, και κυρίως στις τοποθετήσεις σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου, τις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα αμερικανικά ομόλογα. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα γερμανικά ομόλογα, όπως και της ΕΤΕπ έχουν συμβολικές αποδόσεις, εντούτοις οι καταθέτες τα προτιμούν για την ασφάλεια που προσφέρουν.

Από την άλλη τα αμερικανικά ομόλογα, προσφέρουν οριακά υψηλότερες αποδόσεις, όμως ενέχουν τον κίνδυνο της ισοτιμίας. Εδώ οι επενδυτές προσδοκούν σε κέρδος από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις σε ομόλογα της Γερμανίας και της ΕΤΕπ θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι είναι διάρκειας από 6-12 μήνες, καθώς οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα έχει λήξει η αναταραχή που επικρατεί στη ζώνη του ευρώ. Προϋπόθεση για τέτοιου είδους επένδυση είναι ότι ο καταθέτης θα πρέπει να τοποθετήσει κατ΄ ελάχιστο 50.000 ευρώ ανά ομόλογο.

Η τοποθέτηση γίνεται εύκολα, αρκεί να ζητήσει ο ενδιαφερόμενος από την τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή εταιρεία με την οποία συνεργάζεται να αγοράσει για λογαριασμό του ένα γερμανικό ομόλογο ή έναν τίτλο της ΕΤΕπ. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να αγοράσει τα εν λόγω ομόλογα απευθείας από τη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού βορά, ώστε να έχει θεματοφύλακα το εκεί χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Επίσης μπορεί, αφού τα αγοράσει στην Ελλάδα, να ζητήσει τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου του σε κάποιο θεματοφύλακα με έδρα τη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα της επιλογής του.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια