Ποιοι είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν τους δημόσιους υπαλλήλους

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που ελέγχουν τους δημόσιους υπαλλήλους

Το Σώμα – σκιά των κρατικών υπαλλήλων όλων των βαθμίδων που πολεμούν κατά της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της δημόσιας εξουσίας.

Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), είναι αυτοί που έχουν αναλάβει να ελέγχουν τους δημόσιους υπαλλήλους, όλων των βαθμίδων, με στόχο τη μάχη κατά της διαφθοράς αλλά και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της κατάχρησης της… δημόσιας εξουσίας.

Οι ελεγκτές – σκιές πίσω από τους κρατικούς υπαλλήλους έχουν ένα διττό ρόλο, όπως εξηγεί ο επικεφαλής τους, ειδικός γραμματέας του Σώματος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημοσθένης Κασσαβέτης.

Ο ρόλος του ΣΕΕΔΔ είναι διπλός, «προληπτικός, αφού ερευνά, πίσω από τα συμπτώματα, τις παθογένειες στις λειτουργίες των κρατικών θεσμών», και «κατασταλτικός, αφού συμβάλλει στο έργο της εισαγγελικής έρευνας», αναφέρει ο κ. Κασσαβέτης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Βασικός στόχος υψίστης προτεραιότητας του ΣΕΕΔΔ είναι η καταπολέμηση των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, κάτι που αποτελεί στόχο με ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας, επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής.

Ο απολογισμός της τριετίας 2015 -2017, κατά την οποία στο τιμόνι του ΣΕΕΔΔ ήταν ο Δημοσθένης Κασσαβέτης, φανερώνει ότι η εντατική προσπάθεια όλων των επιθεωρητών – ελεγκτών του ΣΕΕΔΔ απέφερε καρπούς, τόσο στον ελεγκτικό τομέα, όσο και στον οικονομικό. Ενδεικτικά, από μόνο 4 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό σε βάρος υπαλλήλων είτε των δήμων είτε της κεντρικής διοίκησης, το ποσό ανήλθε στο 1.395.635 ευρώ. Ενώ σε μια από τις πολλές περιπτώσεις βεβαιώσεων που εκδόθηκαν, αναγράφεται το ποσό των 925.420 ευρώ, το οποίο καταλογίστηκε σε βάρος υπαλλήλου πολεοδομίας από την αρμόδια ΔΟΥ.

Παράλληλα, την ίδια τριετία εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν 7.780 υποθέσεις και ερευνήθηκαν οι 5.328 και επ’ αυτών εκδόθηκαν πορισματικές εκθέσεις και εκθέσεις διαπιστώσεων ελέγχου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κασσαβέτης, στους στόχους του ελεγκτικού έργου του ΣΕΕΔΔ σημαντική θέση καταλαμβάνει η προσπάθειά που καταβάλλεται για την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των θεσμών.

Επιπλέον, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ αναφέρει ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα, «εκτός των αρνητικών συνεπειών της για τους πολίτες, αποκάλυψε σοβαρές παθογένειες των κρατικών θεσμών, οι οποίες εμποδίζουν τόσο την κατάστρωση όσο και την υλοποίηση των αναγκαίων δημοσίων και ιδιωτικών δράσεων, για την υπέρβασή της» ενώ εκτιμά πως «η ανασυγκρότηση (και ο) εκσυγχρονισμός του κράτους είναι αναγκαίος όρος για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Search in Site

Αφήστε το σχόλιό σας

Η διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύετε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.