Ποδηλατικός γύρος στη λίμνη Κάρλα για τουριστική προβολή

0
719 views

Karla

 

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου διοργανώνει τον πρώτο ποδηλατικό γύρο Κάρλας, την Κυριακή 28 Ιουνίου και ώρα 9:00 π.μ. Η αθλητική αυτή εκδήλωση, γίνεται στο πλαίσιο γνωριμίας και τουριστικής προβολής της νέας, σχετικά, λίμνης Κάρλας.

Στόχος των διοργανωτών και των συμμετεχόντων είναι να παρακινηθούν εθελοντικά οι δημότες και με τη βοήθεια του Δήμου, να ξεκινήσει άμεσα η δενδροφύτευση περιμετρικά της λίμνης , ενισχύοντας έτσι τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά και την καλαισθησία του τοπίου.

Ο Δήμος Θήβας ενέκρινε  την υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο το οποίο κρίνεται ότι θα συμβάλει στην συνολική περιβαλλοντική προβολή και αξιοποίηση της περιοχής.

Οι προτεινόμενοι χώροι λειτουργίας του Κ.Π.Ε. είναι:

Α) το κτήριο του ΚΗΦΗ στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θηβών, για την διοικητική λειτουργία του

Β) ο ξενώνας στο Μοσχοπόδι για την διαμονή των εκπαιδευτικών και των μαθητών που θα επισκέπτονται το ΚΠΕ.

Σύμφωνα με τη πρόταση η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και θα το επισκέπτονται εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε κατά την εισήγηση της πρότασης στο δημοτικό συμβούλιο ο Διευθυντής  της Β/θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας κ. Τζαμτζής Ηλίας ο θεσμός των ΚΠΕ, παρά το ότι θεωρείται ως ο πλέον αποτελεσματικός και λειτουργεί άψογα στο πανελλήνιο και σε όλη σχεδόν την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας , στη Βοιωτία δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα, και παραμένει απομονωμένη σε αυτό τον τομέα, βιώνοντας το τεράστιο έλλειμμα στην περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμισή της. Η αναφορά γίνεται σε μια περιφερειακή ενότητα με μεγάλη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη για πάμπολλα χρόνια, με μοναδική ιστορία, πολιτισμό και περιβαλλοντικά αξιοθέατα.

Όπως τόνισε ο κ. Τζαμτζής, η Βοιωτία αποτελεί μια διευρυμένη ζώνη με ξεχωριστή φυσική-περιβαλλοντική ομορφιά και ενδιαφέροντα, που ξετυλίγεται από την περιοχή του Παρνασσού, του Ελικώνα, την κοιλάδα των Μουσών, τον Κωπαΐδικό – Θηβαϊκό κάμπο, βρέχεται από τον Κορινθιακό και Ευβοϊκό κόλπο, συναντά τις αρχαίες ιστορικές διαδρομές Κάδμου-Διονύσου-Οιδίποδα, προσπερνά τους Δελφούς, του αρχαίους Μινύες Ορχομενού και τις πηγές των Χαρίτων, διασχίζει την Κωπαϊδα, φτάνει στα Καβείρια, διαπερνά τα πολυποίκιλα Βυζαντινά μνημεία, τον τεράστιο φυσικό πνεύμονα του περιαστικού δάσους του Μοσχοποδίου και το αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας, όπου η ιστορία συναντά τον πολιτισμό και φθάνει μέχρι τις εκβολές του Ασωπού.

Αλλά, πρόσθεσε ότι μαζί με τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και χρόνια και φλέγοντα προβλήματα που εγκυμονούν πολλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, απαιτώντας συνολική αντιμετώπιση, όπως αυξημένη επιβάρυνση των νερών και του εδάφους απ’ τη συνεχή χρήση φυτοφαρμάκων και βιομηχανικών αποβλήτων και την υπερεξάντληση των φυσικών πόρων. Υπάρχουν προτεραιότητες για διάσωση, διατήρηση της βιοποικιλότητας των δασών, όσο και των κόλπων της περιοχής, Κορινθιακού-Ευβοϊκού.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια