Παραχώρηση παρακάρλιων εκτάσεων

0
671 views

Στις 22 Μαΐου διαβάσαμε έκπληκτοι άρθρο στην εφημερίδα Θεσσαλία με τίτλο «σε ομάδες κτηνοτρόφων οι παρακάρλιες εκτάσεις σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου». Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλει στο Υπουργείο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και μάλιστα είχε δημοσιεύσει την πρόταση του αυτή όταν πριν καιρό είχε συναντηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό. Με λίγα λόγια τότε είχε ζητήσει από το Υπουργείο να παραχωρηθούν οι παρακάρλιες εκτάσεις στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου για να τις καλλιεργήσει για την παραγωγή ζωοτροφών και να διανέμει τις ζωοτροφές αυτές δωρεών στους κτηνοτρόφους.

Σαν πρόταση (για κάποιον που δεν γνωρίζει το θέμα) φαίνεται σωστή και δίκαιη.

Όμως οι εκτάσεις αυτές όλα αυτά τα χρόνια από την αποξήρανση έως σήμερα δεν δίνονταν μόνο στους κτηνοτρόφους αλλά και στους ακτήμονες.

Και το σημαντικότερο δίνονταν αποκλειστικά στους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών Κανάλια Κεραμίδι Στεφανοβίκειο Ριζόμυλο Κερασιά και Κάπουρνα γιατί αυτοί υπέστησαν με την αποξήρανση το 1962 την μεγαλύτερη ζημιά όπως έχουν είδη υποστεί και σήμερα με την ανασύσταση της Κάρλας.

Πριν λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης είπε σε μεσημεριανή τηλεοπτική του εμφάνιση ότι ζήτησε από το Υπουργείο να δοθεί παράταση τουλάχιστο για ένα χρόνο για την παραχώρηση των εκτάσεων αφενός γιατί στην παρακάρλια περιοχή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη τα έργα και αφ εταίρου για να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διαβούλευση προκειμένου να δοθεί η δικαιότερη λύση.

Όμως από την άλλη μεριά συνεχίζονται οι καταθέσεις των αιτήσεων στην Περιφέρεια από τους ενδιαφερομένους προκειμένου να δοθούν τα κτήματα με την μέθοδο της δημοπρασίας.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στον οποίο ανήκουν όλες αυτές οι εκτάσεις έχει λάβει ομόφωνη εισηγητική απόφαση με την οποία τάσσεται κατά της μεθόδου της Δημοπρασίας και ζητάει τα κτήματα αυτά να δοθούν με τον ίδιο τρόπο που δίδονταν και πριν την ψήφιση του Νόμου 4061/12.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οι παρακάρλιοι κάτοικοι μ αυτά που διαβάζουν στις εφημερίδες και μ αυτά πού ακούνε στις τηλεοράσεις βρίσκονται σε μεγάλη ανησυχία και αναβρασμό.

Καθημερινά σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ρήγα Φεραίο και ιδιαίτερα όσοι προερχόμαστε από τη Δημοτική Ενότητα Κάρλας – Κεραμιδίου γινόμαστε δέκτες εντόνων αντιδράσεων από τους συμπολίτες μας και δικαιολογημένα.

Επιτέλους πρέπει να βγει επίσημα το Υπουργείο και να δηλώσει τις προθέσεις του για να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία για το θέμα και να επανέλθει η ηρεμία των παρακάρλιων κατοίκων των χωριών μας.

Πρέπει κατά τη γνώμη μου να δοθεί παράταση τουλάχιστο για ένα χρόνο με την οποία είμαστε σύμφωνοι και ο Δήμος αλλά και η Περιφέρεια για να δοθεί χρόνος για περισσότερη διαβούλευση στο θέμα.
Παράταση σημαίνει τα κτήματα να δοθούν ακριβώς όπως τα τελευταία τρία χρόνια. Δηλαδή αποκλειστικά στους παρακάρλιους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – κτηνοτρόφους και ανέργους.

Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια