Παραχώρηση κτημάτων της Κάρλας για μεγάλη χρονική διάρκεια έναντι χαμηλού τιμήματος σύμφωνα με τον νόμο 4061/2012

0
688 views

karla-xorafiaΌπως όλοι γνωρίζετε η πολύπαθη Λίμνη Κάρλα αφού έζησε χιλιάδες χρόνια κάποιοι «ξύπνιοι πολιτικάντηδες» αποφάσισαν το 1962 να την αποξηράνουν.

Μέχρι τότε οι κάτοικοι των παραλίμνιων οικισμών της Κάρλας ζούσαν απ αυτή ασχολούμενοι με συναφή επαγγέλματα.

Αφού αποξηράνθηκε και αποκαλύφθηκαν τεράστιες εκτάσεις οι μέχρι τότε ψαράδες, καραβομαραγκοί κλπ έγιναν αγρότες (τους ονόμασαν ακτήμονες)

Τα χρόνια περνούσαν και οι κάτοικοι επένδυαν όλο και περισσότερο σε μηχανήματα κλπ προκειμένου να μπορέσουν να καλλιεργήσουν για να ζήσουν.

Όμως επειδή όσες φορές ο άνθρωπος προσπάθησε να επέμβει άναρχα στη Φύση αυτή τον τιμώρησε, έτσι έγινε και με την περίπτωση της Κάρλας όπως ήταν αναμενόμενο.

Ώσπου το 1999 το Κράτος αποφάσισε και πάλι να επαναφέρει τη λίμνη και να αποβάλει για μία ακόμη φορά από μέσα τους αγρότες «ακτήμονες»
Το 2000 άρχισε η κατασκευή των έργων της επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας με τη διαφορά ότι η νέα λίμνη δεν θα έχει τις διαστάσεις της παλιάς αλλά αρκετά μικρότερη (38.000 στρέμματα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν και πάλι περιμετρικά της λίμνης λίγες εναπομείναντες εκτάσεις προς διανομή στους «ακτήμονες».
Μέχρι το 2012 οι εναπομείνασες αυτές λίγες εκτάσεις διανέμονταν με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια από την αποξήρανση έως σήμερα.

Το 2012 το Κράτος αποφάσισε με το Νόμο 4061 να ορίσει νέο τρόπο παραχώρησης όλων των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων της Χώρας και μέσα σ αυτόν συμπεριλήφθηκαν και οι εναπομείνασες εκτάσεις της Κάρλας.
Ο Νόμος αυτός όπως και οι περισσότεροι σ αυτή τη χώρα προέβλεπε κατά τη γνώμη μου σωστή διανομή των κτημάτων. Το πρόβλημα (όπως πάντα) υπήρξε στην εφαρμογή του Νόμου.

Επειδή οι εκτάσεις της Κάρλας δεν ήταν όπως οι υπόλοιπες εκτάσεις της χώρας γιατί στην Κάρλα βρίσκονταν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του έργου οι παρακάρλιοι φορείς ζήτησαν και πήραν παράταση της εφαρμογής του Νόμου.

Αυτό έγινε αφού προστέθηκε παράγραφος που έλεγε ότι ειδικά για την Κάρλα θα γίνει μεν από την αρχή η διανομή αλλά όχι με βάσει το Νόμο 4061 αλλά με βάση την επίμαχη παράγραφο που προστέθηκε εκ των υστέρων. .
Με λίγα λόγια κτήματα πήραν μόνο όσοι ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά με την προϋπόθεση να ήταν και πριν δικαιούχοι.
Δεν λήφθηκε υπόψη ούτε αν κάποιοι ήταν μεγαλοκτηματίες, ούτε αν ήταν άνεργοι που θα ήθελαν παίρνοντας αυτά τα κτήματα να ασκήσουν το επάγγελμα του αγρότη, ούτε υπήρξαν ηλικιακά κριτήρια ενώ όλα αυτά προβλέπονταν με τον Νόμο 4061.

Αφού δημιουργήθηκε για μία ακόμη φορά αναστάτωση, αποφασίσθηκε πριν λίγο καιρό να αποκατασταθεί (τουλάχιστο εν μέρη) η αδικία μπαίνοντας και πάλι στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων με σκοπό αυτή τη φορά να δικαιωθούν και οι άνεργοι.

Όλα αυτά έγιναν και φτάσαμε σήμερα να αναμένεται η τελική ανακοίνωση της νέας διανομής των κτημάτων της Κάρλας αλλά από ότι πληροφορούμαστε η νέα αυτή διανομή θα ισχύσει μόνο για ένα χρόνο ακόμη γιατί «δήθεν» μετά θα εφαρμοσθεί ο Νόμος.

Ο λαός μας λέει: «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Το λέω αυτό επειδή για να εφαρμοσθεί ο Νόμος χρειάζεται τεράστια προετοιμασία και στη χώρα μας δυστυχώς αυτή η λέξη μας είναι άγνωστη.
Θα αναφέρω μόνο ένα απλό.

Είμαστε έτοιμοι να τεμαχίσουμε όλα αυτά τα αγροτεμάχια που θα προκύψουν μετά τις αιτήσεις και να κάνουμε τις υποδομές που χρειάζονται (δρόμοι κλπ) προκειμένου να τους τα παραχωρήσουμε;
Όλα αυτά και άλλα πολλά τα θέματα της σχεδόν οριστικής διανομής που σκέφτονται για τις εναπομείνασες εκτάσεις της Κάρλας.

Το σημαντικότερο απ όλα είναι ότι θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για τις προθέσεις τους.
Ο Νόμος 4061 στο Άρθρο 7 αναφέρει:
Παραχώρηση της χρήσης αγροτικών ακινήτων έναντι χαμηλού τιμήματος.
Προκειμένου να παραχωρηθεί σε κάποιον αγροτεμάχιο μέχρι 100 στρέμματα αυτός θα πρέπει να εντάσσεται στις παρακάτω τρεις κατηγορίες.
1. Να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης
2. Να είναι άνεργος
3. Να είναι νέος ηλικίας έως τριάντα πέντε (35) ετών πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ)

Η επιλογή μεταξύ πεσισσοτέρων του ενός υποψηφίου για το ίδιο αγροτεμάχιο θα γίνει με βάση βαθμολογία που θα συγκεντρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.
Οι βαθμολογίες αυτές αναγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 7 του Νόμου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά μέσω idernet (Ν 4061/2012 άρθρο 7)
Το ερώτημα είναι:
Θα έπρεπε μετά από τόσα χρόνια να γίνει νέα διανομή των κτημάτων της Κάρλας με νέα κριτήρια;
Και βέβαια ΝΑΙ Γιατί ο παλιός τρόπος διανομής ήταν απαράδεκτος.
Είναι σωστός ο νέος τρόπος διανομής που προβλέπεται να γίνει με τον 4061;
Είναι σωστός αλλά θα έπρεπε να προβλέπει ειδικά για την Κάρλα η διανομή να γίνει μόνο στους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών γιατί αυτοί υπέστησαν όλες τις συνέπειες από την αποξήρανση μέχρι την ανασύσταση.
Σε κάθε περίπτωση και επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των φορέων αλλά και των αρμοδίων πριν αποφασιστεί η οριστική διανομή έτσι ώστε να γίνει με τον δικαιότερο τρόπο.
Όσο αφορά τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει άμεσα να μελετήσουν το Νόμο και να ρωτήσουν για τυχόν απορίες στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τυχόν αιφνίδια και χωρίς αλλαγές, εφαρμογή του Νόμου περί οριστικής διανομής ή ακριβέστερα περί νέας διανομής για μεγάλη χρονική διάρκεια έναντι χαμηλού τιμήματος.

Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και αναμένονται και περαιτέρω ενέργειες.

Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Προηγούμενο άρθροΠρος βουλευτές Μαγνησίας
Επόμενο άρθροΧριστούγεννα στο χωριό τη δεκαετία του 60΄
Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον εαυτό του... Ας γνωριστούμε με τον Καυστικό λοιπόν. Με λένε Γιάννη και ανήκω στην γενιά των σαραντάρηδων. Έχω δυο μεγάλες αγάπες στην ζωή μου, την πένα μου και τις εξερευνήσεις. Ωστόσο, η επιστήμη του ελέγχου του νου ήταν πάντα το στοίχημα με τον εαυτό μου. Από τότε που με θυμάμαι, ήθελα απλά να κρίνω τα κοινά με τον δικό μου τρόπο - και τα κατάφερα. Διάβασα πολύ, θυσίασα πράγματα, προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα, και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, δεν σταματώ να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου, να παρακολουθώ ανελλιπώς τα δρώμενα σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να τα σχολιάζω με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Ευχαριστώ τους ιδιοκτήτες του karlanews για την αποδοχή τους. Ευχαριστώ επίσης προκαταβολικά όλους εσάς που θυσιάζετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε τις απόψεις μου.