Αισιόδοξη για την έκβαση του αιτήματος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που αφορά στη δυνατότητα έκτακτης επιχορήγησης της ΔΕΥΑ από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), βάσει της ΠΝΠ ΦΕΚ Α’/75/30-03-2020, φαίνεται να είναι η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκου, στην από 22-04-2020, σχετική κοινοβουλευτική αναφορά της προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Ν. ΜαγνησίαςΖέττας Μ. Μακρή.

Συγκεκριμένα, για το διάστημα από 1-03-2020 έως 30-06-2020, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης Ρήγα Φεραίου (ΔΕΥΑΡΦ) αντιμετωπίζει αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών της αναγκών, που αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων καθώς και στις  δαπάνες των εξόδων κίνησης οχημάτων αλλά και των υλικών που απαιτούνται για τις αποκαταστάσεις ζημιών συνολικού εκτιμώμενου συνολικού ύψους 110.000€. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μόνα έσοδα της ΔΕΥΑ είναι τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης, η ως άνω αδυναμίαοφείλεται, κυρίως, στον  περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεδομένου ότι η οικονομική κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ΔΕΥΑ δεν είναι δυνατό να καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Ρήγα Φεραίου, για το λόγο αυτό,  η ηγεσία του Δήμου, κάνοντας χρήση της σχετικής διάταξης, της από 30-03-2020 ΠΝΠ, προχώρησε σε αίτημα  έκτακτης επιχορήγησης από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, η οποία και θα παρακρατείται σε 18 ισόποσες δόσεις από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος,κατανοώντας την κρισιμότητα του ζητήματος, ενημέρωσε την κ. Μακρή ότι εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα ικανοποίησης του ως άνω αιτήματος της ΔΕΥΑ παρόλο που τοΥπουργείο Εσωτερικών έχει, ήδη, μεριμνήσει για την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ρήγα Φεραίου με ποσόύψους 83.258,82€ στο πλαίσιο της κάλυψης, με το ποσό των 75 εκ. €,  έκτακτων και επιτακτικών αναγκών του συνόλου των Δήμων της Χώρας, που προκλήθηκαν από την εμφάνιση της πανδημίας COVID– 19.

Ενωμένα Φροντιστήρια
Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.