Παρέμβαση Βασ. Νουλέζα: Ιδιαιτέρως σκληρή και απάνθρωπη η ποινική μεταχείριση του Ακη Τσοχατζοπουλου.

Παρέμβαση Βασ. Νουλέζα: Ιδιαιτέρως σκληρή και απάνθρωπη η ποινική μεταχείριση του Ακη Τσοχατζοπουλου.

Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε ως Νομικό και άνθρωπο η είδηση επιστροφής του 79χρονου Άκη Τσοχατζόπουλου πρ.Υπουργου Άμυνας των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ περί επιστροφής του στην φυλακή κατόπιν απόρριψης από το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της ασκηθείσης Αναίρεσης κατά της καταδικαστικης Απόφασης

του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποίαν του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δεκαεννέα (19) ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε βαθμό κακουργήματος χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικης περίστασης που είχε ανασταλεί μέχρι την εκδίκαση της Αναιρέσεως.
Δηλαδή για τα οικονομικά ωφελήματα που έλαβε από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Παρόλο που υπήρχαν συνυπαίτιοι πολιτικά και ποινικά, κατά την γνώμη μου στο ΚΥΣΕΑ που ελάμβανε αποφάσεις συλλογικά με πρώτιστη ευθύνη και του τότε Πρωθυπουργού Κώστα ΣΗΜΙΤΗ.

Είναι υπέργηρος καθώς γεννήθηκε το 1939 και με κλονισμένη αποδεδειγμένα υγεία και είναι επιβεβλημένη η εναλλακτική έκτιση της ποινής του ή αναστολής εκτέλεσης της υπό όρους για σοβαρούς λόγους υγείας με βάσεις τις νέες διατάξεις του αναθεωρημένου Ποινικού Κώδικα και ΚΠΔ.

Συγκεκριμένα με βάση το Άρθρο 105 παρ 1&3 ΠΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 99 μπορεί όποιος του έχει επιβληθεί ποινή στερητική της ελευθερίας ως 15ετη να εκτίσει αυτήν στην κατοικία του αν έχει υπερβεί το70ο έτος της ηλικίας του, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει αιτιολογημένα ότι η έκτιση της ποινής είναι επιβεβλημένη για την αποτροπή του από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Σε κάθε περίπτωση αποφαίνεται αν έχει συμπληρωθεί το70ο έτος της ηλικίας το δίκασαν δικαστήριο άλλως το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών .
Αυτή η αρνητική εξέλιξη αντιβαίνει επιπλέον στις διατάξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΣΔΑ και άλλων διεθνών Πρωτοκόλλων που έχει επικυρώσει το ελληνικό κράτος.

Προς τούτο αναμένω την άμεση αυτεπάγγελτη παρέμβαση της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Καταντά πλέον απάνθρωπο, εκδικητικό και υπερβολικό εκ μέρους της Δικαιοσύνης.
Αν έχει δημευτεί υπέρ του ελληνικού δημοσίου η ακίνητη περιουσία του και εχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι αστικές αξιώσεις του.

Δεν έχει ειλικρινά κανένα νόημα δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη και δεν ταιριάζει στον νομικό και δικαστικό πολιτισμό μας ο περαιτέρω εγκλεισμός και σωφρονισμός του που οδηγει πλέον στην φυσική εξόντωση του, στον θάνατο.

Όταν πρόκειται από 1.7.2019 που τίθεται σε εφαρμογή ο νέος ΠΚ βάσει του οποίου καταδικασμένοι επικίνδυνοι και αμετανόητοι εγκληματίες όπως της 17Ν που αφαίρεσαν ανθρώπινες ζωές, σε περισσότερες ισόβιες καθειρξεις, πρόκειται να αποφυλακισθούν κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων Αρθρ.105Β παρ6 και 110 ΠΚ είναι τουλάχιστον αντιφατικό να οδηγείται πίσω στην φυλακή ένας 79χρονος που δεν είναι επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια ύποπτος φυγής η τέλεσης νέων αξιοποινων πράξεων.
Το ζήτημα του υπέργηρου και εξουθενωμένου Άκη Τσοχατζόπουλου πατέρα ενός ανήλικου παιδιού είναι πλέον βαθιά ανθρωπιστικό.
Στην Ελλάδα επιβάλλονται πολύ υψηλές εξοντωτικές ποινές.
Πρέπει να βρεθεί νομική οδός ώστε να εγκριθεί διαφορετικά η ανωτέρω ποινή.
Αναμένω την αντίδραση του νομικού κόσμου.
Εκφράζω χωρίς να είμαι υπερασπιστής του την νομική θέση μου ως οφείλω.

ΒΑΣΙΛΗΣ Δ ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος
Μέλος Της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Αναζήτηση

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο Σύνδεση

Τηλέφωνα Επικοινωνίας