Νέος γύρος παροχών ξεκινά από αύριο με την κυβέρνηση να “ρίχνει” στην αγορά ποσό της τάξεως των 3 δις. ευρώ μέχρι τις αρχές Ιουλίου προκειμένου να τονώσει την οικονομία.

Από αύριο το πρωί, χιλιάδες επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους για την “επιστρεπτέα προκαταβολή νο 2” με το ποσό που θα μοιραστεί –αυτή τη φορά ακόμη και σε επαγγελματίες χωρίς προσωπικό- να φτάνει στα 1,4 δις. ευρώ. Τα χρήματα για όσους κάνουν αιτήσεις οι οποίες θα “περάσουν” από τα κριτήρια, θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς έως τις 7 Ιουλίου. Από αύριο “παίρνει μπροστά” και το πρόγραμμα “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” με αρχικό προϋπολογισμό 1 δις. ευρώ αλλά και προοπτική αυτός να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Δικαιούχοι για τον κύριο όγκο των χρημάτων (σ.σ σε αυτή τη φάση περίπου τα 800 εκατ. ευρώ από το συνολικά 1 δις. ευρώ) θα είναι οι εργαζόμενοι που θα κληθούν από τους εργοδότες τους να απασχοληθούν για τις μισές ώρες εργασίας.

Ήδη από σήμερα Κυριακή ξεκίνησαν οι αιτήσεις και για τις επιστροφές φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος των ενοικίων κατά 40%. Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα οριστικοποιηθεί και το νομοσχέδιο για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων (πράσινων και κόκκινων) με ποσό που αναμένεται να ξεπεράσει τα 300-400 εκατ. ευρώ. Οι δανειολήπτες θα φτάνουν να επιδοτούνται ακόμη και με ποσό της τάξεως των 400-600 ευρώ τον μήνα προκειμένου να ξεπεράσουν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας χωρίς να σταματήσουν να εξυπηρετούν το δάνειό τους.

Ενωμένα Φροντιστήρια

Η υπουργική απόφαση για την β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται ακόμη και σήμερα. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν αιτήσεις γνωστοποιώντας τα έσοδά τους για το κρίσιμο τρίμηνο Μαρτίου – Απριλίου – Μαίου. Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα και μετά θα γνωστοποιηθούν τα τελικά κριτήρια υπολογισμού των δανείων. Η βασική διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο είναι ότι θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις ακόμη και από ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό που έχουν όμως ταμειακή μηχανή.

Από αύριο θα εγκαινιαστεί το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Οι επιχειρήσεις θα καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις με τα στοιχεία των εσόδων τους για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο (όπως δηλαδή και με την επιστρεπτέα προκαταβολή) προκειμένου να τεκμαίρεται η μείωση του τζίρου κατά 20%. Μόνο επιχειρήσεις που έχουν αυτό το ποσοστό μείωσης μπορούν να μπουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, τα στοιχεία των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου, θα δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.