Πάμε για ρεκόρ παραγωγής για το βαμβάκι στον κάμπο, αλλά χαμηλά επίπεδα τιμής στην εκκίνηση

Με τιμή ημέρας ξεκινάει από φέτος τις παραλαβές συσπόρου βάμβακος, ο Μάρκου

Πάμε για ρεκόρ παραγωγής για το βαμβάκι στον κάμπο, αλλά χαμηλά επίπεδα τιμής στην εκκίνηση

Με τιμή ημέρας ξεκινάει από φέτος τις παραλαβές συσπόρου βάμβακος, ο Μάρκου με το ζόρι 40 λεπτά δείχνει η αναλογία με τη Νέα Υόρκη

Με τιµή ηµέρας, όρια υγρασίας και µέτρηση ξένων υλών ξεκινούν από φέτος τις παραλαβές σύσπορου βάµβακος τα εκκοκκιστήρια Μάρκου, επιλογή η οποία ενδεχοµένως να επιδράσει καταλυτικά στη διαµόρφωση της αγοράς, ειδικά κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής.
Για τους καλλιεργητές που θα θελήσουν να κινηθούν µε «ανοιχτή τιµή», η συγκεκριµένη επιχείριση θα απαιτεί υπογραφή σχετικής σύµβασης, µε ύστατο όριο για το κλείσιµο της τιµής. Η υποχρέωση υπογραφής για τα «ανοιχτά» έρχεται µετά την προσφυγή στην Επιτροή Ανταγωνισµού που έγινε τον περασµένο χρόνο από συγκεκριµένη µερίδα παραγωγών (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων).

Κατά τα λοιπά, δύο εβδοµάδες πριν αρχίσει η βαµβακοσυλλογή στη Θεσσαλία, τα τελευταία νέα από τα ξένα χρηµατιστήρια δεν είναι καλά. Με την τιµή της Νέας Υόρκης στο όριο των 60 σεντς ανά λίµπρα και το δολάριο στο 1,10 µε το ευρώ, η αναγωγή για το σύσπορο στην Ελλάδα «γράφει» ακόµα και 39 λεπτά το κιλό.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αν σήµερα ο Μάρκου άνοιγε µε τιµή ηµέρας, αυτή θα έγραφε στην καλύτερη περίπτωση 38 λεπτά το κιλό (1-2 λεπτά δίχτυ ασφαλείας). Σηµειωτέον ότι φέτος δεν πάει καλά ούτε ο βαµβακόσπορος (περί τα 16 λεπτά το κιλό). Λέγεται µάλιστα ότι τα εκκοκκιστήρια Μάρκου (όλα γυρίζουν γύρω από τον πρόεδρο της ∆ιεπαγγελµατικής) υποχρεώθηκαν να δηµιουργήσουν και µονάδα βιοντίζελ και βαµβακόπιτας, προκειµένου να έχουν και µια δεύτερη λύση για τον βαµβακόσπορο που δεν ζητιέται όπως παλιά στην Ιταλία.

Αρκεί να αναφερθεί ότι υπήρξαν χρονιές που ο βαµβακόσπορος έπιανε και τα 22 λεπτά το κιλό.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι µια αντιστοίχιση στη χρηµατιστηριακή και νοµισµατική εικόνα του σήµερα, χωρίς φυσικά να υπάρχει προϊόν και πράξεις σε σύσπορο βαµβάκι. Το µόνο που βοηθάει κάπως σ’ αυτό τον υπολογισµοσµό είναι το 1,10 της ισοτιµίας ευρώ προς δολάριο.

Σοδειά ρεκόρ στον κάμπο

Τα καλά νέα πάντως έρχονται από την καλλιέργεια η οποία εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ από χθες ξεκίνησε δειλά- δειλά η συγκομιδή των πρώτων πρώϊμων βαμβακιών στο θεσσαλικό κάμπο. Οι βαμβακοσυλλεκτικές αναμενεται να μπουν μαζικά στα βαμβακοχώραφα στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για παραγωγές ρεκόρ πάνω από 500 κιλά το στρλεμμα σε πολλές περιοχές, γεγονός που μετριάζει κάπως την πικρία των πραγωγών από τις τιμές που ακούγονται

με πληροφορίες από agronews.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια

σχόλια

Ο κάθε αναγνώστης του karla.news μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές.

Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του.

Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

 

 

Αναζήτηση

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο Σύνδεση

Τηλέφωνα Επικοινωνίας